Kolciu88 31.10.2018 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Witam forumowiczów,właśnie odebrałem mieszkanie z poddaszem nieużytkowym, które z czasem będę chciał przerobić na sypialnie. Na poddaszu obecnie nie ma podłogi i chcę ją odpowiednio zamontować już na przyszłość. Obecnie został zamontowany sufit podwieszany i wygląda to następująco: płyta g-k, legary w odstępach co 80 cm i pomiędzy wełna 15 cm. Byłem u sąsiada obok, który na legary położył bezpośrednio płyty OSB i będąc piętro niżej wszystko słychać, gdy ktoś chodzi po poddaszu. Chciałbym tego uniknąć i dodatkowo wygłuszyć podłogę. Mój pomysł jest następujący:1. Na legarach prostopadle położyć kantówkę/krawędziak 50 x 100 w odstępach co 60 cm i pod nią warstwę filcu w miejscach styku2. Pomiędzy położyć wełne Acoustic 50 mm3. Na kantówki położyć płytę MFP 22, a pomiędzy taśmę akustyczną na całej powierzchni. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Proszę o porady. Dodatkowo nie wiem, jak zamontować kantówki do legarów. Na wkręty czy jakieś kątowniki? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolciu88 02.11.2018 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Po zastanowieniu stwierdziłem, że położę kantówkę w drugą stronę, żeby nie uginała się na odcinku 80 cm. Wówczas dam warstwę wełny 10 cm. W ten sposób na pewno wystarczająco wygłuszę podłogę. Ale nadal nie wiem co filc jest odpowiedni, może zastąpić go czymś innym? I jak połączyć kantówki z legarami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.11.2018 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Zmiana decyzji o kierunku jest bes sensu 60cm pod deski czy płyte to spory rozstaw, 80cm to juz przesada chyba ze robisz podłogę z 38-40mm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolciu88 04.11.2018 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 (edytowane) Dziś wszedłem na poddasze i zmierzyłem dokładny rozstaw legarów. Okazuje się, że odległość między nimi to 60 cm. Chciałem zmienić stronę położenia deski, ponieważ pomyślałem, że deska o grubości 10 cm mniej się ugnie niż 5 cm. Czy na pewno rozstaw desek co 60 cm dla płyty MFP to za dużo? Może lepszym rozwiązaniem będzie montaż deski sosnowej?A co sądzicie o wygłuszeniu? Czy warstwa 5 lub 10 cm wełny akustycznej pomoże? Edytowane 4 Listopada 2018 przez Kolciu88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolciu88 06.11.2018 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Może jeszcze jakieś podpowiedzi? Muszę w miarę szybko podjąć decyzję i zacząć działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolciu88 15.11.2018 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 W jaki sposób przygotować podłoże, jeśli zamiast płyt MFP chciałbym zamontować deski sosnowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts