samotnik 29.10.2018 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 (edytowane) Miałem ustawienia (odziedziczone po eksperymentach z zeszłego przedwiośnia, gdy mi się przegrzewał trochę dom) CHMIN 20, OTC 1,6, OFFSET -3, BUILD 11 (choć chyba BUILD ma znaczenie tylko przy autoadaptacji?). Przy 6-8 stopni na zewnątrz sterownik wyliczał 23-24 stopnie temperatury czynnika. Było troszeczkę za zimno, zwłaszcza w łazienkach, więc wczoraj wieczorem zmniejszyłem OFFSET na 0. Powinno to dać skokowy wzrost temperatury czynnika o trzy stopnie, do 26-27 stopni. Dzisiaj rano wstaję i... rześko w domu, chłodniej niż wieczorem Idę do kotła i co widzę? Przy +7 na zewnątrz sterownik wyliczył 21 stopni czynnika!!! Czy ktoś może mi powiedzieć, co tu się dzieje?! EDIT: wyłączyłem sterownik pokrętłem, potem na chwilę cały kocioł z sieci. Okazuje się, że metoda rodem z windowsa 95 działa - teraz sterownik wylicza 30 stopni! O co tu chodzi? To jakiś błąd, czy feature? Edytowane 29 Października 2018 przez samotnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 29.10.2018 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Miałem ustawienia (odziedziczone po eksperymentach z zeszłego przedwiośnia, gdy mi się przegrzewał trochę dom) CHMIN 20, OTC 1,6, OFFSET -3, BUILD 11 (choć chyba BUILD ma znaczenie tylko przy autoadaptacji?). Przy 6-8 stopni na zewnątrz sterownik wyliczał 23-24 stopnie temperatury czynnika. Było troszeczkę za zimno, zwłaszcza w łazienkach, więc wczoraj wieczorem zmniejszyłem OFFSET na 0. Powinno to dać skokowy wzrost temperatury czynnika o trzy stopnie, do 26-27 stopni. Dzisiaj rano wstaję i... rześko w domu, chłodniej niż wieczorem Idę do kotła i co widzę? Przy +7 na zewnątrz sterownik wyliczył 21 stopni czynnika!!! Czy ktoś może mi powiedzieć, co tu się dzieje?! EDIT: wyłączyłem sterownik pokrętłem, potem na chwilę cały kocioł z sieci. Okazuje się, że metoda rodem z windowsa 95 działa - teraz sterownik wylicza 30 stopni! O co tu chodzi? To jakiś błąd, czy feature? z tego co pamiętam, to po zmianie OFFSETu, trzeba ruszyć pokrętłem od nastawy temperatury-krzywych, żeby ustawienia weszły w życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 29.10.2018 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 z tego co pamiętam, to po zmianie OFFSETu, trzeba ruszyć pokrętłem od nastawy temperatury-krzywych, żeby ustawienia weszły w życie Całkiem możliwe, bo po ruszeniu pokrętłem (i ustawieniu tej samej krzywej, która była) kocioł nagle się włączył - czyli gwałtownie zmieniła się na większą temperatura oczekiwana czynnika. Obawiam się natomiast, że irracjonalne wahania pozostaną dalej. I ciągle nie wiem, czy to feature (wynikający z jakiejś predykcji przyszłej temperatury czy coś), czy błąd (może np. sonda nie kontaktuje i podaje momentami złe wskazanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 26.11.2018 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 A zatem obserwacje z ostatniego miesiąca wskazują, że albo mój CAR jest zepsuty, albo uwzględnia w algorytmie różnicę w temperaturze zasilania i powrotu. Teraz na zewnątrz +1, sterownik wyliczył 25 stopni (przy CHMIN=23 stopnie i CORR=-1). Kiedy indziej liczy 30-31 stopni! Istotny jest fakt, że obecnie palę w kominku i jest bardzo ciepło z uwagi na sam kominek. W sumie nie jest to takie głupie, jeśli w ten sposób faktycznie działa. Jeśli temperatura powrotu jest wysoka, to znaczy, że jest mały odbiór i małe zapotrzebowanie. Niestety powoduje to, że parametrów sterownika nie da się ustawić w jakikolwiek naukowy sposób i trzeba to robić eksperymentalnie w dłuższym okresie obserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts