Betusia35 27.10.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 Witam, Stan faktyczny jest taki.Jest mozliwość uzyskania dotacji na założenie paneli na dachu.9 paneli łącznie 2,4 kWInwerter 2kW, falownik itp.Wg kosztorysu ok. 14000 netto plus Vat 8%, dotacja 50 % wartości netto kosztów kwalifikowalnych. Nie wiem jakie to są te koszty kwalifikowalne.Nie wiem też, jakie koszty faktycznie będę płaciła za energię z Energii. Na fakturze jest kilka elementów: energia czynna, opłata przesyłowa zmienna - te dwie są uzależnione od liczby zużytych kwh. Ponadto są jeszcze opłata handlowa, abonamentowa i jeszcze jakaś stała.I druga sprawa, czy nadmiar energii będzie kupowany przez Energę. I w jakiej cenie będzie później mi sprzedawana ta energia.Za prąd płacę miesięcznie średnio 140 zł. Z tego sama energia czynna ok. 50 zł plus drugie tyle opłata zmienna, i reszta opłat. Czyli gdy będę miała prąd z paneli to jakie oplaty będę placiła? NIE wiem czy są jakieś dodatkowe oplaty typu przegląd, serwis itp.płatny? Jaka cena?CZY TO SIĘ W MOJEJ SYTUACJI OPŁACA? Pozdrawiam i proszę o pomoc bo mam 1 dzień na podjęcie decyzji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 27.10.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 jakaś dziwnie wysoka ta cena - ostatecznie nie jest źle, ale jak dojdą do tego jakieś ukryte koszty (przyznania kredytu itd.) to daj sobie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 28.10.2018 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Kredytu akurat nie potrzebuję. Ta cena to z kosztorysu. Będzie przetarg na wyłonienie wykonawcy to będzie wiadomo jaka cena. Bardziej te pozostałe elementy interesują.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 28.10.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 (edytowane) Nie wiem jakie to są te koszty kwalifikowalne.. tak z grubsza https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16934558#16934558 konkretniej https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16956581#16956581 Nie wiem też, jakie koszty faktycznie będę płaciła za energię z Energii. Na fakturze jest kilka elementów: energia czynna, opłata przesyłowa zmienna - te dwie są uzależnione od liczby zużytych kwh. Ponadto są jeszcze opłata handlowa, abonamentowa i jeszcze jakaś stała. . zapłacisz wszystkie opłaty stałe(około200-250zl/rok) + to co za dokupioną energię . I druga sprawa, czy nadmiar energii będzie kupowany przez Energę. I w jakiej cenie będzie później mi sprzedawana ta energia. . Energa nie odkupi nadprodukcji ,'zmagazynue' ja dla Ciebie . Później część energii będzie pobrana w opuscie (za oddaną kWh pobierzesz 0,8 ) tak jak napisał 6591 , a część po cenie takiej jak dotychczas (uzależniona od taryfy , któa posiadasz - zapewne G11) czyli w granicach do 0,6zł za kWh( z opłatami , a bez to poniżej 0,3zł/kWh) . NIE wiem czy są jakieś dodatkowe oplaty typu przegląd, serwis itp.płatny? Jaka cena? CZY TO SIĘ W MOJEJ SYTUACJI OPŁACA? w przypadku PV nie ma przeglądów ,a ewentualny serwis gdy coś nawali tak jak napisane w linku powyżej ( tak było u mnie gdy starałem się o dotacje) Za prąd płacę miesięcznie średnio 140 zł. Z tego sama energia czynna ok. 50 zł plus drugie tyle opłata zmienna, i reszta opłat. Czyli gdy będę miała prąd z paneli to jakie oplaty będę placiła? . czyli zużywasz około 240kWh /m-c x 12m-cy=2900kWh . Instalacja , o której piszesz wyprodukuje jeśli ustawiona na południe te 2400kWh , jesli nie, to mniej . Wynika ,z grubsza ,że dokupisz 500kWh x0,3zł = 150zł plus opłaty stałe . Trzeba jeszcze uwzględnić zużycie własne z produkcji latem i opust w którym pobierzesz niewykorzystane za dnia Kwh. Nikt dokładnie nie wyliczy . Generalnie ze zużyciem na poziomie 3000kWh warto by pomyśleć o instalacji o 1 do 1,5 kWp większej , wtedy z opustem wyjdziesz na zero płacąc tylko opłaty stałe - jw. Mając swój prąd wszyscy twierdzą ,że zaczęli zużywać więcej , także jak masz możliwośc bierz większą instalację . Niestety wiem z doświadczenia ,że przy dotacjach niechętnie patrzą na przewymiarowanie w stosunku do zużycia , które wyszło z fv za poprzedni rok . Mnie się udało nawinąć makaron na uszy firmie robiącej audyt i przy zużyciu 4900kWh wnioskowałem o instalację 6 do 6,5kWp z dotacja 85% , ostatecznie gmina się nie załapała i założyłem za swoje... Edytowane 28 Października 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 28.10.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Ta cena to jest z kosmosu. (6300 zl/1kW) . przy dotacjach to norma ,że cena szybuje w górę , to i tak pikuś przy tym http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/33094/fotowoltaiczny-carport-powstanie-w-szczecinie - w komentarzach ludziska policzyli ,że 12 tysi za KWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 28.10.2018 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Ten kosztorys był robiony przez firmę, która robiła audyt 2 lata temu. Też mi się wydaje wysoki koszt. Co do zażywania energii to raczej nie przekraczam 200 kwh miesięcznie. Np. Na rachunku ostatnim za wrzesień było 110,68 zl 159 kwh.I takie oplaty:Oplata oze 0zlSkladnik stały stawki sieciowej 7,50zlOplata przesylowa zmienna 47,10zlEnergia czynna 47,37zlOpłata abonamentowa 0,71zlOpłata handlowa 0zlOpłata przejściowa 8zlI nadal nie wiem, czy jak latem starczy mi tego prądu z paneli to będę placila rowniez opłatę przesylową zmienną? Bo jesli tak to by nie mialo sensu ekonomicznego dla mnie.Przy założeniu, że moj zysk byłby na piziomie średnio 100 zl miesiecznie to jest 1200 zl rocznie to ten nakład 8tys zwrocilby się po ok. 7 latach. A jesli mialoby to wynosic tylko za energię czynną ok. 50zl miesiecznie to 14 lat i wtedy to dla hez sensu.Dodam, ze dach mam na wschód i zachód. Brak zacienień.Zdecydowalibyscie się na te panele w mojej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 28.10.2018 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Ok. To już rozumiem więcej ☺. Chyba się zdecyduję. Najwyżej wyjdę na 0... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 28.10.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Dodam, ze dach mam na wschód i zachód. Brak zacienień. zrób analizę kiedy zużywasz więcej energii , jeżeli do południa to panele na wschód , jeżeli popołudniu to na zachód . Zwiększysz autokonsumpcję . Ale produkcja zapewne nie przekroczy 2000kWh. Nikt nie będzie dzielił takiej małej instalacji na dwie połowy , no chyba ,że inwerter ma podział na dwa stringi i się uprzesz , ale wykonawca będzie marudził na 100% . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 28.10.2018 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 O ile dobrze pamiętam to takie były założenia, żeby podzielić na 2 części i kilka paneli ma być na wschód i kilka na zachód. Ja korzystam więcej po południu po powrocie z pracy. Wcześniej tylko lodówka chodzi...No chyba, że to weekend.Czy to działa tak, że ten prąd to w czasie rzeczywistym się zużywa? Czyli po zmroku to prąd z tzw. magazynu płynie, o ile jest zapas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 28.10.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Gdy jest produkcja to tak , w czasie rzeczywistym... inwerter jest podłączony do instalacji w domu przed licznikiem (patrząc od naszej strony) i produkcja leci do urządzeń w domu .Po zmroku płynie z magazynu (sieci) , jesli nie masz zapasu/nadprodukcji prąd płynie tym samym kablem z tej samej sieci po dotychczasowej cenie . Jeszcze jedna sprawa ...przy instalacji on grid (podłączonej do sieci ZE) gdy wyłączą prąd bo będzie awaria/planowe wyłączenie to PV się wyłącza mimo ,że są warunki do produkcji - względy bezpieczeństwa pracowników obsługujących sieć energetyczną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 29.10.2018 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi . Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam, że np. jeżeli mam w magazynie 100 kwh to mogę odebrać 80 kwh z tego magazynu nieodpłatnie, a nie jak początkowo myślałam, że mogę odebrać 100 kwh i jednocześnie zapłacić 20% ceny tzn. np. jak 1kwh kosztuje u mnie 0,60 zł to za każdy z tych 100 musiałabym dopłacić 0,12 zł . Obliczyłam zużycie prądu u mnie i tak w 2017 r. zużycie miałam 2013 średnio 168 kwh, w 2018 r. średnie zużycie miesięczne 174,50 (zainstalowałam 2 klimatyzatory, które zostały wiosną zainstalowane i trochę latem pracowały, teraz czasami dogrzewają wieczorem lub rano. Wg tego projektu zrobionego przez firmę, panele mają niby wyprodukować 2193 kwh rocznie. Zobaczymy jak to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 29.10.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Cena instalacji zupełnie oderwana od rzeczywistości nawet na optymizerach kosztowała by o wiele mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts