Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU zasobnik+grzałka oraz CO grzałka w rozdzielaczu - szukam najprostszego systemu

dzinks0

Recommended Posts

Mam projektowane obciążenie cieplne 5900W wg którego dobrano pompę ciepła 6kW. Wolałbym jednak iść w wodną podłogówkę, grzałki z jedną i pv z rozliczneim rocznym lub ewentualnie pc na klimie.

CWU: dla 4-ech osób niech będzie z zasobnikiem 200 może 300l(aczkolwiek tu chyba przesadzam), z grzałką 3kW. Sterowanie najprostszym temostatem na ustaloną temp..

Instalacja CWU.jpg

CO: i tu się mocno zastanawiam czy dokładać zasobnik czy normalnie tylko grzałka 6kW(4620W wg ozc potrzeba na ogrzanie) bądz mocniejsza bezpośrednio na zasilaniu podłogówki - działałoby to? Pompa byłaby w grupie pompowej bądz szeregowo na zasilaniu, w miejscu czarnego kwadratu. Sterowanie termostatem wg temp w referencyjnym pomieszczeniu. Czyli osiąga np 21st wyłącza jednocześnie grzałkę i pompę.

Instalacja CO.jpg

Mając tylko jedną taryfę byłoby proste rozliczenie uzysku z ok 8kW pv a jednocześnie bez zabawy w nocne tańsze taryfy na grzanie.

Edytowane przez dzinks0

Zainstaluj sobie pompę ciepła i nie kombinuj...:yes:

Wiesz za dużo się już w pracy z pc miałem doczynienia, że fascynacja mi przeszła. Jeżeli nie dadzą mi w rozsądnej cenie, to raczej przerobię klimatyzator. PV i tak ma być, więc bardziej ciągnie mnie w stronę prostszych rozwiązań.

Kiedyś była potrzeba wygrzac podłogi przed położeniem kafli ale klient nie mógł się doczekać na przyłącz gazu więc wkrecilem dwie grzałki 1cal w rozdzielacz na zasilaniu i powrocie rozdzielacze były zwykle bez przeplywomierzy więc nie było problemu z wkreceniem zalaczane było ręcznie pompka była zalaczana razem z grzalkami klient zastanawiał się nad dorobieniem sterowania i rezygnacji z gazu .