rlb 30.10.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Jakiś czas temu miałem awarię w domu, pękła rura z zimną wodą. Awaria pokonana, posadzka osuszona pozostało tylko jej "załatanie". Jako, że jestem totalnym żółtodziobem a chciałbym to zrobić dobrze prosiłbym Was o radę Po skuciu posadzki poziomy wyglądają tak: - folia budowlanka - 3cm styropian - 1.5cm jakiejś zaprawy - 3cm styropian - 7cm zaprawy Rury "otuliłem", na łączeniach dałem piankę niskoprężną, jej też użyłem do wypełnienia szpar pomiędzy dociętą pierwszą warstwą styropianu. Jakiej zapraw teraz zaprawy powinienem użyć? Czy mogę użyć weber floor 1000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.10.2018 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Zgodnie z przeznaczeniem i owszem to przecież posadzka cementowa. Postaraj się zachować kolejność warstw , a jeśli nie to nie zaczynaj posadzki na warstwie ocieplenia które pozostało, Jeśli otwór jest znaczny użyj siatki zbrojącej jeśli nie włókien polipropylenowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rlb 30.10.2018 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Zgodnie z przeznaczeniem i owszem to przecież posadzka cementowa. Postaraj się zachować kolejność warstw , a jeśli nie to nie zaczynaj posadzki na warstwie ocieplenia które pozostało, Jeśli otwór jest znaczny użyj siatki zbrojącej jeśli nie włókien polipropylenowych Otwór w tym przypadku wynosi 1m x 50cm x ~15cm. Czy przy takim otworze używać włókien? Mam jeszcze pewne pytanie odnośnie samego wylewania posadzki. Czy powinienem pierw wylać te 1.5cm, poczekać 24h, położyć styropian, wylać kolejną warstwę czy też mogę to zrobić jakoś szybciej? Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.10.2018 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Kolejno, tak jak są warstwy i do wyschnięcia. Inaczej już zawsze będzie pękać w tym miejscu. A włókna zapobiegną zbyt sztywnej posadzce nadadzą sprężystość i zaprawa w miejscach styku lepiej się połączy. Nie zapomnij również zagruntować miejsc styku starej z nową wylewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 30.10.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 ^^Włókna PP nie mają nic wspólnegeo z adhezją starej zaprawy do nowej i raczej nie nadają jej sprężystości a jedynie zapobiegają skurczowi posadzki oraz w niewielkim stopniu zwiększają wytrzymałość posadzki na rozciąganie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.10.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 ^^ Włókna PP nie mają nic wspólnegeo z adhezją starej zaprawy do nowej i raczej nie nadają jej sprężystości a jedynie zapobiegają skurczowi posadzki oraz w niewielkim stopniu zwiększają wytrzymałość posadzki na rozciąganie. Mnie nie chodzi o czepność do powierzchni starej wylewki to zapewni sama wylewka i jej skład, tylko trwałość związania bo nie wierzę, że powierzchnia otworu jest równa i gładka. W innym przypadku ten otwór w czasie użytkowania wypadnie jak kiepska plomba w zębie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rlb 30.10.2018 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Kolejno, tak jak są warstwy i do wyschnięcia. Inaczej już zawsze będzie pękać w tym miejscu. A włókna zapobiegną zbyt sztywnej posadzce nadadzą sprężystość i zaprawa w miejscach styku lepiej się połączy. Nie zapomnij również zagruntować miejsc styku starej z nową wylewką. Dziękuję za informacje, no to zabieram się do roboty. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts