Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wilgotne ściany

DANIEL1111

Recommended Posts

Tę papę powinno się usunąć i w jej miejsce przykleić membranę EPDM.

Membranę można kupić w pasach na rolce i kleić na zakład zaczynając od pionowej części ocieplenia fundamentu.

Zagęszczenie rurek przy oknie tarasowym.

DSC_0030.jpg

Tu masz trochę opisane

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350638-Jak-ociepli%C4%87-drzwi-balkonowe-z-zewn%C4%85trz&p=7717562#post7717562

Edytowane przez cezary.pl

a czy w tej sytuacji na papę można dać tą folię epdm?

Tak, ale część papy bym usunął. Ten fragment ze ściany i pas z balkonu circa 20cm.

Masz zapewne balkon ze spadkiem na zewnątrz.

Wykleisz sobie membranę tak jak w linku, który podałem i nie powinno nic przeciekać.

W wersji dla bogatych można dać membranę na ścianę/poszerzenie sys. okna i powierzchnię balkonu, w jednym kawałku.

Pozdrawiam

Cezary

PS Zagęszczeniem rurek OP się nie przejmuj, jest przereklamowane.

Edytowane przez cezary.pl
PS

Okno stoi na poszerzeniu? poszerzenie jest na rowno z rama? generalnie powinno byc wezsze niz rama, wowczas jest mozliwosc podlozenia pod rame izolacji, itd. Tak to woda splywa po oknie i wlewa sie za pape.

Wg mnie to mozesz probowac kleic te pape do plastiku, raczej go nie rozpusci. (kwestia operowania palnikiem). Moze nawet jakies mazidlo jeszcze. Tylko obetnij ten pas zeby byl troche nizej, dalej od ramy. Zostanie mozliwosc doklejenia czegos jeszcze na wierzch.

Okno stoi na poszerzeniu? poszerzenie jest na rowno z rama? generalnie powinno byc wezsze niz rama, wowczas jest mozliwosc podlozenia pod rame izolacji, itd. Tak to woda splywa po oknie i wlewa sie za pape.

Wg mnie to mozesz probowac kleic te pape do plastiku, raczej go nie rozpusci. (kwestia operowania palnikiem). Moze nawet jakies mazidlo jeszcze. Tylko obetnij ten pas zeby byl troche nizej, dalej od ramy. Zostanie mozliwosc doklejenia czegos jeszcze na wierzch.

:bash:

?

Walę głową w mur bo piszesz o przyklejaniu papy palnikiem do poszerzenia okiennego wykonanego z PCV.

Poszerzenie przeważnie, (u mnie tak było) jest minimalnie węższe od ramy okna i można przykleić membranę epdm gr. 0,8 mm tak szczelnie że nic nie będzie przeciekać.

Opisałem to co robiłem u siebie z uszczelnieniem okna tarasowego i balkonowego. Gdyby sposób był błędny, zapewniam Cię że byłoby wiele wpisów o negatywnym wydźwięku.

Pozdrawiam

Cezary

No widzisz, ja zgrzewalem pape i wiem ze nic nie stanie sie temu poszerzeniu bo podgrzewasz tylko fragment papy a nie poszerzenie. Zreszta moze maly test gdzies na dole zrobic, malutki kawalek papy podgrzac i dokleic do poszerzenia, sprawdzic co sie stanie.

Jak juz kolega ma tak wywinieta i nie chce tego zrywac to w niczym nie przeszkodzi. A od giory moze jeszcze dokleic te membrane .Czy to bedzie trzymac przez lata to inna sprawa.

U mnie tez sa poszerzenia wezsze, tutaj na zdjeciach tego nie widac, dlatego zapytalem o to.