abyss 04.11.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Szukam podstawowych informacji teoretycznych dotyczących izolacji - ale wytłumaczonych jasno i czytelnie i POPRAWNIE. Ze szczególnym uwzględnieniem takich aspektów jak wilgotność - kondensacja, paroizolacja, paroprzepuszczalność. Chodzi o poprawne zrozumienie mechanizmów jak i kiedy następuje kondensacja, jakie stosowane są rozwiązania - szczególnie z uwzględnieniem wilgotnego, umiarkowanego klimatu (Irlandia). Może ktoś trafił na jasne i czytelne kompendium, opracowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 04.11.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 https://www.google.com/search?client=firefox-b&ei=Ux7fW6HcGYTJrgSZ-JPACA&q=fizyka+budowli+w+teorii+i+praktyce&oq=fizyka+budowli+&gs_l=psy-ab.1.2.0l2j0i67k1j0j0i67k1j0l3j0i67k1j0.14759.14759.0.19776.1.1.0.0.0.0.207.207.2-1.1.0....0...1c..64.psy-ab..0.1.205....0.mULdNo5Vp9w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abyss 04.11.2018 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Odpowiedź cezary.pl niespecjalnie się ma do mojego pytania, bo zawartość linków prowadzących z wyszukiwania Google nie jest ani opracowaniem, ani kompendium, a zapewne dotyczy fizyki budowli jako takiej (de facto linkuje głównie do czasopisma o charakterze ogólno - budowlanym o wyszukiwanym tytule). Pytam dlatego, że wyszukiwarki dają zbyt szerokie odpowiedzi na moje pytanie - a wysyłanie pytającego "na drzewo" odbieram jako celową złośliwość / nabijanie niewiele wnoszących postów które ktoś potem szukając informacji znowu będzie musiał przeglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 04.11.2018 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Absolutnie nabijanie z Ciebie nie było moją intencją. Jeśli poczułeś się niekomfortowo, to przepraszam.Zagadnienia, którymi się interesujesz zwą się "fizyka budowli" i właśnie na to hasło chciałem Cię nakierować. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abyss 05.11.2018 01:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 A to spoko - wszystko ok, dzięki. Samo pojęcie znałem wcześniej - ale chodziło mi o materiał, na który ktoś z doświadczeniem natknął się choćby przypadkiem i czytając stwierdził: "no, w końcu ktoś to dobrze opisał, gdybym wiedział to 2 lata wcześniej, i jeszcze opisali aktualnie stosowane materiały i rozwiązania". Jeden z kolegów odesłał mnie na PW do interesującej, płatnej strony - ale skierowanej już do profesjonalistów. Może częściowo z niej skorzystam. Moim problemem praktycznym jest to, że mam 50-letni dom w Irlandii - a ta jest bardzo wilgotna. Zmierzona średnia (dwuletnia, pomiary co 10 min) wilgotność na zewnątrz to 81%, wewnątrz 72% - mimo intensywnego wietrzenia. Jestem na etapie instalacji rekuperatora by obniżyć wilgotność, po instalacji orurowania - będzie ocieplanie poddasza. I tu pojawiają się pytania jaką opcję zastosować, bo możliwości jest dużo. Nie mam zaufania do lokalnych irlandzkich fachowców, wypada nauczyć się i zrobić to samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.11.2018 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 To zacznij od podręcznika do fizyki.Poczytaj o wilgotności WZGLĘDNEJ i względem czego ona jest względna.Potem może zacznij grzać tę chałupę. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abyss 05.11.2018 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 To zacznij od podręcznika do fizyki.Ano powtórzę fizykę, nawet wyciągnąłem książki z przed 35 lat których używałem, gdy studiowałem. To nie zaszkodzi. Sęk w tym, że przy silniejszym wietrze mam bardzo dużą wymianę powietrza w domu, powinienem go najpierw zaizolować w sensie szczelności - mieszkam nad oceanem, wieje. A przepływ powietrza regulować nie słabo kontrolowanymi wywietrznikami i "szparami technologicznymi" - czyli niedoróbkami, a WM z rekuperatorem. Teraz "ogrzewam" głównie powietrze które jest niemal natychmiast wymieniane - czyli podwórko. Stąd pytania o teorię - bo przecież nie będę kładł raz membran a drugi raz izolował termicznie. Ale to już wychodzi poza zakres tematu wątku, więc pewnie otworzę osobny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 05.11.2018 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Ano powtórzę fizykę, nawet wyciągnąłem książki z przed 35 lat których używałem, gdy studiowałem. To nie zaszkodzi. Sęk w tym, że przy silniejszym wietrze mam bardzo dużą wymianę powietrza w domu, powinienem go najpierw zaizolować w sensie szczelności - mieszkam nad oceanem, wieje. A przepływ powietrza regulować nie słabo kontrolowanymi wywietrznikami i "szparami technologicznymi" - czyli niedoróbkami, a WM z rekuperatorem. Teraz "ogrzewam" głównie powietrze które jest niemal natychmiast wymieniane - czyli podwórko. Stąd pytania o teorię - bo przecież nie będę kładł raz membran a drugi raz izolował termicznie. Ale to już wychodzi poza zakres tematu wątku, więc pewnie otworzę osobny temat. [ATTACH=CONFIG]421261[/ATTACH] To jest wszystko bardzo proste. Sprowadza się do jednego: ciepłe wilgotne powietrze ochłodzone skrapla się. Znajdz se jakiś kalkulator on line punktu rosy. Wilgotne powietrze jest OK, skroplona woda już nie, bo zamoczone materiały zaczynają żyć, długo schnął (jeśli wogóle) i tracą izolacyjność. WIec jesli przegroda dom/podwórko jest gazoprzepuszczalna (np wełna, pianka owartokomórkowa), to starasz się do niej wpuszczać jak najmniej wilgotnego powietrza - od strony ciepłej i wilgotnej robisz barierę dla pary wodnej. Ale nigdy tego nie zrobisz idealnie, wiec od drugiej strony musisz pozostawić możliwość wyschnięcia. Czyli membrana lub szczelina. Jeśli przegroda nie jest gazoprzepuszczalna (pianka zamknęto komórkowa, styropina), to wsio rawno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abyss 05.11.2018 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 (edytowane) jesli przegroda dom/podwórko jest gazoprzepuszczalna (np wełna, pianka owartokomórkowa), to starasz się do niej wpuszczać jak najmniej wilgotnego powietrza / Jeśli przegroda nie jest gazoprzepuszczalna (pianka zamknęto komórkowa, styropina), to wsio rawno. W domu generalnie NIE MA IZOLACJI. To, co było - to poziom kuriozalny jak luźno poukładane połamane styropiany od telewizorów na poddaszu - pomiędzy legarami. Było też kilka pełnych płyt które na razie zostawiłem, ale wylecą przy kładzeniu wełny mineralnej. Ponieważ nie ma sensu by ten temat rozrastał się w kierunku opisów, to otworzyłem "dziennik budowy" - a właściwie remontu: https://forum.muratordom.pl/entry.php?132396-Remont-emeryta-Irlandia P.S. Punkt rosy zrobiłem w Excelu i wrzucam tu jako obrazek - może komuś się przyda "gotowiec" dla niższych temperatur. Edytowane 5 Listopada 2018 przez abyss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts