Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Delta Defro 10kw

creat

Recommended Posts

Witam. Posiadam od tygodnia kocioł Delta Ekopell 10kw. Dom nowy, ocieplony, zawór 3d. Podłogówka 100m,1 grzejnik i bojler 140l. Pompy załączają się od 40 stopni. Temp zadana 60 stopni, histereza 5. Mam problem z ustawieniami. Paląc w PIDzie piec rozpala się do 62 stopni po czym spada do 38 i znowu rośnie. Kocioł cały czas jest w pracy. Po kilku godzinach piec się wygasza i nie może się rozpalić. Przy palniku robią się spieki. Otwierając zawór 3d na 6 przy pompie od podłogówki temp wacha się 40-45 stopni a po kilku godzinach piec się wygasza. Wczoraj przeszedłem na ustawienia ręczne. Podawanie 3s, przerwa 30s, nadmuch 40, went w podtrzymaniu 18, przerwa 2min. Efekt taki, że piec chodzi a temperatura skacze 38-43stopnie. Na ruszcie małe spieki Wykres od wczoraj: http://i66.tinypic.com/2d2hmxg.jpg

Nie potrafię go ustawić tak żeby trzymał w miarę zadaną temp. Może ktoś pali tym piece i podrzucił by ustawienia?

Proszę o przeniesienie wątku do tematu "Kotły na paliwo stałe"

Edytowane przez creat
Pomyliłem tematy. Proszę o usunięcie wątku.

Na sam początek proponuję na sztywno zadać temp podłogi na max 30 stopni (ja mam 28) a druga sprawa to temperatura bojlera ustawić na 10 stopni mniej niż temp kotla , powinno to uspokoić sytuację , grzeję podobą wielkość kotłem Zębiec 10kw i kocioł potrzebuje na grzanie domu od 1,5 do 2,5 kw w takie dni jakie były od miesiąca do teraz , jadę w pid ,

ja żeby mi kociołek nie glupiał bez sensu wyciągłem czujnik temp bojlera i wstawiłem go do rury zasilania powrotu bojlera dwupłaszczowego i to radykalnie poprawiło stabilność .

Na sam początek proponuję na sztywno zadać temp podłogi na max 30 stopni (ja mam 28) a druga sprawa to temperatura bojlera ustawić na 10 stopni mniej niż temp kotla , powinno to uspokoić sytuację , grzeję podobą wielkość kotłem Zębiec 10kw i kocioł potrzebuje na grzanie domu od 1,5 do 2,5 kw w takie dni jakie były od miesiąca do teraz , jadę w pid ,

ja żeby mi kociołek nie glupiał bez sensu wyciągłem czujnik temp bojlera i wstawiłem go do rury zasilania powrotu bojlera dwupłaszczowego i to radykalnie poprawiło stabilność .

Z bojlerem też mam problem bo temperatura zadana to 40 stopni a mi rośnie maksymalnie do 25 i to wszystko. Rura zasilająca i powrotna gorąca.

Żadnych buforów nie trzeba i kocioł będzie szedł jak baranek , sprawdź wszystkie zawory czy nie zamkniete no i czy pompa CO jest dobrze załozona , patrz na strzałki.

u mnie za ochronę powrotu robi bojler dwupłaszczowy dlatego jedna pompka idzie nonstop do bojlera (swego rodzaju bufor)a druga mam w rozdzielaczu z aworem 4 drogowym od podłogówki .

No i musisz mieć na uwadze że podłogówka nagrzewa sie diabelnie długo co pochłania ogromne ilości energi dlatego powinna pracować nonstop na malutkiej mocy czytaj niskim zasilaniu 25-30stopni w duże mrozy .

Edytowane przez kryzys