tomasz_s1983 02.11.2018 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Witam, Kupiłem dom jednorodzinny - kostka z lat 70' do kapitalnego remontu. Wymiary ok. 11,5m x 6,7m. W sumie ok 75m powierzchni zabudowy. Dach płaski, pokryty papą. Pod dachem ok pół metra przestrzeni i strop (prawdopodobnie z płyt/desek). Z piętra widać, że sufit w wielu miejscach w fatalnym stanie. [ Możecie mniej więcej określić jaki jest koszt budowy nowego dachu i stropu? Co byście sugerowali? Na piętrze zaplanowane są sypialnie. Ogrzewanie będzie gazowe. Czy remont lub usunięcie i budowę dachu trzeba zgłaszać? Wybaczcie brak wiedzy, ale zakup był nieplanowany, a całe życie mieszkam w bloku Przy okazji w związku z tym, ze to świeża sprawa, może jakaś firma, która w fachowy sposób chciałaby się podjąć roboty? Dom zlokalizowany w Koszalinie, stoi pusty - można mieszkać na czas remontu. Nie pali się, ale najlepiej jak najszybciej. Ile czasu potrzebuje sprawna ekipa na rozbiórkę i budowę nowego dachu? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.11.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 (edytowane) Poczytaj https://www.homebook.pl/artykuly/3346/jakie-prace-remontowe-wymagaja-zgloszenia-lub-pozwolenia-przeglad-prawa-budowlanego-2018 Prace remontowe i budowlane, które wymagają wcześniejszego zgłoszenia: * budowa domu jednorodzinnego postawionego na działce w ramach projektu; * rozbiórka budynku; * budowa i przebudowa oczyszczalni ścieków; * budowa ogrodzenia, którego wysokość przekracza 2,2 m; * termoizolacja budynków, których wysokość przekracza 12 m; * prace remontowe dotyczące przegród zewnętrznych budynku (ścian zewnętrznych, dachu, poddasza i stropodachu); * budowa i przebudowa sieci oraz przyłączy w-k, cieplnych, kanalizacyjnych, elektrycznych; * remont budynków, które wymagają pozwolenia na budowę; * budowa obiektów gospodarczych (garaży, wiat, ganków, ogrodów zimowych), których powierzchnia nie przekracza 35 m². Może to jednak nie być aktualne i trzeba sprawdzić w obowiązującym Prawie Budowlanym. Możesz też zadzwonić do swojego urzędu. Edytowane 2 Listopada 2018 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.11.2018 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Czy strych nadal będzie nieużytkowy? Nawet jak tylko odtworzenie istniejącego dachu to potrzebny będzie projekt i pewnie wystarczy zgłoszenie (miesiąc czasu na uprawomocnienie się decyzji). Natomiast robiąc tak poważny remont zastanowiłbym się nad nową wizualizacją budynku i całkowitą zmianą dachu. Jak widać ze zdjęć miejscowe warunki zabudowy nie powinny stwarzać poważnych przeszkód. Taki dach można zdjąć i postawić nowy nawet w jeden dzień (oczywiście tylko krycie wstępne). Mam doświadczenie w takich realizacjach. Współpracuję z projektantem. W przypadku zainteresowania proszę o kontakt na priv (adres w stopce). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz_s1983 03.11.2018 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Poddasze nie będzie użytkowe (wysokość tego pomieszczenia to ok. 50-70cm. Aktualnie jestem na etapie kalkulowania kosztów. W przypadku kiedy szacowany koszt remontu i przebudowy tego domu (trzeba w zasadzie zrobić wszystko) nie będzie przekraczał 160-170tys. zł, wtedy oczywiście zaangażuje architekta, ale raczej tylko do projektu nowego dachu i fasady budynku. W planach mam jeszcze doklejenie do tej "kostki" budynku gospodarczego (6x8m) pod działalność, która prowadzę. Magazyn z tarasem na dachu - również płaskim, do którego zejście będzie z piętra, ale to już osobna inwestycja. Chce również skorzystać z dotacji w ramach programu "Czyste Powietrze", więc kwota przeznaczona na remont mam nadzieję zostanie powiększona o kilkanaście tysięcy z tego programu. Podobno w rozliczeniach można uwzględnić również remont lub nowy dach. To ile należałoby przyjąć za ten dach płaski?Wymiary ok. 11,5m x 6,7m. @Andrzej Wilhelmi - skontaktuje się na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz_s1983 04.11.2018 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Panie Andrzeju, Wysłałem zapytanie na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts