creat 31.10.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 (edytowane) Witam. Posiadam od tygodnia kocioł Delta Ekopell 10kw. Dom nowy, ocieplony, zawór 3d. Podłogówka 100m,1 grzejnik i bojler 140l. Pompy załączają się od 40 stopni. Temp zadana 60 stopni, histereza 5. Mam problem z ustawieniami. Paląc w PIDzie piec rozpala się do 62 stopni po czym spada do 38 i znowu rośnie. Kocioł cały czas jest w pracy. Po kilku godzinach piec się wygasza i nie może się rozpalić. Przy palniku robią się spieki. Otwierając zawór 3d na 6 przy pompie od podłogówki temp wacha się 40-45 stopni a po kilku godzinach piec się wygasza. Wczoraj przeszedłem na ustawienia ręczne. Podawanie 3s, przerwa 30s, nadmuch 40, went w podtrzymaniu 18, przerwa 2min. Efekt taki, że piec chodzi a temperatura skacze 38-43stopnie. Na ruszcie małe spieki Wykres od wczoraj: http://i66.tinypic.com/2d2hmxg.jpgNie potrafię go ustawić tak żeby trzymał w miarę zadaną temp. Może ktoś pali tym piecem i podrzucił by ustawienia? Edytowane 31 Października 2018 przez creat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 31.10.2018 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Jeżeli jest sama podłogówka to dodałbym mały bufor powiedzmy 300l Bez niego kocioł będzie taktował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 31.10.2018 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 A niech se traktuje, ale powinien działać w trybie modulacji, zrobić swoje i się wygasic póki pokojowka nie powie mu żeby się odpalił a nie kisil się w podtrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creat 31.10.2018 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Tak też słyszałem, że w przypadku mojego kotła, bufor jest zbędny. Pytanie dlaczego działając w PIDzie kocioł zasypuje się pelletem i przez to prawdopodobnie później nie może się rozpalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 31.10.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Masz sterownik pokojowy czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 01.11.2018 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Jak już zainwestowałeś 10tyś. to odżałuj te 300zł na to aby przeszkolony serwisant Ci ten palnik i piec ustawił.Następnie przeczytaj instrukcję bo widzę ,że nie czytałeś jeśli mu temperaturę 60 zapodajesz.Taki piec na pellet to nie to samo co piec na węgiel,że sypniesz i jakoś się będzie palił.Wstępnie zapodaj minimum 65 zwiększ histerezę pieca między 10-15 ,przełącz na panelu ogrzewanie podłogowe ,podłącz czujnik pogodowy oraz termostat,przełącz na PIDa (to taki odpowiednik tempomatu w aucie) więc mniej spali jak na ustawieniu ręcznym.No chyba ,że Ci nie zależy . Piec ma wstępnie ustawione parametry, ale mimo to jest to do regulacji.Jak to wykonasz obserwuj, ale w końcu zamów serwisanta bo to żadna oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 17.11.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Witam. Może kolego mi powiedzieć jakie masz zapotrzebowanie energetyczne swojego domu ? Mam do ogrzania 94 m2 też mam podlogowkę wszędzie tylko że mam bufor ciepła który ładuje piecem stało palnym. Chciałbym się dowiedzieć ile taki dom spala bez bufora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts