Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawa ubytku w parkiecie drewnianym

daniel990

Recommended Posts

Cześć,

na moją podłogę drewnianą (dąb, olejowany) spadł dosyć ciężki i ostry przedmiot powodując takie oto uszkodzenie:

IMG_20181101_230840.jpg

Sprawdziłem wiele tematów na forum muratora i przeskanowałem pół internetu, ale nadal nie jestem pewny jakie będzie najlepsze rozwiązania na usunięcie (ukrycie) tego ubytku. Ubytek znajduje się w mieszkaniu, w przedpokoju, a więc regularnie ktoś po nim może przechodzić.

Zastanawiałem się nad zakupem zestawu naprawczego z twardym woskiem, ale czytałem też o innych rozwiązaniach, dlatego będę bardzo wdzięczny za pomoc w wyborze odpowiedniego sposobu naprawy, jeśli takowy istnieje.

Dzięki i pozdrawiam,

Daniel

Kupic kit do parkietu firmy SOUDAL - kolor dąb ( 15zł) nałożyć do dziurki , nadmiar zebrać linijką np . , mokrą gąbką kuchenna przetrzeć żeby nie została smuga poza ubytkiem . Kit podechnie i pewnie troche siądzie więc na następny dzień powtórzyć operacje .nalożyć kit , wyrownać , na mokro delikatnie gąbka zaciągnąć . \jak wyschnie to obkleić w maire dokladnie do okola tasmą malarska i nalozyć pedzlem do farb plakatowych odrobinę lakieru lub oleju ( w zaleznosci jaka powloka jest na desce ) isc do jakiegoś sklepu parkieciraksiego i poprosić o odlanie 5-10ml lakieru lub oleju ..

Cześć,

na moją podłogę drewnianą (dąb, olejowany) spadł dosyć ciężki i ostry przedmiot powodując takie oto uszkodzenie:

[ATTACH=CONFIG]421114[/ATTACH]

Sprawdziłem wiele tematów na forum muratora i przeskanowałem pół internetu, ale nadal nie jestem pewny jakie będzie najlepsze rozwiązania na usunięcie (ukrycie) tego ubytku. Ubytek znajduje się w mieszkaniu, w przedpokoju, a więc regularnie ktoś po nim może przechodzić.

Zastanawiałem się nad zakupem zestawu naprawczego z twardym woskiem, ale czytałem też o innych rozwiązaniach, dlatego będę bardzo wdzięczny za pomoc w wyborze odpowiedniego sposobu naprawy, jeśli takowy istnieje.

Dzięki i pozdrawiam,

Daniel

Potwierdzam, operacja z kitem do parkietu nieskomplikowana i skuteczna. U mnie efekt utrzymywał się około roku, potem trochę odprysło więc musiałam zrobić delikatne poprawki.