Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt malego mieszkanka z pomieszczenia 29.62m2

basiaczek 1611

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam maly problem z tymczasowym projektem na mini mieszkanie. Mianowicie mam z mezem postawiony budynek gosp. I chcemy teraz tak na szybko wykorzystac jedno z pomieszczen na male mieszkanko. Drugiego nie mozemy bo tam jest juz zagospodarowany garaz. Mianowicie mamy do dyspozycji obecnie pomieszczenie gosp. O wymiarach. 29.62m2. Dokladne wymiary to 5.35m/5.50m pow uzytkowej obecnie oczywiscie.

Z tej strony krotszej jest otwor na drzwi zewnetrzne i otwor na okno. W rogu jest postawiony komin. Chciala bym uzyskac z tego pomieszczenia mini dom a raczej mini kawalerke. Tylko nie wiem jak wszystko rozmiescic . Potrzebna jest tam kuchnia, mala lazieneczka moze jakis wiatrolap sypialnio-salonik wraz z lozeczkiem dzieciecym i jakas duza szafa zeby zmiescic wszystkie ubrania. Scianeczki dzialowe z karton gipsu chcemy zeby zajmowaly malutko miejsca i zeby bylo mozna je szybko zdemontowac jak przyjdzie pora. Prosze pomozcie. Wkleilabym rzut z planu z tego pomieszczenia ale nie wiem czy sie da. Prosze o pomoc.

Pomijając już fakt, że mieszkanie takie jest nielegalne to macie tam jakieś media, ogrzewanie, ocieplenie?

Tak mamy media prad i wode doprowadzone gdyz byl to budynek gosp moich rodzicow i na tej samej dzialce jest dom rodzicow. Wiec z przylaczeniem to nie trudno. A budynek zostal przeksztalcony z gosp na mieszkalny bo zalatwiamy papierkologie. I jak juz oficjalnie bedzie to nasz dom bo rodzice nam go przepisuja (tylko to wszystko strasznie dlugo trwa z roznych wzgledow ) to bedziemy robili nowe plany na dom bo trzeba go rozbudowac troche i pozwolenie na budowe. I to wszystko tez bedzie trwalo. A tak jak bysmy sobie tam zrobili mieszkanko to potem spokojnie mozna bylo by czekac na te papierki. Czy ktos faktycznie moze sie doczepic? Przeciez nie bede nic dobudowywala tylko zagospodaruje przestrzen ktora juz tam jest. Jestem kompletnie zielona w takich sprawach. A dodam ze przed narodzinami malenstwa chcielibysmy mieszkac sami z nim juz. Zeby rodzice mieli spokoj. Bo wiadomo maly bobas w domu to za spokojnie nie bedzie. Prosze doradzcie.

Tytuł: bardziej szczegolowy opis mojej sprawy.

Pytanie: Dzień dobry. Chcialabym sie dowiedziec na temat przepisow prawnych oraz konsekwencji jakie mogę poniesc z powodu zamieszkania w pomieszczeniu gospodarczym? Sytuacja wyglada nastepujaco: Mamy do dyspozycji z mezem budynek gospodarczy pietrowy w stanie surowym a uzytkowany jest w nim tylko garaz. Parter jest podzielony na dwie czesci: pierwsza to garaz 6.25/6.30 oraz pomieszczenie gospodarcze 5.75/6.30. Mpje pytania beda dotyczyly wlasnie tego PG. Wymiary uzytkowe pomieszczenia wg projektu to 29.62m2. Posiadam dwa projekty tego budynku. Pierwszy to projekt z ktorego powstal ow budynek gosp. A drugi to plan budynku gosp. plus projekt ze zmiana sposobu uzytkowania, rozbudowa i przebudowa budynku. Ten drugi prejekt zrobilismy gdyz 7 lat temu zamierzalismy do rozbudowac jednak nic z nim nie zrobilismy i wyjechalismy za granice. Teraz po powrocie mieszkamy z rodzicamy w malym domu ktory znajduje sie paredziesiat metrow od budynku gosp. Jest to ta sama dzialka. Budynek wraz z dzialka ma zostac nam przepisany, jednak sprawy z tym zwiazane dlugo trwaja z roznych przyczyn i do tego zmienila sie nam koncepcja na nasz dom i gdy budynek bedzie juz nasz bedziemy chcieli zrobic nowe plany na dom. Dodam ze wkrotce urodzi sie nam wyczekiwane dzieciatko i nie chcielibysmy po jego narodzinach siedziec rodzicom na glowie. Moje pytanie wiec brzmi: czy na parterze tego budynku gosp. W pomieszczeniu gosp. O pow. Uzytkowej 29.62m2 o ktorym byla mowa wczesniej mege zrobic tymczasowe malutkie mieszkanko dla naszej rodzinki? Dopokie nie ruszymy z dalszymi planami? Chcialabym w tym pomieszczeniu zrobic malutka lazieneczke (3.2 m2), wiatrolap malutki. A reszta przestrzeniu to salonik sypialniany z aneksem kuchennym. Dodam ze w 2011r dostalismy decyzje o warunkach zabudowy, ktora dotyczyla:*

Zmiany sposobu uzytkowania budynku gosp i budowy polegajacej na rozbudowie i przebudowie tego budynku dla potrzeb funkcji budynku mieszkalnego jednorodzinnego z wymogana przepisami prawa całą infrastruktura techniczną w tym budowa bezodplywowego zbiornika na nieczystosci ciekle.

Dodam iz prad oraz woda byla by dociagnieta od rodzicow a zbiornik na nieczystosci ciekle bylby zrobiony nowy. W tym PG jest wybity otwor na drzwi oraz okno wiec konstrukcji zadnej bym nie naruszala, znajduje sie rowniez komin do ktorego mozna sie podlaczyc. Tak wiec do pomieszczenia musiala by zostac doprowadzona woda i prad kilka metrow od domu rodzicow, zrobienie zbiornika na scieki oraz postawienie w srodku jakis 4 scianek dzialowych z karton gipsu by oddzielic lazienke i wiatrolap. Czy tak mozna? Czy moze wystarczy tylko zglosic ze beda takie prace wykonywane? Czy absolutnie nie ma mozliwosci? A jeszcze dodam iz w planach bunynku z 2011 roku ktore robilismy w tym pomieszczeniu mialabyc kuchnia i salon. Wysylany byl rowniez wniosek o pozwolenie na budowe ale nic nam nie odeslali wtedy wiec nie wiem czy to traktowac za zgode na budowe chociaz to bylo w 2011r? Bardzo prosze o porade. Chcialabym wkleic rzuty planu tego pomieszczenia oraz moj pomysl na to malutkie mieszkanko, ale chyba sie nie da?