Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka grubość płyty do podłogówki

Grzegorz93

Recommended Posts

Witajcie,

Jesteśmy w trakcie wyboru sposobu grzania naszego M.

Posadowienie na płycie fundamentowej, ocieplonej od spodu 20cm XPS austrotherm TOP 30, z boku 15 cm XPS 200 producent KOTAR.

Jako, że już teraz wiemy, że jesteśmy za nisko z domem bo dał ciała nasz super znajomy architekt, chcemy się podnieść jeszcze o 20 cm.

Zastanawiam się, czy grzanie podłogówką tak wysokiej płyty, bo wyszło by docelowo 50cm betonu jest dobrym pomysłem? Czy podłogówka w takiej wysokiej płycie nie będzie miała zbyt dużej bezwładności oraz czy "rozchuśtanie" jej nie będzie trwało tydzień czasu?

Czyli: Czy płytę izolować od jastrychu styropianem, czy zalewać podłogówkę razem z płytą tak aby grzać całą płytę?

Co do grzania jeden z kandydatów, który jest brany pod uwagę to Lazar Smart Fire 22 kw.

• 2 months później...

Witam. Mam schody wewnętrzne pokryte granitem i chciałbym je trochę ogrzać. Gdy bym od spodu ułożył pexa tak jak na ogrzewanie podłogowe, zatynkował i ocieplił styropianem to może by zostały rozgrzane. Grubość betonu jest znaczna 20-30 cm , więc będzie pewnie problem z przedostaniem się ciepła. Nic nie mogę znaleść o ogrzewaniu schodów wewnętrznych , czyż by wszyscy mieli zrobione z cieplejszych materiałów niż kamień.

Czy będzie działać takie podgrzewanie?

Witam. Mam schody wewnętrzne pokryte granitem i chciałbym je trochę ogrzać. Gdy bym od spodu ułożył pexa tak jak na ogrzewanie podłogowe, zatynkował i ocieplił styropianem to może by zostały rozgrzane. Grubość betonu jest znaczna 20-30 cm , więc będzie pewnie problem z przedostaniem się ciepła. Nic nie mogę znaleść o ogrzewaniu schodów wewnętrznych , czyż by wszyscy mieli zrobione z cieplejszych materiałów niż kamień.

Czy będzie działać takie podgrzewanie?

Ogrzewa się, ale elektrycznie kablem grzewczym - ok 60 W na stopień(2 mb).bezpośrednio pod okładzinę kamienną. O podłogówce na schodach jeszcze nie słyszałem :)