Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza inaczej?

witus83

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów!

Zastanawiam się nad ociepleniem poddasza użytkowego. Najpierw chciałem wełnę Isover Super Mata Plus. Krokwie mam 18 cm więc 15 cm między krokwie i 10 cm nakrokwiowo. Potem myślałem o styrodurze lub o piance. W sturodurze obawiam się że to technologia raczej nie za bardzo sprawdzona a z pianką obawa się o gnicie dachu (mam pełne deskowanie i papofolię jako wstępne krycie).

Dzisiaj trafiłem na coś takiego jak płyty PIR wykończone od jednej strony płytą GK.

Czy myślicie że międzykrokwiowo 15 cm wełny i na to powiedzmy 5 cm takiej płyty PIR+GK miałoby sens?

Pomóżcie.

Edytowane przez witus83
Link reklamowy.

Już poprawione. Wybaczcie.

Teraz liczę na konstruktywną pomoc :-)

Takie rozwiazanie moze mic sens jak mocujesz/ kleisz do rownego podloza/ rusztu inaczej malo prawdopodobne zebys mial tak rowna wiezbe ze wyjidzie rowna powierzchnia. Poza tym wiezba pracuje wiec popekanie na co najmniej laczeniach masz juz zaprogramowane. Reasumuhac produkt ciekawy ale nie w takiej apkikacji jak ty bys chcial to uzyc

Takie rozwiazanie moze mic sens jak mocujesz/ kleisz do rownego podloza/ rusztu inaczej malo prawdopodobne zebys mial tak rowna wiezbe ze wyjidzie rowna powierzchnia. Poza tym wiezba pracuje wiec popekanie na co najmniej laczeniach masz juz zaprogramowane. Reasumuhac produkt ciekawy ale nie w takiej apkikacji jak ty bys chcial to uzyc

To w takim razie jak to użyć? Wełna między krokwiami potem grzybki i profile a potem do tego te płyty? Mam już mętlik w głowie przy wyborze systemu docieplenia poddasza. Zależy mi na dobrym materiale gdyż na poddaszu nie narzekam na nadmiar miejsca i każde 5 cm miejsca jest na wagę złota. Pianki już chyba nie chce bo mam pełne deskowanie a słyszałem że to proszenie się o kłopoty. Polecano mi styrodur miedzykrokwie a potem nakrokwiowo ale jakoś nie mam przekonania. Chciałem połączyć zalety welny i lepszy izolacyjne materiał żeby zyskać parę cm na miejscu nad głową... W takim razie co radzicie?

Już poprawione. Wybaczcie.

Teraz liczę na konstruktywną pomoc :-)

System podkrokwiowego PIRu jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Trzeba spełnić kilka warunków. Oczywiście wygodniejsze jest operowanie płytami 120x240cm ponieważ to moduł płyt g/k. Jeżeli robili dobrzy fachowcy to więźba powinna być równa od spodu ale i tak lepiej wypłaszczyznować na klinach i listwach z np. WPC. Poniżej również zastosować profile CD, do nich paroizolację i g/k. Można stosować klejonki (nawet samemu można je spreparować. Znacznie ważniejsze jest: jaki będzie system wentylacji oraz czy pomiędzy izolacją miedzykrokwiową a deskami szalowania dachu będzie skutecznie działająca pustka wentylowana o grubości min. 4cm?