creat 31.10.2018 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 (edytowane) Witam. Posiadam od tygodnia kocioł Delta Ekopell 10kw. Dom nowy, ocieplony, zawór 3d. Podłogówka 100m,1 grzejnik i bojler 140l. Pompy załączają się od 40 stopni. Temp zadana 60 stopni, histereza 5. Mam problem z ustawieniami. Paląc w PIDzie piec rozpala się do 62 stopni po czym spada do 38 i znowu rośnie. Kocioł cały czas jest w pracy. Po kilku godzinach piec się wygasza i nie może się rozpalić. Przy palniku robią się spieki. Otwierając zawór 3d na 6 przy pompie od podłogówki temp wacha się 40-45 stopni a po kilku godzinach piec się wygasza. Wczoraj przeszedłem na ustawienia ręczne. Podawanie 3s, przerwa 30s, nadmuch 40, went w podtrzymaniu 18, przerwa 2min. Efekt taki, że piec chodzi a temperatura skacze 38-43stopnie. Na ruszcie małe spieki Wykres od wczoraj: http://i66.tinypic.com/2d2hmxg.jpgNie potrafię go ustawić tak żeby trzymał w miarę zadaną temp. Może ktoś pali tym piece i podrzucił by ustawienia?Proszę o przeniesienie wątku do tematu "Kotły na paliwo stałe" Edytowane 31 Października 2018 przez creat Pomyliłem tematy. Proszę o usunięcie wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 31.10.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Na sam początek proponuję na sztywno zadać temp podłogi na max 30 stopni (ja mam 28) a druga sprawa to temperatura bojlera ustawić na 10 stopni mniej niż temp kotla , powinno to uspokoić sytuację , grzeję podobą wielkość kotłem Zębiec 10kw i kocioł potrzebuje na grzanie domu od 1,5 do 2,5 kw w takie dni jakie były od miesiąca do teraz , jadę w pid ,ja żeby mi kociołek nie glupiał bez sensu wyciągłem czujnik temp bojlera i wstawiłem go do rury zasilania powrotu bojlera dwupłaszczowego i to radykalnie poprawiło stabilność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 31.10.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Przy samej podłogówce dałbym mały bufor ok.300l.Bez niego kocioł będzie taktował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creat 31.10.2018 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Na sam początek proponuję na sztywno zadać temp podłogi na max 30 stopni (ja mam 28) a druga sprawa to temperatura bojlera ustawić na 10 stopni mniej niż temp kotla , powinno to uspokoić sytuację , grzeję podobą wielkość kotłem Zębiec 10kw i kocioł potrzebuje na grzanie domu od 1,5 do 2,5 kw w takie dni jakie były od miesiąca do teraz , jadę w pid , ja żeby mi kociołek nie glupiał bez sensu wyciągłem czujnik temp bojlera i wstawiłem go do rury zasilania powrotu bojlera dwupłaszczowego i to radykalnie poprawiło stabilność . Z bojlerem też mam problem bo temperatura zadana to 40 stopni a mi rośnie maksymalnie do 25 i to wszystko. Rura zasilająca i powrotna gorąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 31.10.2018 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 (edytowane) Żadnych buforów nie trzeba i kocioł będzie szedł jak baranek , sprawdź wszystkie zawory czy nie zamkniete no i czy pompa CO jest dobrze załozona , patrz na strzałki. u mnie za ochronę powrotu robi bojler dwupłaszczowy dlatego jedna pompka idzie nonstop do bojlera (swego rodzaju bufor)a druga mam w rozdzielaczu z aworem 4 drogowym od podłogówki .No i musisz mieć na uwadze że podłogówka nagrzewa sie diabelnie długo co pochłania ogromne ilości energi dlatego powinna pracować nonstop na malutkiej mocy czytaj niskim zasilaniu 25-30stopni w duże mrozy . Edytowane 31 Października 2018 przez kryzys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creat 31.10.2018 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Przez pomyłkę napisałem napisałem w tym temacie, zapraszam do dyskusji w "Kotły na paliwo stałe".https://forum.muratordom.pl/showthread.php?351363-Defro-Delta-Ekopell-ustawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts