manrolo 30.10.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Witam serdecznie, Zwracam się do osób znających temat i nie tylko, z takim zapytaniem, czy jest możliwe,żeby przez płyty styropianowe, klejone na obwódkę plus placki,zapiankowane łączenia, zatopioną siatką w kleju, plus dodatkowa warstwa kleju, podkład gruntujący i tynk silikonowy przesiąkała woda. Już mówię w czym problem,a w załączeniu zdjęcie, które powinno to zoobrazować, w moim budynku są dwa dachy,jeden nad budynkiem, drugi nad garażem,oba dwuspadowe, o tym samym kącie i kierunku spadku, Połacie nad garażem, są niżej, więc przylegają do kawałka rzeczonej wyżej ocieplone ściany. Generalnie ostatnie deszcze ujawniły przecieki, w dwóch skrajnych końcach garażu, czyli w okolicach 60 cm od okapu. Przecieki wyraźnie widać jak woda cieknie gdzieś po murze pod styropianem. Dekarz stwierdził,że woda przenika przez tynk,styropian i dlatego leci po murze,że on zna takie tematy i tyle,potem dopowiedział,że nie tyle przez styropian,co przez łączenia płyt styropianowych i w końcu,dobra przyjadę w sobotę. Oczywiście nie przyjechał. Na rzucie dachu, strzałki to miejsca gdzie cieknie. Może ktoś ma na to jakiś pomysł, bo czuję,że z dekarzem będzie ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 30.10.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Na podstawie tych zdjęć nic nie stwierdzimy. Wstaw zdjęcia dachu i obróbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.10.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Zobacz wg tego tematu https://receptynadom.pl/powinno-sie-wykonywac-dach-przylegajacy-sciany-domu/ gdzie i kto popełnił błąd. mnie się wydaje, że dekarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 31.10.2018 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Też chyba mam przeciek po płytach styro, jednak pod parapetem. Plama wewnątrz przy deszczu pojawia mi się około 30cm nad podłogą i 40cm pod parapetem. O tyle dziwne że nie jest bezpośrednio pod parapetem tylko mniej więcej na środku ściany. Najgorzej jest to że jak na razie żadne uszczelnienia sobie z tym nie radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 31.10.2018 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Może nieszczelność nie jest pod parapetem a na styku parapetu i ramy okiennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKNT 02.11.2018 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Witam serdecznie, Zwracam się do osób znających temat i nie tylko, z takim zapytaniem, czy jest możliwe,żeby przez płyty styropianowe, klejone na obwódkę plus placki,zapiankowane łączenia, zatopioną siatką w kleju, plus dodatkowa warstwa kleju, podkład gruntujący i tynk silikonowy przesiąkała woda. Już mówię w czym problem,a w załączeniu zdjęcie, które powinno to zoobrazować, w moim budynku są dwa dachy,jeden nad budynkiem, drugi nad garażem,oba dwuspadowe, o tym samym kącie i kierunku spadku, Połacie nad garażem, są niżej, więc przylegają do kawałka rzeczonej wyżej ocieplone ściany. Generalnie ostatnie deszcze ujawniły przecieki, w dwóch skrajnych końcach garażu, czyli w okolicach 60 cm od okapu. Przecieki wyraźnie widać jak woda cieknie gdzieś po murze pod styropianem. Dekarz stwierdził,że woda przenika przez tynk,styropian i dlatego leci po murze,że on zna takie tematy i tyle,potem dopowiedział,że nie tyle przez styropian,co przez łączenia płyt styropianowych i w końcu,dobra przyjadę w sobotę. Oczywiście nie przyjechał. Na rzucie dachu, strzałki to miejsca gdzie cieknie. Może ktoś ma na to jakiś pomysł, bo czuję,że z dekarzem będzie ciężko. To może być obróbka blacharska dachu garażu (bo zapewne tak połączono dach garazu że ścianą) która odspoiła się od pionowej ściany nad garażem i woda wnika pod blachę a potem na boki i znajduje sobie pionowe połączenie płyt styropianowych a potem już płynie po ścianie. Naprawa polega na odgięciu bardziej do pionu obróbki z blachy w miejscu wcięcia w elewację. Można też próbować uszczelnić silkonem dekarskim ale to się raczej znowu rozejdzie. Natomiast klej siatka plus tynk są barierą dla deszczu i dekarz kłamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.11.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Z tych zdjęć nic nie wynika. Jak może wystąpić przeciek 60 cm od okapu? Bez oględzin na miejscu ferowane wyroki i z góry przesądzanie o winie dekarza jest nieuprawnione. Budynek jest niezamieszkały. Dach od wewnątrz został pokryty izolacją natryskową. Jakie prace są obecnie wykonywane na budynku? Już popełniono błąd wykonując elewację a tynki w środku nie wykonane. W czasie tynkowania też pojawią się "przecieki" i co też będzie wina dekarza? A jak zostanie włączone ogrzewanie to dopiero się zacznie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKNT 03.11.2018 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 (edytowane) Z tych zdjęć nic nie wynika. Jak może wystąpić przeciek 60 cm od okapu? Bez oględzin na miejscu ferowane wyroki i z góry przesądzanie o winie dekarza jest nieuprawnione. Budynek jest niezamieszkały. Dach od wewnątrz został pokryty izolacją natryskową. Jakie prace są obecnie wykonywane na budynku? Już popełniono błąd wykonując elewację a tynki w środku nie wykonane. W czasie tynkowania też pojawią się "przecieki" i co też będzie wina dekarza? A jak zostanie włączone ogrzewanie to dopiero się zacznie. Pozdrawiam. Jak taki przeciek może wystąpić ? Przez intensywny deszcz+silny wiatr+nieszczelność na styku obróbka blacharska - ściana . Okap powyżej nic nie da bo deszcz zacina po ścianie. Woda wpada w szczelinę , rozpływa się NA BOKI w dół połaci i tam w końcu nagromadzona trafia na szczeliny między płytami styropianowymi a potem kapie ze ściany. Ja miałem podobny problem aż w końcu wziąłem prawdziwego dekarza (tamten nie chciał naprawić blachy tylko kleił na silikon) Ten pierwszy "dekarz" który przez swoją niedokładność narobił mi problemu stwierdził że woda wpada przez kratki wentylacyjne w kominie albo między zamki dachówek. Ale jak pytałem dlaczego sąsiad takiego problemu nie ma przy tej samej konstrukcji dachu i tej samej pogodzie to nie umiał powiedzieć. Nawet mu te kratki zakleiłem taśmą aby przestał gadać bzdury i woda nadal ciekła. Ale jest to zawsze jakieś wytłumaczenie aby nie robić napraw w ramach gwarancyjnych dachu, np. takie teorie że tynk przecieka wciskane zwykłym ludziom. Niestety tynk strukturalny lub też lekka-mokra nie przecieka jeśli nie jest mechanicznie uszkodzony. Można to sprawdzić na kawałku zatynkowanej tynkiem siatki samemu pod kranem. Sama siatka+klej położony cienko - to możliwe. Ale nie zatynkowany na gotowo. Załączam foto potencjalnego problemu. To może być styk blachy ze ścianą , kominek etc. Na foto widać szczelinę i silikon który się odspoił. Popaprane dachówki silikonem to też "dekarz". Dachówki chyba uszczelniał W razie potrzeby mogę wkleić fotkę jak to cieknie od środka. Po styropianie tak jak jak powyżej. Radzę to uszczelnić póki jest jeszcze pogoda przed tynkami i gk bo potem są zacieki lub gładź odchodzi. Edytowane 3 Listopada 2018 przez MKNT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.11.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Ty miałeś jakiegoś popaprańca, który nie wykonał wcinki. Natomiast w tym przypadku wyraźnie napisałem, że na podstawie tych zdjęć nie ma możliwości przedstawienia profesjonalnej opinii. Wizyta na miejscu konieczna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manrolo 06.07.2019 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2019 (edytowane) Witam, odgrzeję temat ... przez pewien czas był spokój, zresztą dużo przebywam za granicą więc nie zawsze mam możliwość obserwować, co się dzieje podczas opadów. Załączam fotki obróbek, silikon jest szczelny.Co do wypowiedzi pana Andrzeja, tynki były robione przed elewacją, ta ściana akurat to ściana kotłownia/salon, która będzie ocieplona styropianem Dekarz ma przyjechać ... Aktualnie,gdy wystąpił przeciek,faktycznie mocno wiało,przeciek wystąpił nie jak poprzednio z obu stron,tym razem tylko z jednej. pozdrawiam Edytowane 6 Lipca 2019 przez manrolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruk2 07.07.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2019 (edytowane) wg mnie - nie wygląda to źle, sam mam zamiar robić taki rodzaj obróbki i jestem ciekaw co tutaj nie działa. Może dachówki mają taki rodzaj zamka który blokuje rynienkę w obróbce? Albo coś jest nie tak w kalenicy A jeśli by ciekło między styropianem a ścianą to gdzie niby miało by być miejsce wpadania wody - na górnym dachu? Przez ciągłą powierzchnię tynku to niemożliwe, obojętnie jak jest ułożony styropian (to ma wpływ na termikę i mechaniczna wytrzymałość a nie na szczelność) Edytowane 7 Lipca 2019 przez mruk2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.07.2019 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Na podstawie przedstawionego zdjęcia można stwierdzić, że przeciek po zewnętrznej ścianie jest praktycznie nie możliwy. Dolna obróbka mogłaby być trochę wyższa. Dachówki zamontowane z przesunięciem. Pozostaje tylko kwestia jak jest wykonane krycie wstępne i dolna obróbka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manrolo 10.07.2019 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Dzień dobry, dziękuję za zainteresowanie tematem.Wczoraj cały dzień, spędziłem na jakichś obserwacjach, bo akurat padało, to co zauważyłem, że pierwsze sączenie pojawiło się już 15 minutach, mocnego deszczu.Powycinałem trochę płyt styropianowych od wewnątrz, a także pianę PUR przy styku ze ścianą. I teraz tak, zauważyłem sączenie spomiędzy płyt styropianowych, wyciąłem więc tą płytę częściowo,myśląc że woda leci za nią po scianie,ale wyszło na to,że woda sączy się między granulkami styropianu, tak jakby on był nią nasiąknięty. W drugim miejscu,gdzie akurat na zdjęciu widać, dolną obwodkę kleju na płycie styropianowej, po usunięciu tego kawałką, widać że ściana jest mokra za tą płytą. Przy czym ta sączenie spomiędzy było wyżej, niż ten drugi przeciek, gdzie mokra była ściana. Co do krycia wstępnego, to po usunięciu piany na styku ze ścianą,są szpary , przez które mogę dotknąć wywniętej na ścianę zewnętrzną membrany i tam jest sucho,zrobiłem to wyżej niż wystepują przecieki. Co mi się przypomniało, to że na początku, była pojedyncza obróbka ściany i ten dach był już skonczony, dekarze pracowali na górnych połaciach i w trakcie przy solidnych opadach, zacinający deszcz, wystąpiło saczenie,ale na prawie całej długości ściany, w odpowiedzi na to została, wcięta ta górna obróbka,temat później nie występował przez długi czas,albo był nie zauważony, kilkutygodniowe okresy niebecności,no ale teraz wystepuje jakby tylko w jednej części. Pytanie,czy właściwe od strony szczelności, bo termoizolacyjnie na pewno jest to ok, było własicwe wykonywać deskowanie, ocieplanie w ten sposób jak na rysunku,czyli zostawiać przerwę między murem a deskowaniem, czy może lepiej było dojechać deskami do muru? Skłaniam się ku przemalowaniu tej ściany folią w płynie w całości,a dekarza jak przyjedzie będę prosił o to by zdjął dachówki z górnej połaci, bo może to tam występuja przeciek i idzie po ścianie, chociaż w pomieszczeniach na pietrze i poddaszu, nic się nie dzieje. sorki, za długi elaborat,ale mówiąc szczerze to mocno podłamany jestem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.07.2019 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Dość dziwna sprawa. Czy czasami nie zastosowano w tym miejscu gorszego styropianu (styropian fasadowy nie powinien się nasączać). Oczywiście należy sprawdzić czy czasem obróbka nie wysunęła się ze szlicu i czy czasem szlic nie został w tym miejscu za głęboko nacięty? Czy jest pełne wypełnienie szlicu silikonem (czasami się obkurcza)? Oczywiście sprawdzić górny dach czy czasem wykonawca elewacji nie uszkodził folii na górnym dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts