Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zaczyna? budow? w listopadzie???

kfiatas

Recommended Posts

Yoric masz rację. Zgadzam sie z Toba.

My zaczynaliśmy budowę na początku września. Była piękna pogoda, roboty szły aż miło, ale zaczęły się problemy przy stropie. Wszystko się przeciągało.

Efekt był taki, że w grudniu była kładziona więźba i dachówka. Koniec stanu surowego był w połowie stycznia. Beznadzieja. Mokro, zimno i szkoda mi było pracowników, którzy w śniegu i mrozie robili na dachu.

Ze względów finansowych wnętrza robiłam po rocznej przerwie i budynek zdążył wyschnąć, drewno popracowało, mury popękały i teraz jest już dobrze.

Na Twoim miejscu bym poczekała. Poszukaj tańszego mieszkania i przezimuj.

Wieczory zimowe poświęć wirtualnej aranżacji wnętrz, będziesz sprawniej działał na wiosnę.

Powodzenia.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Radze cierpliwie doczekać do wiosny. Ja sie pospieszyłem. Niby zabezpieczyłem dom i materiały foliami i blachą (miałem trochę trapezówki z dachu z rozbiórki), a mimo to ściany namokły, od północy do tego stopnia, że pustaki są osłabione i się lekko zsypała wierzchnia wartswa. jak robić to już łącznie z dachem, a zaczynając w listopadzie nie zdążysz przed mrozami i śniegiem (a ponoć tego roku zima ma byś dość wczesnie).

Pozdrawiam

Miałem podobny dylemat. Ale ponieważ chciałem zakończyć sprawę w ciągu 1 roku (nie udało się i tak) to w pażdzierniku zrobiłem fundamenty a 15 marca weszła ekipa i murowali ściany. Na budowie obok (nie zrobiono fundamentów jesienią) musieli czekać do połowy kwietnia bo woda zalewała im wykopy. Tak więc śmiało startuj z fundamentami, ale resztę zostaw do wiosny.Przez zimę załatw sprawe przyłączy czyli całą papierkologię bo to też zajmuje sporo czasu a na wiosnę jak ruszy budowa bedziesz miał inne problemy na głowie

Pozdrawiam

Tomek

Mokro, zimno i szkoda mi było pracowników, którzy w śniegu i mrozie robili na dachu.

A oni cię pewnie za to błogosławili, bo inaczej - wprawdzie siedzieliby w domu w ciepełku - ale bez pieniędzy. Zimą murarze i dacharze mają przymusowe urlopy.

kfiatas

Zrobiłabym, jak radzi Magmi - stan zero i zabezpiecz do wiosny.[/b]

Do zwolenników robienia stanu "0' przed zimą :

- jak zabezpieczyliście mury na zimę i w jakim stanie przezimowały ?

Pozdro

J

Okryliśmy folią z "bąbelkami" powietrza (końce przysypaliśmy ziemią, żeby wiatr nie podrywał) i obłożyliśmy sprasowaną słomą - ale to były tylko mury fundamentowe. Przezimowały bardzo dobrze.

Weźcie pod uwagę że Kfiatas buduje mały dom, a mówią że zima będzie dopiero w styczniu :wink:

Pozdro

J

Własnie w styczniu ma być lato i +20 stopni wg prognoz. Zima nie wiadomo kiedy bedzie ale podobno ma być, jak trafi sie teraz to wszytko stoi, a odkrytych wykopów fundamentowych nie zostawia sie na zime.

My zaczęliśmy 21 listopada. Do 4 grudnia były już fundamenty i wylewka. W zimie szły mury (silikat na klej), oczywiście nie w siarczyste mrozy, ale -5 jeszcze nie przeszkadzało. 7 kwietnia wstawiliśmy okna i drzwi, potem szły prace wykończeniowe. W sierpniu się wprowadziliśmy. Nie miałam lanych stropów, a domek jest parterowy z poddaszem wyłącznie gospodarczym, i oczywiście budowaliśmy z bankiem. Mieliśmy super ekipę. Nam się spieszyło, żeby już dłużej nie płacić z wynajmowane mieszkanie, które było na dodatek oddalone od budowy 60km. Dzisiejsza technologia budowlana pozwala ominąć to, co kiedyś ograniczało i wydłużało budowy w nieskończoność. Życzę powodzenia

My zaczęliśmy 21 listopada. Do 4 grudnia były już fundamenty i wylewka. W zimie szły mury (silikat na klej), oczywiście nie w siarczyste mrozy, ale -5 jeszcze nie przeszkadzało. 7 kwietnia wstawiliśmy okna i drzwi, potem szły prace wykończeniowe. W sierpniu się wprowadziliśmy. Nie miałam lanych stropów, a domek jest parterowy z poddaszem wyłącznie gospodarczym, i oczywiście budowaliśmy z bankiem. Mieliśmy super ekipę. Nam się spieszyło, żeby już dłużej nie płacić z wynajmowane mieszkanie, które było na dodatek oddalone od budowy 60km. Dzisiejsza technologia budowlana pozwala ominąć to, co kiedyś ograniczało i wydłużało budowy w nieskończoność. Życzę powodzenia

I to mi sie podoba. Kiedy remont?

I to mi sie podoba. Kiedy remont?

Ale mądrala. Niektórzy marzą, żeby mieć co remontować :evil:

Jeżeli nie postawisz dachu przed pierwszymi mrozami, a będzie mokra jesień to - moje gratulacje! ...a potem powodzenia w tynkowaniu i nie tylko. No, chyba, że ktoś jest w stanie taki dom zafoliować do wiosny (a wczesniej wysuszyć z wilgoci budowlanej).

Pozdrawiam

PS. Można jeszcze jak coś chodowąć grzyby na takich ścianach, ale nie polecam ich jeść

też zastanawiałem się czy nie wylać fundamentów jesienią a wiosną ruszyć z kopyta. Jednak po zastanowieniu się doszedłem do wniosku, ze lepiej nie szarpać się nerwowo z tym tematem pod presją czasu, tylko zaplanować wszystko szczegółowo. Jesień i zima na przemyślenia, plany, poszukiwanie wykonawcy, negocjacje umów itd. A wiosną do dzieła.

Fakt, że muszę się chyba lekko spiąć do załatwiania formalności i wreszczie kupić projekt (który mam już upatrzony od pół roku). Może się zabieram w żółwim tempie, ale co nagle to po diable. A nie chciałbym, żeby mi kiedyś dom diabli wzięli... Dobry plan to pół sukcesu. Lepiej go dłużej układać na papierze, niż barować się z materialnymi efektami pohopnych, czysto emocjonalnych decyzji pod presją czasu.