Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o pomoc. Kupiliśmy działkę z rozpoczętą budową domu szkieletowego 9,70m x4 m: są słupy nośne,podciąg,szkielet dachu. Domek ma dach mocno spadzisty (łączenie u góry na kąt prosty) i wysoki- 2,2m, z jętką.Krokwie co 130cm o wym. 5x10cm. Dom stoi na słupach 9x9cm co 130cm.Przygotowane płyty na dach to mfp 18mm. Sufit parteru leży na belkach też 5 na 10cm i takież są też legary.

Moje pytanie to:

czy take krokwie utrzymają mfp 18mm?

czy płyty mfp od spodu podbić łatami czy też od razu dać łaty a na to mfp?

czy słupy są wystarczające? (są co 130cm)

Dodam że ściany będą też z mfp.

Domek budował stolarz budowlaniec mieli kupić mieszkanie ale w końcu kupili działkę budowlaną i stawiają dom. Czyli nie to że zrobił kaszanę i chciał się pozbyć. Projekt który zrobił jest staranny, wygląda na funkcjonalny i ładny.Na dach ma być papa.

Stolarz, budowlaniec i projektant w jednej osobie po prostu pozbył się swojej kaszany wciskając swój wytwór ,, niedojrzałej,, wyobraźni laikowi. Napisze tylko tak: stanowczo za małe przekroje krokwi i belek oraz niewłaściwe rozmieszczenie.Gdzie ta budowa jest rozpoczęta w kraju czy za granicą?

Działka rekreacyjna na Pomorzu. Znajomy technik budowlany (starszy pan- dobry fachowiec) zmienił parę rzeczy. I teraz tak: krokwie 5x10 cm zostają. Łaty 2,5x5 co 20 cm na nie i na to osb 12cm. Dach z 18mfp był zdecydowanie za ciężki. 800kg. teraz mamy jakieś 260 kg.Tam gdzie się to udało czyli w 1/3 domku po rozebraniu części podciągu i szkieletu dachu dołożone po 1 słupie czyli są co 60cm. Zasadniczo projekt jest taki że 2/3 to salon aneks sypialenka i łazienka a 1/3 to weranda. Mfp na ściany już daliśmy. Zabezpieczamy i czekamy co bedzie dalej- jak przetrwa zimowe wiatry bo ze śniegiem to tam raczej krucho. W każdym razie na takim dachu to się i tak zbyt długo nie utrzyma-zjedzie. Takie wysokie dachy to znam z autopsji bo jestem z Tatr.

Za wszelkie uwagi będę wdzięczna. A i jeszcze mam pytanie czy folia paroprzepuszczalna jest absolutnie niezbedna. Znajomi z Tyrolu to się za głowe złapali że taka chemia latem paruje i bedziemy to wdychać. Jak to jest?

Do 6591 piszesz niezgodnie z prawdą. Zgłoszenie dotyczy również budynku mieszkalnego o pow. większej niż 35 m2 - ale i tak musi do tego być opracowany projekt przez osoby uprawnione.Można na zgłoszenie lub na pozwolenie Bez projektu można na zgłoszenie zrealizować parterowy, wolnostojący budynek rekreacji indywidualnej przeznaczony do czasowego pobytu osób.

Kol. 6591. A Ty przeczytałeś wpis założyciela postu z 7 listopada , gdzie pisze wyraźnie iż dokumentacja jest w porządku. Co do tych 35 m2 to fakt nie dopisałem. Profesjonalista zaprojektował pewnie dobrze lecz to inwestor przekombinował sobie i zmienił na ,,projekt wytworu swojej wyobraźni,, który faktycznie zagrażać może użytkownikom. Ciekaw jestem tylko jak będzie z odbiorem tego obiektu. Edytowane przez wiesiek6308