quiCx 28.10.2018 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 (edytowane) Cześć. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Ze względu na to iż dni coraz chłodniejsze postanowiłem się przyjrzeć stolarce okiennej i wyeliminować nieszczelności po przez zwiększenie docisku regulując rolkę Standard typ E system Roto NT ku mojemu zdziwieniu niestety problemu przewiewu nie wyelminowałem do końca. Między skrzydłami a ramą przewiewów już nie czuć, a i izolowanie hałasów z zewnątrz znaczącą się poprawiło (Centrum 10te piętro brak podobnej zabudowy w okół, szpital i straż pożarna nieopodal można było zwariować) Duże przewiewy odkryłem na łączeniach ram. Rama balkonowa jest łączona z ramą okienną duże skrzydło i skrzydło uchylne i potem kolejne łączenie duże skrzydło i uchylne i tam też jest spory przewiew że aż firanką faluje. Pytanie do fachowców czy to element maskujący, łączeniowy (brak wkrętów od strony wnęki ramy balkonu i okna.) Poniżej umieszczę zdjęcie. Jak zdemontować ten element bez uszkodzeń i jak Ew. Uszczelnić bo 2M żeliwny grzejnik odkręcony na 5 nie radzi sobie żeby zagrzać pomieszczenie do pokojowej temperatury. Edytowane 28 Października 2018 przez quiCx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.10.2018 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 To jest łącznik typ H i jego nie poprawisz bez demontażu okna. Można próbować sciskami stolarskimi ale i tak myślę że problem leży niżej, pod oknem i może zobaczysz co po zamontowaniu parapetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quiCx 28.10.2018 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Tak właśnie myślałem że to nie rozbieralny element, dla własnego spokoju chciałem się utwierdzić. A co może mnie czekać pod parapetem Nic dobrego pewnie. Czy te łączniki typu H nie powinny być skręcone w jakiś sposób bo ani na jednym ani na drugim nie ma żadnych wkrętów od strony wnęki ramy. Drugie łączenie na prostej ścianie jest zrobione w sposób dla mnie dziwny bo okna nie sa względem siebie proste a być powinny? Tworzy się trójkąt na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 29.10.2018 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Ok, jestem w końcu przy normalnej klawiaturze, więc mogę ciut szerzej:- to co masz, czyli zestaw okien powinien być połączony i trwale skręcony. Łącznik ma za zadanie doszczelnić (chociaż nie zawsze jest tam uszczelka)i zamaskować styk okien. Jeśli nie jest skręcony to teoretycznie może się wypiąć. Tak czy inaczej - wtedy by wiało bezpośrednio przy łączniku, a myślę że czujesz przewiew głównie na dole. - tak, okna w takim prostym zestawie powinny tworzyć równą płaszczyznę. Jest inaczej bo może właśnie się wypięły, a może ekipa nie przykładała do tego żadnej uwagi. Wydaje mi się że jak lekko poruszasz parapetem to on wyjdzie bez większych uszkodzeń (chyba że jest obrobiony mocno z drugiej strony. Wyjęcie pozwoli dotrzeć do spodu okna i go uszczelnić pianą (tak doraźnie, na szybko, bo można dołożyć też folie). Ujrzysz też szczeliną między oknem a balkonem - można tam wpuścić pianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quiCx 02.11.2018 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Parapet osadziłem na nowo zastosowałem pianę niskoprężną, od zewnątrz uszczelniacz dekarski na wszelki wypadek. Dziękuję za pomoc, problem uważam za rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts