Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EP w projekcie a budowa w latach 2020-2024

fajnynick21

Recommended Posts

Witam

Planuje budowac dom 4 lata.

Mam wybrany projekt homekoncept 43 ktory ma ep na poziomie 88.9kwh/m2. Projekt ktory rozwazam to:

https://www.homekoncept.com.pl/produkt/projekt-domu-homekoncept-43/#energy_saving_tab

Z tego co wiem w 2021 bedzie wymagane EP na poziomie 0.71.

Czy jesli zaczne budowe domu w 2020 z ep 88 i pozwolenie na budowe straci waznosc to czy dostane zgode na dalsza budowe z projektem ep nizszym niz wymagane w 2021 ?

Kolejne pytanie jak dlugo wazne jest Pozwolenie na budowe oraz ile kosztuje jego odnowienie, jakie prace musze skonnczyc w ramach obowiazywania pozwolenia na budowe a jakie moge wykonwywac gdy PNB straci waznosc?

Z gory dziekuje za odpowiedz

Witam

Z tego co wiem w 2021 bedzie wymagane EP na poziomie 0.71.

Czy jesli zaczne budowe domu w 2020 z ep 88 i pozwolenie na budowe straci waznosc to czy dostane zgode na dalsza budowe z projektem ep nizszym niz wymagane w 2021 ?

To mało wiesz

Ep wymagane od 2021 r to 70 kWh/m2*a, te 0,71 dotyczy czego ????

Nie ma Ep88, nie wiem o co chodzi, aktualnie obowiazuje WT2017 -> Ep<= 95 kWh/m2*a

Dlaczego PnB miałoby stracić ważność? Zamierzać wstrzymać budowe na wiecej niż 2 lata? Dopoki budujesz i masz wpisy w DB (przynajmniej jeden na dwa lata) to nic ci nie grozi.

Chyba nawet wystarczy jeden wpis na 3 lata i na rozpoczęcie budowy od otrzymania PnB również inwestor ma 3 lata.