Luśka 06.08.2002 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2002 Po ostatnich upałach zaczęłam się zastanawiać nad klimatyzacją na poddaszu. Prognozy wieloletnie wskazują, że klimat nam się będzie ponoć ocieplał i nie wystarczy już "krzynka" zimnego piweńka.... Może już na etapie budowy pomyśleć o zainstalowaniu klimatyzacji przynajmniej tam, gdzie może to być najbardziej uciążliwe? Czy ktoś z Forumowiczów ma taki temat rozpoznany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 07.08.2002 02:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 Ja myślałem o takim urządzeniu, które pobiera ciepło z powietrza i ogrzewa tym ciepłem wodę (pompa ciepła) c.w.u.Jak się takie coś umieści na poddaszu to jest chłodzenie automatycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 07.08.2002 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2002 Ale czy to obniży temperaturę w pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba 09.08.2002 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 Właśnie robię przymiarki do klimy, widzę że warto to zrobić na etapie wykańczania ponieważ trzeba schować rury łączące jednostkę zewnętrzną i wewnętrzną, doprowadzić prąd a odprowadzić skropliny. Zwłaszcza o skroplinach w jednostce wewnętrznej mało kto wie i pamięta. baba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 09.08.2002 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2002 Luśka,tak, urządzenie odbiera ciepło z powietrza (chłodząc je w pokoju) i podgrzewa tym wodę cwu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.09.2002 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2002 a ja zrobiłem wentylacje nawiewno wywiewną z rekuperatorem i wymiennikiem gruntowym i co w lato chłodzi zimą grzeje a koszt okolo 10000,- na dom 140 m2 i to tak chłodzi ze całe lato było bardzo chłodno za darmoBartas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek s 04.09.2002 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2002 Nie całkiem za darmo, bo wyłożyłeś 10 tysiączków a podczas eksloatacji na pewno chodzi jakiś wentylator, który trochę prądu bierze. Jeśli masz nawiew, to pewnie są też tam filtry na zasysie świeżego powietrza (być może sam wymiennik krzyżowy składa się z filtrów)- lepiej o nie dbaj, tzn. wymieniaj, bo jak zapcha ci się wymiennik krzyżowy, to skończy się wentylacja. Maciek_s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 04.09.2002 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2002 Jak wykonales wymiennik gruntowy? Czy mozesz podac szczegoly rozwiązan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.09.2002 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2002 do Maćka wentylator to 80 W ale ile bierze pradu klimatyzator który tez ma wentylator, co do filtrów to trzeba wymieniać ale jak się je wytrzepie to tez dlugo żyją za to w domu jest sto razy mniej brudu a rekuperator i cala instalacja to mnie wyszła za darmo i ile jeszcze plusów do krzyśka daj namiar to ci prześlę Bartas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 14.09.2002 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2002 bede Ci wdzieczny za info na [email protected] Dziekuje Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts