Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podwójne ogrzewanie

edipat

Recommended Posts

Witam na wstępie wszystkich forumowiczów.

Niedawno stałem się posiadaczem starego domu z bali, ok 100m2 ,z powodów czysto ekonomicznych postanowiłem go sam wyremontować, no prawie sam, ale nie wszystko da się samemu zrobić, teraz jestem na etapie zrobienia C.O. i C.W.U. ,posiadam piec węglowy "OGNIWO S6WC CLASSIC 17kW" , również będzie zbudowana kuchnia węglowa z płaszczem wodnym, chciałbym to wszystko połączyć w całość, aby w zależności od pory roku dobrze to funkcjonowało, mianowicie w okresie zimowym ogrzewanie spoczęło by na piecu, który będzie w piwnicy poprzez rozdzielacz ogrzewanie na grzejniki, jedna nitka do podgrzewacza wody, piec kaflowy by spełniał rolę podgrzewacza wody , zaś w okresie przejściowym tj. wiosna, jesień chcę aby funkcje grzewcze przejął piec kuchenny , zaś w okresie letnim, tylko piec kuchenny jako podgrzewacz wody. Poniżej jest schemat takiej instalacji, prosiłbym o pomoc czy będzie to tak działało jak bym chciał. Prosiłbym osoby które zaczną mnie krytykować za samodzielną budowę takiej instalacji, o nie zabieranie głosu, poprostu jestem do tego zmuszony, mam bardzo ograniczony budżet, a prac jest wiele.

instalacjaCO.jpg

Prosiłbym osoby które zaczną mnie krytykować za samodzielną budowę takiej instalacji

Ty się nie bój, że samodzielnie tylko że węglem. Że z paleniem dużo roboty (dodatkowy etat palacza - licząc swój czas - drogo), że brudno, niewygodnie, niekomfortowo...

Więc ja nie zabieram głosu.

... Poniżej jest schemat takiej instalacji, prosiłbym o pomoc czy będzie to tak działało jak bym chciał. Prosiłbym osoby które zaczną mnie krytykować za samodzielną budowę takiej instalacji, o nie zabieranie głosu, poprostu jestem do tego zmuszony, mam bardzo ograniczony budżet, a prac jest wiele.

[ATTACH=CONFIG]421029[/ATTACH]

Nie problem jest w tym ze sam chcesz to zrobic, problem ze wziąłes sie sam za projektowanie tej instalacji, to nie ma prawa działac tak jak sobie zaplanowałes, dołoz pompe do wezownicy bojlera, przydalby sie jakis prosty regulator który by tę pompę uruchomił.

Wyrzuć tę pompę albo dodaj drugą.

Wyrzucisz - pójdzie w grawitacji.

Dasz drugą to wtedy każda przy SWOIM palenisku.

Tylko tak domkniesz odpowiedni zawór zwrotny startując pompę.

Pracuje albo ta albo ta druga...

Tak jak jest teraz pompa wymusza przepływ przez oba paleniska JEDNOCZEŚNIE.

Po co? Aby chodziło... słabo?

Adam M.

... no i właśnie o to chodzi, ma ciągnąć z obu palenisk, w sezonie przejściowym tylko z jednego, tj. pieca kaflowego, dlatego pompa, niestety grawitacja nie zadziała, bo rura wyżej niz rozdzielnica, podczas palenia w kotle można pompę wyłączyć, tak mi się wydaje ..., pompa jest potrzebna wtedy tylko kiedy potrzeba jest aby wodę pociągnąć z z kaflowego