kopa60 03.11.2018 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Dzień dobry! Bardzo proszę o opinie, moja sytuacja wygląda następująco, jestem właścicielem działki z domem (dz. 2 na mapce) ze studnią oraz numerem, na wszelki wypadek zameldowałem się w nim. Dom ma przyłącze do prądu, umowa jest na mnie. Aktualnie planuję dokupić działki obok (dz 1 i dz. 3). Mam wykształcenie rolnicze ale żeby zostać rolnikiem to muszę jeszcze posiadać ziemię, i właśnie jestem na tym etapie. Domkowi na działce daleko jeszcze do rudery ale remont (a jest to dom drewniany) łącznie a adaptacją do współczesności będzie kosztował tyle co budowa nowego, drewno jest w kiepskim stanie niestety. Natomiast fundament jest piękny, zdrowy wysoki kamienny i na nim chciałbym postawić dom drewniany o takiej samej kubaturze, ale tak czy owak pozwolenie będzie potrzebne. Boję się co urzędnicy wymyślą, czy np. jak zgłoszę rozbiórkę domu to stracę tzw. dobre sąsiedztwo i warunków na budowę nie uzyskam? Głównie matwię się tym, że w myśl urzedniczej logiki będę musiał najpierw wybudować na działce obok a rozebrać dom dopiero później aby mieć ciągłość tego dobrego sąsiedztwa, żadna sąsiednia działka nie jest zabudowana. Czy w tzw. zabudowie zagrodowej także muszę mieć dojazd do działki? Na mapce jest ale fizycznie w terenie brak w tym miejscu, jest tylko droga polna której nie ma na mapie. Czy muszę drogę wykupić tam gdzie jest ta zaznaczona na mapce i ją utwardzić? Wystarczy że będzie mieć szerokość 3m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kopa60 03.11.2018 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 WIem, jest taka opcja ale to ostateczność, do wymiany dach stropy, z 50% materiału w ścianach, prościej pewnie byłoby od nowa wszystko niż podnosić dom i od spodu wszystko wymieniać ale jak się nie da to nic innego nie pozostanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts