Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

M?ynek do odpadów

Wciornastek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czego równoważnik dwóch osób?

POŚ są liczone dla konkretnej liczby dawców :lol: wydalających to co zjedzą. Producenci POŚ (przynajmniej mojego) liczą że w typowym gospodarstwie domowym młynek wydala (przerabia) tyle co dodatkowe dwie dorosłe osoby.

Tak więc gospodarstwo 3 osobowe z młynkiem potrzebuje POŚ na 5 osób.

Młynek to bajka :)

NIe babram się w resztkach w kratkach - spłukuję żarcie do komory z młynkiem (taka połówka komory) po wrzuceniu naczyń do zmywarki po prostu pstryczek. Nie latam już z resztkami zupy do kibelka. Dla mnie bomba !

Wszyscy juz mamy zmywarki.

Zmywarki są fajne, ale przed włożeniem garów trzeba je opłukać.

I do tego służy komora z młynkiem. Gdzie tu większe zużycie wody ? NIe wiem za cholerę - w końcu zamiast zababrać pół zlewu spłukuję - a potem właczam guziczek. 10 sekund ? Come on....

Ludu leniwy!

A kompost to z czego robicie? Mielenie odpadków jak się ma własne parę metrów kwadratowych działki, to czyste marnotrawstwo i kpina z ekologii.

Wytłumacz to może moim przemiłym sąsiadom. Kiedyś mieliśmy kompost. Nie jechało od niego. Ale sam fakt posiadanie kompostu wywołał sceny z tragedii antycznej po drugiej stronie płotu - że to może dziecko zabić :roll:

Ludu leniwy!

A kompost to z czego robicie? Mielenie odpadków jak się ma własne parę metrów kwadratowych działki, to czyste marnotrawstwo i kpina z ekologii.

Wytłumacz to może moim przemiłym sąsiadom. Kiedyś mieliśmy kompost. Nie jechało od niego. Ale sam fakt posiadanie kompostu wywołał sceny z tragedii antycznej po drugiej stronie płotu - że to może dziecko zabić :roll:

• 10 months później...
oszczedzam sobie przez to smrodu z kosza ... ogrzewanie podlogowe i kosz na smieci smierdzi wyjatkowo perfidnie podgrzany

Do szafki z koszem na śmieci podłączasz wentylację (mechaniczną) i po smrodkach - ja tak mam :rolleyes:.

Młynka nie mam bo jest to kolejne urządzenie które może się popsuć i potem tylko problem (ale to moja teoria)

Edytowane przez panfotograf

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 months później...

Podciągam wątek - ktoś się jeszcze pochwali swoimi doświadczeniami z młynkiem? - na tak i na nie.

Tacim- a może Ty się wypowiesz - bo rozumiem,ze rok już młynek użytkujesz.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Czy lepiej włącznik pneumatyczny czy tez radiowy? Gdzie włącznik zamontować aby było bezpiecznie?- Widziałam zdjęcia włącznika w blacie -ale to kolejna dziura gdzie może podciekać. Czy można np. zamontować go na ścianie ?

Jakos tak dziwnie przychodzi mi do głowy scena ,gdy coś mi wpadnie do młynka zechcę wyciągnąć jedną ręką , pochylę się i niechcący nacisnę ten guzik :(.

Jaki młynek polecilibyscie:

ja znalazłam

http://cf.se.pl/mlynki-rozdrabniajace-do-zlewozmywakow/teka-mlynek-do-odpadow-wlacznik-tr502,1054745,2180/dodaj-opinie/

http://212.180.240.130/mlynki-rozdrabniajace-do-zlewozmywakow/franke-ds-up-mlynek-do-odpadkow-br-1340059569,195004,2180/porady-i-instrukcje/

tu jeszcze ciekawa stronka

http://www.rozdrabniacz.pl/

Jeszcze jedno

jakiej mocy młynek najlepiej kupić do użytku domowego?

Edytowane przez ewadora

Witaj

Ja od czterech miesięcy korzystam z takiego młynka (mój akurat jest Franke taki jak tutaj: http://www.franke.pl/franke-45020-mlynek-ds-up.html). Jestem bardzo zadowolona. Wrzucam do niego wszystkie resztki z jedzenia za wyjątkiem kości np. z żeberek (te z kurczaka wrzucam) i problem z głowy.

Na pewno zwróć uwagę na moc - warto kupić mocny żeby móc mielić np. kości z kurczaka. Mój ma 0.75 KM i jest wystarczający.

Mam przycisk pneumatyczny wmontowany w blat i też jestem zadowolona. Nie zdarzyło mi się wcisnąć go przez pomyłkę. Mam go zamontowanego tuż za komorą zlewu gdzie jest młynek (tj. pomiędzy zlewem a ścianą). Początkowo mieliśmy mieć włącznik dzwonkowy w ścianie. Jak na razie nic nie podcieka i nic się z tym nie dzieje. Nie wiem o co chodzi z tym radiowym.

Powodzenia w dokonaniu wyboru!

niektórzy tu się oburzają że to nie ekologiczne ...dajcie spokój ! czym mogą zaszkodzić obierki od ziemniaków i resztki z obiadu, które wylądują w wiśle lub oczyszczalni? a co z naszymi....kupami? one też nieekologiczne czy jak :D

nie szalejmy z tą ekologią bo już nie można się opędzić od tych pseudo ekologicznych bzdetów :p

• 3 weeks później...
Witaj

Ja od czterech miesięcy korzystam z takiego młynka (mój akurat jest Franke taki jak tutaj: http://www.franke.pl/franke-45020-mlynek-ds-up.html). Jestem bardzo zadowolona.

Witaj ponownie.Też zaczęłam się zastanawiać nad tym właśnie młynkiem . Powiedz,czy wykorzystujesz w nim podłączenie do zmywarki? i do czego tak właściwie to podłączenie jest ? po to aby na bieżąco wypłukiwać resztki zmielonych obierków?