wg 11.10.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Witam,Mam kredyt na budowę domu. Koszty okazały się większe niż w kosztorysie, więc dodatkowo pożyczyłem od rodziny. Po wybudowaniu sprzedaję mieszkanie i chcę uniknąć konieczności płacenia podatku 10% a jednocześnie muszę oddać rodzinie. Spłacam więc część kredytu na kwotę równą wartości mieszkania a następnie biorę od razu kredyt na tę samą kwotę w tym samym banku na preferencyjnych warunkach. Moja sytuacja jako kredytobiorcy nie zmieniła się, tzn stan zadłużenia jest ten sam. Poniosłem koszty związane z drugim kredytem jednak są one dużo mniejsze niż te nieszczęsne 10%.Co o tym sądzicie? Ktoś może przerabiał ten temat? Jakieś pułapki o których nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.10.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Witam, Mam kredyt na budowę domu. Koszty okazały się większe niż w kosztorysie, więc dodatkowo pożyczyłem od rodziny. Po wybudowaniu sprzedaję mieszkanie i chcę uniknąć konieczności płacenia podatku 10% a jednocześnie muszę oddać rodzinie. Spłacam więc część kredytu na kwotę równą wartości mieszkania a następnie biorę od razu kredyt na tę samą kwotę w tym samym banku na preferencyjnych warunkach. Moja sytuacja jako kredytobiorcy nie zmieniła się, tzn stan zadłużenia jest ten sam. Poniosłem koszty związane z drugim kredytem jednak są one dużo mniejsze niż te nieszczęsne 10%. Co o tym sądzicie? Ktoś może przerabiał ten temat? Jakieś pułapki o których nie wiem? Witam, a dlaczego musisz płacić 10% w przypadku przeznaczenia środków ze sprzedaży mieszkania na budowę??? Czy kwalifikację środków trzeba US jakos formalnie udowodnić (tzn przedstawić dokumenty potwierdzające wykorzystanie tychże środków na coś tam - kredyt, faktury itp???) Pytam, bo mam przed soba ten sam wariant - sprzedaż mieszkania w trakcie budowy BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 11.10.2004 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Nawet tego nie sprawdzałem uznając to za oczywiste. Ale może wystarczy oświadczenie? U mnie może być problem bo mam faktury ale z datą wcześniejszą niż sprzedaż mieszkania a podobno w takim przypadku trzeba płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 11.10.2004 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Kilka faktów:1. podatek 10% płaci się tylko w przypadku sprzedaży mieszkania przed upłynięciem 5 lat od jego zakupu2. ZAWSZE musi najpierw nastąpić data sprzedaży a potem zakupu3. potwierdzeniem NIE musi być faktura, ale jakiś rzeczowy dokument na wydatkowanie tych pieniędzy np. zaświadczenie o spłacie raty kredytu, KP itp - w każdym razie w razie wyrefikacji dokumnetów przez US trzeba je umieć przedstawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 11.10.2004 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Co to jest KP? Jakie inne dokumenty mogę przedstawić? Czy w przypadku zamiany mieszkań a nie kupna też obowiązuje okres 5 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 12.10.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Co to jest KP? Jakie inne dokumenty mogę przedstawić? Czy w przypadku zamiany mieszkań a nie kupna też obowiązuje okres 5 lat? Kasa Przyjmie - podstawowy dokument , możesz mieć też np. zwykły rachunek, nie od podatnika vatu, akt notarialny z adnotacją, ze zapłaciłeś, ale najlepiej, jeśli napiszesz do skarbowego, w którym się będziesz rozliczał, jaki oni dowód zapłaty przyjmą jako wystarczający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.10.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Co to jest KP? Jakie inne dokumenty mogę przedstawić? Czy w przypadku zamiany mieszkań a nie kupna też obowiązuje okres 5 lat? Kasa Przyjmie - podstawowy dokument , możesz mieć też np. zwykły rachunek, nie od podatnika vatu, akt notarialny z adnotacją, ze zapłaciłeś, ale najlepiej, jeśli napiszesz do skarbowego, w którym się będziesz rozliczał, jaki oni dowód zapłaty przyjmą jako wystarczający Źle zdadłam pytanie (jasne, że dokumenty mieć trzeba, chciałam się upewnić, że nie tylko faktura ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qnoor 15.10.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 odwiedzałem ostatnio US w bardzo podobnej kwestii (potwierdzenie zamieszkiwania) i musiałem podpisać oświadczenie że zostałem pouczony, ponieważ już zostałem to podzielę się tą wiedzą... te pięć lat kiedy trzeba w (moim przypadku w darowanym) lokalu przebywać to się liczą dopiero od końca roku podatkowego w którym nastąpiła darowizna... i mam niejasne przeczucie że tak samo jest w przypadku sprzedaży - więc sugeruję telefon do US czy i jak i uzgodnić termin wzięcia kredytu z bankiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts