galanu 02.11.2018 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Moi drodzy... jestem na etapie wykonywania projektu indywidualnego domu. Dom będzie parterowy, bez poddasza użytkowego. W celu zminimalizowania kosztów budowy skłaniam się ku wykonaniu dachu z wiązarów. Mój architekt, który pracuje nad projektem sugeruje mi że on wykona projekt wiązarów w zakresie umożliwiającym uzyskanie pozwolenia na budowę, natomiast na etapie realizacji firma produkująca i montująca wiązary wykona nowy, dokładny projekt. Zastanawiam się czy jest to właściwe podejście i czy już na etapie projektu przygotowywanego przez architekta ten projekt wiązarów nie powinien być szczegółowy. Jak to się praktykuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.11.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Architekt ma rację - projekt wykonuje producent, z uwagi choćby na praktykę i oprogramowanie, jakie posiada.Wiązary będą zapewne policzone optymalniej (np, jeśli chodzi o zużycie drewna), niż gdyby zrobił to architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 02.11.2018 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Też tak miałem, w projekcie "aby było" natomiast firma zrobiła dokładny projekt wraz z obliczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.11.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Tak się właśnie praktykuje: na etapie PB opis konstrukcji dachu i przekrój, rzut konstrukcji a projekt wykonawczy wykonuje producent wiązarów.Robią to dobrze ale też trzeba ich sprawdzić czy przyjęli dobre założenia projektowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.11.2018 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Ale lenistwo zapanowało na świecie. A jak ktoś che sam zbić takie dźwigary to skąd ma wiedzieć jak to zrobić? Nie trzeba magicznych programów tylko znajomość normy drewnianej kartka i ołówek lub excel. Architekt nie projektuje więźby tylko konstruktor. Nie magiczne programy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts