Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja temperatury przy podłogówce

hudy8

Recommended Posts

Witam. Mam ogrzewanie podłogowe w całym domu + 3 grzejniki i kocioł na ekogroszek. Podłączenie wygląda tak że za kotłem mam zawór 4D za nim pompę która daje na grzejniki i dwie grupy pompowe z zaworami 3D. Na grupach pompowych ustawioną mam temperaturę dla parteru jak i piętra. Wszystko st ok ale chciałbym zmniejszyć temperaturę w 3 pomieszczeniach. Czy jestem w stanie to zrobić na rotametrach?

Tak.Byleby nie zejść z przepływem poniżej minimalnego który dla pojedynczej pętli wynosi 0,7l/min.Tylko teraz jest jeszcze w miarę "ciepło" wszystko się może zmienić jak przyjdą mrozy.Chociaż jak te 3 pomieszczenia są przegrzewane=nie wyregulowana instalacja to jak w nich zmniejszysz przepływ w pętlach to później wraz ze spadkiem temp.zewnętrznej możesz sterowac temp.zasilania i wszystkie pomieszczenia powinny wtedy równomiernie grzać

A tak na marginesie nie robiłbym na grupach pompowych tylko na zaw.3D z siłownikiem i sterowanie pogodowe ale jak ktoś lubi sobie od czasu do czasu pokręcić zaworami zamiast zapomnieć o instalacji to czemu nie)

Edytowane przez Kondensat

Te 3 pomieszczenia to sypialnie. Chciałbym ustalić tam powiedzmy 19-20 stopni. Teraz w domu jest 23 stopnie ale w sypialniach jest za ciepło.

Co do samej instalacji to nie znam się zbytnio na tym. Instalator zamontował bez siłowników i będzie trzeba co jakiś czas się pofatygować do kotłowni. Jakiś czas temu przeczytałem że jest taka opcja jak sterowanie automatyczne. Zobaczymy jak to będzie działać. Pierwszy sezon grzewczy przedemną także zobaczyny jak to będzie.