Grzegorz93 30.10.2018 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Witajcie, Jesteśmy w trakcie wyboru sposobu grzania naszego M. Posadowienie na płycie fundamentowej, ocieplonej od spodu 20cm XPS austrotherm TOP 30, z boku 15 cm XPS 200 producent KOTAR. Jako, że już teraz wiemy, że jesteśmy za nisko z domem bo dał ciała nasz super znajomy architekt, chcemy się podnieść jeszcze o 20 cm. Zastanawiam się, czy grzanie podłogówką tak wysokiej płyty, bo wyszło by docelowo 50cm betonu jest dobrym pomysłem? Czy podłogówka w takiej wysokiej płycie nie będzie miała zbyt dużej bezwładności oraz czy "rozchuśtanie" jej nie będzie trwało tydzień czasu? Czyli: Czy płytę izolować od jastrychu styropianem, czy zalewać podłogówkę razem z płytą tak aby grzać całą płytę? Co do grzania jeden z kandydatów, który jest brany pod uwagę to Lazar Smart Fire 22 kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 30.10.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Oczywiście ze na płytę nalezy dać styropian. Około 20cm by spokojnie ukryc z nim instalacje wod-kan czy odkurzacza centralnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 30.10.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Teraz to już nie masz wyboru. 40cm nie będziesz raczej grzał. Jak Ci zależy na bezwładności to pogrubisz wylewkę. Ten piec to na 300m2 dobrze zaizolowanego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 21.01.2019 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Witam. Mam schody wewnętrzne pokryte granitem i chciałbym je trochę ogrzać. Gdy bym od spodu ułożył pexa tak jak na ogrzewanie podłogowe, zatynkował i ocieplił styropianem to może by zostały rozgrzane. Grubość betonu jest znaczna 20-30 cm , więc będzie pewnie problem z przedostaniem się ciepła. Nic nie mogę znaleść o ogrzewaniu schodów wewnętrznych , czyż by wszyscy mieli zrobione z cieplejszych materiałów niż kamień.Czy będzie działać takie podgrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.01.2019 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Witam. Mam schody wewnętrzne pokryte granitem i chciałbym je trochę ogrzać. Gdy bym od spodu ułożył pexa tak jak na ogrzewanie podłogowe, zatynkował i ocieplił styropianem to może by zostały rozgrzane. Grubość betonu jest znaczna 20-30 cm , więc będzie pewnie problem z przedostaniem się ciepła. Nic nie mogę znaleść o ogrzewaniu schodów wewnętrznych , czyż by wszyscy mieli zrobione z cieplejszych materiałów niż kamień. Czy będzie działać takie podgrzewanie? Ogrzewa się, ale elektrycznie kablem grzewczym - ok 60 W na stopień(2 mb).bezpośrednio pod okładzinę kamienną. O podłogówce na schodach jeszcze nie słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.01.2019 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 jeszcze słówko do tych schodów: Aby zapewnić pełen komfort stosuje się regulatory i wtedy wszystko jest pod kontrolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 22.01.2019 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Prąd wychodzi za drogo , wolał bym rurki i grzać pompą ciepła ( cztery razy taniej ). Może jednak przejdzie coś tego ciepła przez tę warstwę schodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 22.01.2019 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Granit już położony więc i tak nie ma możliwości włożenia kabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts