Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Właściwy dobór elementów ogrzewania podłogowego i kotła gazowego

KrzysiekOOL

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Ze względu na koszty postanowiłem samemu uporać się z ogrzewaniem podłogowym.

Tutaj napotykam parę problemów.

Dom jest malutki. zaledwie 85 m2 pow użytkowej. Teoretyczne zapotrzebowanie w granicach 5.

Piec jaki chciałbym zakupić to De Dietrich MCR 3 Plus 24S. Do tego zasobnik Biawar 150l z cyrkulacją.

Teraz nie wiem czy ten kocioł nie będzie za mocny?

Czy zachodzi konieczność zakupu sterownika isense jeżeli w domu będę posiadał łącznie 5 sterowników?

Czy może darować sobie te sterowniki i kupić jeden isense?

Czym w zasadzie różni się MCR 3 Plus 24T od MCR 3 Plus 24S ? (tak po chłopsku)

W wycenie mam policzony rozdzielacz i do tego siłowniki. Do tego mieszacz z pompą. Dodatkowo pompa cyrkulacyjna Wilo.

Generalnie im więcej czytam na ten temat tym mniej wiem.

Pomocy

Kolego musisz poczytać i dać sobie spokój z taką mocą do Twojego Domu !!!

tak wklepałem w googole i https://www.tanie-ogrzewanie.pl/piece-gazowe-junkers/pakiet-junkers-cerapur-compact-2-15kw-z-zasobnikiem-st-120l-pogodowka-komin,,rid,18484.html?gclid=CjwKCAjwvNXeBRAjEiwAjqYhFgv_2Z_uZ96rAbl9t0i7vaHcg1An8Y5jaX9KFEiJFeuV9r6q_VyEOhoCyw4QAvD_BwE taki byłby w 100% dobry i niekoniecznie tej firmy , a może?

Rozdzielacz owszem bo trzeba gdzieś tą podłogówkę podłączyć - ale bez pompy!, cyrkulacyjna pompa owszem ale coś malutkiego np LFP ERGA 3-9W .

Jeśli jesteś zmuszony do różnych temperatur w pomieszczeniach(ciągłej ich zmianie ) to oczywiście można pokusić się o siłowniki na rozdzielaczu i odpowiednie sterowniki...jeśli nie to po co? Ustawisz wydajność poszczególnych obwodów na rozdzielaczu i będzie dobrze, prosto i ciepło.

To tak w skrócie, najprościej jak się da i na pewno dobrze i mało awaryjnie, a przede wszystkim oszczędnie (w późniejszej eksploatacji na gazie)

Inni zapewne zasypią wątek podobnymi propozycjami, o swojej zapomnij.

Pozdrawiam

Kocioł Termet Ecocondens Gold 20kW.Sterowanie pogodowe(czujnik zewn.)żadnych siłowników.Instalacja bezpośrednio z kotła.Ewentualna drabinka w łazience elektryczna.

Biawar Quattro to bdb wybór.Nawet dla tak małego domku wskazany jest mały projekcik OZC i OP) I już wszystko wiesz)więcej nie musisz czytać)

Edytowane przez Kondensat

Kocioł Termet Ecocondens Gold 20kW.Sterowanie pogodowe(czujnik zewn.)żadnych siłowników.Instalacja bezpośrednio z kotła.Ewentualna drabinka w łazience elektryczna.

Biawar Quattro to bdb wybór.Nawet dla tak małego domku wskazany jest mały projekcik OZC i OP) I już wszystko wiesz)więcej nie musisz czytać)

Projekt oczywiście mam. Jednak projekt zakłada grzejniki w trzech pokojach i w łazience. Reszta miała być podłogówka. Przy tych założeniach obciążenie cieplne budynku wyliczono na 5 kW. Ze względu na układ pomieszczeń i miejsce zrezygnowałem z grzejników na rzecz podłogówki. Projektant założył kocioł Vitocell 100-W o mocy 19kW i zasobnik 120l.

Nie do końca widzi mi się ten kociołek i chciałem trochę większy zasobnik.

Z siłowników niby można zrezygnować ale czy one nie ułatwią mi późniejsze ustawienie ogrzewania?

Moja propozycja z tym kotłem dotyczy przypadku gdy w całym domu podłogówka,zero grzejnika i tak będzie najtaniej i najlepiej.Siłowniki nie współpracują z automatyką żadnego kotła wg.mnie to kasa wyrzucona w błoto "sterują" podłogówką ON/OFF a ona powinna chodzić cały czas przy swojej bezwładności.

Termet to dobry kocioł za przyzwoite pieniążki ok 3800,tańszy serwis w porównaniu z konkurencją tylko żeby serwis był w pobliżu to nic więcej do szczęścia nie potrzeba)

Edytowane przez Kondensat

• 3 weeks później...

Witam,

A czy zastanawiał się Pan również nad wyborem kotła kondensacyjnego innego producenta?

Marka Junkers-Bosch posiada w swojej ofercie bogaty wybór kotłów kondensacyjnych jednofunkcyjnych oraz dwufunkcyjnych o szerokiej modulacji mocy palnika z rodziny Cerapur oraz Bosch Condens. Kotły cechują się solidnym wykonaniem oraz wysoką sprawnością pracy. W celu doboru kotła o odpowiedniej wielkości, zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów marki Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od miejsca zamieszkania. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się szczegółowe informacje odnośnie naszych kotłów kondensacyjnych: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers - Bosch