Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokre szyby - tak ma być? :|

guit

Recommended Posts

cześć,

mieszkamy już 3 tygodnie i z każdą chłodniejszą nocą, rano pojawia się coraz więcej wody na szybach...staramy się wietrzyć, rozszczelniać okna...ogrzewamy na razie tylko kominkiem, w domciu jest 18-20 stopni

wylewki i tynki (cem-wap) robione były w kwietniu, dom z BK 30cm + 10cm styro...

czy przejdzie? czy sugerujecie załatwić ekipę z pochłaniaczem wilgoci?

pozdr,

Powiem tak.To normalne w nowym domu .Moich paru znajomych jak zamieszkali a raczej zaczeli grzać w domach to w pierwszym sezonie tak mieli ale nie strać czujności i sprawdz jeszcze wentylacje grawitacyjna bo mniemam że taka masz czy jest wszędzie drożna.Pamiętaj o częstym przewietrzaniu.Jeśli masz okna z nawiewnikami to musisz zacisnąć zęby i mieć je otwarte na maxa przynajmniej przez pierwszą zimę.To sa doświadczenia moich znajomych więc nie że się tu mądrze.Mam nadzieję że Ci troszkę pomogłem

.....czy przejdzie? czy sugerujecie załatwić ekipę z pochłaniaczem wilgoci?...

Tak jak AVID wspomnial - niestety trzeba pogodzic sie z faktem sporych wydatkow na ogrzewanie i grzac i wietrzyc zarazem. Cala wilgoc jaka w scianach jest musi wyparowac - stad lejaca sie woda na szybach. Grzejniki macie pod parapetami? Jesli tak to pozostawienie rozszczelnionego okna nie powinno maluszka przeziebic

u mnie dzisiaj zauwazyłam...na samym dole szyby pasek około 3 mm....hmm a grzeje i wietrze.... :(

Nie masz tzw. ciepłej ramki dystansowej między szybam tylko aluminiową, Niestety, ale tworzy Ci się mostek cieplny - alu jest bardzo dobrym radiatorem. po 2 tam już nie ma współczynnika U=1,1 W/m2K.

Pozdrawiam

P.S. kup nowe szyby 1,1 z ciepła ramką i problem zniknie !!!

To nie jest takie proste. Problem mokrych szyb to problem przede wszystkim słabej izolacyjności szyb okiennych. Istnieje tzw. punkt rosy czyli temperatura przy jakiej się skrapla woda na szybach. Ponieważ okna mają stosunkowo słabą izolacyjność w stosunku np. do ścian ( np. ściana 0,3 okno 1,1) to temperatura szyby w oknie jest zancznie niższa niż temperatura tejże ściany. Zresztą temperatura szyby to najniższa temperatura w ogrzewanym pomieszczeniu i dlatego właśnie schłodzona na szybie opadająca w dół para wodna skrapla się w dolnej częsci okna.

Ponieważ nie sądze żeby ktoś poprawił izolacyjność szyby we własnym zakresie ( k= 1.1 to typowy standard) i dotarł do poziomu ściany pozostaje odprowadzenie pary wodnej na zewnątrz przez wentylację.

Przypomnę tylko że w starych domach gdzie często nie było żadnej izolacji ścian, temperatura wewnętrzna ściany była czasami równa temperaturze szyby okiennej. Jaki był tego efekt ? Szron na ścianach, grzyb i zaczernienie ścian z wilgoci. A na kiepskich oknach co się działo ? Kwiatki z zamarzniętej pary wodnej od góry do dołu (bardzo niska temperatura szyby doprowadzała do skraplania i zamarazania lotnej pary wodnej). Do tego słaba wentylacyjność, małe pomieszczenia i dużo chuchających osób ...

.....kup nowe szyby 1,1 z ciepła ramką i problem zniknie !!! ...

Charlie :) nie negujac zalet cieplej ramki nie bylbym az tak odwazny by taka rade komukolwiek podac.

Jesli juz to sadze, ze moglby sprobowac wymienic jedna szybe w oknie dwuskrzydlowym i wtedy zobaczylby, ze tak naprawde nie tedy droga :( Wybacz, ze nie gloryfikuje cieplej ramki jak Ty ale praktycznie patrze na temat. Szukalbym przyczyn w nadmiarze wilgoci a nie w braku cieplej ramki. To tylko kwestia czasu by przy cieplej ramce takze woda sie pojawila jesli nie zmniejszy sie wilgotnosci we wnetrzu. Juz kilka razy polemizowalismy wspolnie z Gosciem i o ile pamietam Inwestorem z Toba w tym temacie .

Sa mieszkania gdzie nie ma cieplej ramki, gdzie szyba ma 2,8 a nie 1,1 a to zjawisko nie wystepuje - jak sadzisz dlaczego? Mieszkania gdzie teoretycznie woda powinna lac sie strumieniami a jest sucho. Chocby u znajomych - okno caly czas jest lekko uchylone, kobieta po prostu lubi swierze powietrze i z takim zjawiskiem nigdy nie miala doczynienia. Po prostu pary wodnej nie ma gdyz nie ma czasu sie jej "stezenie" zwiekszyc

Inny przyklad. Szyby 1,1 woda leje sie czesto juz przy zerze - w zle pojetej oszczednosci na kosztach ogrzewania moze wietrza raz tydzien? Wiem, ze okna permanentnie sa u nich zamkniete

Dodam tylko że wystarczy powiesić w łazience pranie w dużej ilości a w mieszkaniu przymknąć szczelnie okna i skroplona para wodna gwarantowana na oknach no i oczywiście na zimnej ścianie również.

Warto sobie również przypomnieć dlaczego rurki z zimną wodą tak się pocą w zaparowanej łazience. To samo zjaiwsko. Duża wilgotność i niska temperatura rurki.

Witam,

Quit, kup za ok. 20 zl w OBI wilgotnosciomierz.

Powinno byc 40-60%. Mnie nie udalo mi sie zejsc ponizej 50%.

Dom postawiony w stanie surowym rok temu (cala zime stal z wylewkami i tynkami zrobionymi - bez okien - zabite dechami).

Teraz mieszkamy, grzejemy i mamy rozszczelnione okna caly czas.

W lazience po kapieli murowane 100%.

Generalnie sie nie przejmuje. Jak mieszkalem w bloku to mimo starych okien, wentylacji ponad norme i grzaniu takim ze mozna bylo chodzic w krotkim rekawku wilgotnosc byla w przedziale 50-60%.

Pozdrawiam

Mirek

Ja (niestety jeszcze) w bloku mam stale mokre paski dookoła okien.Okna plastikowe,zawsze są rozszczelnione.Wydaje mi się ,że albo szyba nie ma k=1,1 i jest zbyt zimna od wewnątrz,albo to wina farb,którymi mieszkanie jest pomalowane.Są to farby akrylowe,a w zasadzie lateksowe,czyli nie przepuszczają wilgoci.

Ja (niestety jeszcze) w bloku mam stale mokre paski dookoła okien.Okna plastikowe,zawsze są rozszczelnione.Wydaje mi się ,że albo szyba nie ma k=1,1 i jest zbyt zimna od wewnątrz,albo to wina farb,którymi mieszkanie jest pomalowane.Są to farby akrylowe,a w zasadzie lateksowe,czyli nie przepuszczają wilgoci.

predzej masz zle zamontowane okna - pewnikiem pianki tu i owdzie za malo lub wcale :(