Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt domku 100-110 m2

wladziugse

Recommended Posts

Witam forumowiczów. Mam pytanie do osób które już domek budowały, budują bądź osoby mocno związane w temacie. Planuje budowę domku kanadyjskiego. Jednak większość prac chce wykonać sam. Najważniejsze prace chce oddać do zrobienia firma.

Więc moje pytanie, czy orientuje się ktos w kosztach jaki by był koszt budowy płyty fundamentowej z ogrzewaniem podłogowym na całej powierzchni, wybudowanie szkieletu i obicie z zewnątrz OSB oraz szkielet dachu z obiciem OSB. Oraz ściany działowe.

Domek prostu parterowy 100-110 M2 z dachem dwuspadowym salon z kuchnią dwie łazienki 3 pokoje i pomieszczenie na pompę ciepła i rekuperator.

Czy ktoś orientuje się w kosztach ?

Z góry dziękuję. Budować się będę w Wielkopolsce, mile widziane polecanie firm.

Witaj,

Jestem na etapie wykończenia wnętrza.

Buduje się pod Poznaniem.

Firma robiła mi fundament (murowany z bloczkow) oraz dom do stanu surowego zamkniętego wykonczonego z zewnątrz (razem z oknami, roletami, drzwiami wejsciowymi, zewnętrznym ociepleniem, tynkiem i drewnem na elewacji oraz komin i całe pokrycie dachu dachówką betonowa na gotowo z rynkami itp)

Wzięli za wszystko 160000brutto. Standard swietny: drewno kvh, okna trzyszybowe, drzwi zewnętrzne drewniane za 5000 w cenie.

Od wejścia na plac do zakończenia etapu który robili 2,5 miesiąca z czego 3 tygodnie postoju bo dostawca okien zawalił.

Dom parterowy 80m2 dach dwuspadowy.

Pozdr

• 7 months później...

Ceny domów drewnianych szkieletowych w ostatnim czasie zwyczajnie oszalały. Widziałem przypadki, gdy domek 100 m2 użytkowej był za 500 tyś PLN bez wielkich bajerów.

Standardowy koszt takiego domu powinien wynosić około 200-250 tyś PLN stan deweloperski bez robót mokrych (typu gładzie i szpachla G-K) robiony systemem zleconym. Cena drewna konstrukcyjnego KVH suszonego i czterostronnie struganego jest względnie stała i wynosi między 1200 a 1500 pln brutto m3 (info z różnych stron). Ile takiego drewna może pójść na taki dom? Z 20-25 m3? Nasz przyjechał na 2 tirach (100 m2). Płyta MFP 12tka na ściany to np około 18 pln /m2 w Castoramie, zakładam że taki wykonawca ma spore rabaty przy większych zamówieniach, Płyta podłogowa MFP lub OSB jak kto woli to około 50zł /m2 za grubość 25 mm.

Na cenę domu szkieletowego składa się więcej czynników niż tylko drewno i płyta! Pamiętajcie że wynagrodzenia poszły do góry, stal na fundamenty wariuje, poput duży na tą technologię a fachowców mało! Dużo kosztuje izolacja takiego budynku, instalacje, dobre okna i setki małych a istotnych rzeczy.

Na dzień dzisiejszy koszt materiałów na 1 m2 domu szkieletowego to 1700-2000 zł. Bez fundamentów, robocizny, do stanu deweloperskiego.

• 11 months później...