lenar87 29.10.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Witam, ostatnio w miejsce starej pompy woda-woda, uruchomiłem w kotłowni Nibe 1226 8kW (+ 210m kolektora pionowego, w trzech odwietach 80-70-60m). Wysterowaliśmy ją z instalatorem wstępnie i wygląda na to że jest OK, mam tylko trzy pytania do praktyków i specjalistów w tym zakresie. Po krótce - dom z ogrzewaniem podłogowym w 100% - powierzchnia grzania to około 170m2 (garaż i poddasze nad garażem skręcone do zera - odkręcam tylko garaż gdy temperatura w nim spada do 3-5st.C czyli przy -20st na zewnątrz). Pompa działa od tygodnia, temperatura stabilna w trakcie doby od 20.9-21.2 st. C (loguję odczyty za pomocą czujnika niezależnego wpiętego do WiFi). CWU ustawione w tryb normalny. CO na krzywej 3 (bez przesunięć). Stopniominuty -300. Poprosiłem o dołożenie czujnika temperatury pokojowej, z czym będzie się również wiązało jedno z pytań . Taryfa G11. To co mnie "martwi" to fakt, że załącza się dość często sprężarka (spisuję sobie najważniejsze parametry raz na dobę). Ostatnio dobowa temperatura w moim miejscu zamieszkania oscyluje w okolicach 6-7 st. C. Sprężarka dzień w dzień pracuje około 4-5 h z czego mniej niż godzina to CWU. W tym czasie mam 7-8 załączeń sprężarki. Wydaje mi się że stopniominuty mam już ustawione dosyć nisko, temperatura w domu, jak pisałem wyżej, stabilna. Gdy licznik stopniominut dobija do 0 (po tych 30-40 minutach pracy na rzecz ogrzewania) delta między zasilaniem a powrotem z podłogówki pokazuje 7st. C. - załączam zdjęcie. W związku z powyższym pierwsze pytanie - co zrobić, aby pompa załączała się rzadziej, ale na dłuższe cykle? Godzę się na to, że temperatura będzie bardziej fluktuować, ale wolę oszczędzać sprężarkę, wiedząc że przy starcie dostaje ona najbardziej w kość. Czy oprócz stopniominut, powinienem pobawić się prędkością pompy obiegowej CO? Jaka delta między wyjściem zasilania a powrotem powinna występować i w jakim momencie ją odczytywać - tak jak wyżej opisałem, czyli w okolicach zerowania stopniominut? Drugie pytanie - poprosiłem o rzeczony czujnik temperatury - RTS40. Aktualnie jest on ustawiony tak, że ma 0,0 wpływu na zmianę krzywej. Czy ktoś ma może doświadczenie, jaki ustawić parametr wpływu odczytów tego czujnika na krzywą, aby przy normalnej pracy nie wpływał znacząco na zmianę krzywej, ale np. wyłączał pracę pompy w momencie gdy palone jest w kominku - mamy zwykły kominek, bez rozprowadzenia powietrza, bez płaszcza wodnego, bardzo lubimy w nim palić w zimowe weekendowe wieczory - chciałbym aby przy znaczym podniesieniu temperatury powietrza w domu, spowodowanym paleniem w kominku, pompa się wyłączała. Dla przykładu - mam ustawione te 21 st., zaczynam palić w kominku i robi się 24 st. i praca pompy w tym momencie jest wstrzymywana. Jak spadnie do tych 20-22 st. pompa wraca to normalnej pracy. Ma ktoś doświadczenie z ustawieniem tego wpływu odczytów czujnika?? Trzecie, ostatnie pytanie - na jakich ustawieniach CWU jedziecie w przypadku czteroosobowych rodzin? Dla mnie fabryczne ustawienia temperatury około 50st.C są trochę zbyt wysokie, szczególnie że mamy dwójkę małych dzieci. Zastanawiam się, czy nie wejść w tryb oszczędny, ale nie wiem ile wtedy wody jest podgrzewane w zasobniku, a jednak często zdarza się u nas tak, ze myjemy się "taśmowo" jedno za drugim... mała kąpiel dla starszego, kąpiel w wanience dla młodszego i dwa prysznice w ciągu... 1,5-2h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 29.10.2018 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 1. Ustaw jeszcze większe stopniominuty. Może być nawet z 600 lub 1000. Kwestia jest tutaj taka że może oszczędzasz na startach sprężarki ale tracisz na COPie, bo po tak długiej pracy temperatury źródeł różnią się dużo bardziej niż na początku pracy. Lepszy COP będzie przy pracy 2 razy po godzinie niż ciągiem przez 2 godziny. Ja mam 300 2. Nie wiem. Nie testowałem tego. U siebie spalam jedna mała porcje na raz żeby nie przegrzewać pomieszczeń. Jeśli podgrzejesz pomieszczenie o 3 stopnie to podłoga mocno zmniejszy strumień ciepła. Przy takich temperaturach jak teraz to zupełnie przestanie grzać. 3 Ja grzeje do 55 stopni a to dlatego że żona lubi gorąca kąpiel i jak chce się potem jeszcze trochę ocieplić wodę w wannie to nawet 55 jest trochę za mało. Ustaw oszczędny, a jak będzie za mało wody to wrócisz do normalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts