Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wypełnić dziurę w posadzce po pęknieciu rur z wodą

rlb

Recommended Posts

Jakiś czas temu miałem awarię w domu, pękła rura z zimną wodą. Awaria pokonana, posadzka osuszona pozostało tylko jej "załatanie". Jako, że jestem totalnym żółtodziobem a chciałbym to zrobić dobrze prosiłbym Was o radę :)

Po skuciu posadzki poziomy wyglądają tak:

- folia budowlanka

- 3cm styropian

- 1.5cm jakiejś zaprawy

- 3cm styropian

- 7cm zaprawy

Rury "otuliłem", na łączeniach dałem piankę niskoprężną, jej też użyłem do wypełnienia szpar pomiędzy dociętą pierwszą warstwą styropianu.

Jakiej zapraw teraz zaprawy powinienem użyć? Czy mogę użyć weber floor 1000?

Zgodnie z przeznaczeniem i owszem to przecież posadzka cementowa. Postaraj się zachować kolejność warstw , a jeśli nie to nie zaczynaj posadzki na warstwie ocieplenia które pozostało, Jeśli otwór jest znaczny użyj siatki zbrojącej jeśli nie włókien polipropylenowych

Zgodnie z przeznaczeniem i owszem to przecież posadzka cementowa. Postaraj się zachować kolejność warstw , a jeśli nie to nie zaczynaj posadzki na warstwie ocieplenia które pozostało, Jeśli otwór jest znaczny użyj siatki zbrojącej jeśli nie włókien polipropylenowych

Otwór w tym przypadku wynosi 1m x 50cm x ~15cm. Czy przy takim otworze używać włókien? Mam jeszcze pewne pytanie odnośnie samego wylewania posadzki. Czy powinienem pierw wylać te 1.5cm, poczekać 24h, położyć styropian, wylać kolejną warstwę czy też mogę to zrobić jakoś szybciej?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź!

Kolejno, tak jak są warstwy i do wyschnięcia. Inaczej już zawsze będzie pękać w tym miejscu. A włókna zapobiegną zbyt sztywnej posadzce nadadzą sprężystość i zaprawa w miejscach styku lepiej się połączy. Nie zapomnij również zagruntować miejsc styku starej z nową wylewką.

^^

Włókna PP nie mają nic wspólnegeo z adhezją starej zaprawy do nowej i raczej nie nadają jej sprężystości a jedynie zapobiegają skurczowi posadzki oraz w niewielkim stopniu zwiększają wytrzymałość posadzki na rozciąganie.

Mnie nie chodzi o czepność do powierzchni starej wylewki to zapewni sama wylewka i jej skład, tylko trwałość związania bo nie wierzę, że powierzchnia otworu jest równa i gładka. W innym przypadku ten otwór w czasie użytkowania wypadnie jak kiepska plomba w zębie.

Kolejno, tak jak są warstwy i do wyschnięcia. Inaczej już zawsze będzie pękać w tym miejscu. A włókna zapobiegną zbyt sztywnej posadzce nadadzą sprężystość i zaprawa w miejscach styku lepiej się połączy. Nie zapomnij również zagruntować miejsc styku starej z nową wylewką.

Dziękuję za informacje, no to zabieram się do roboty.

Pozdrawiam! :)