Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porada o C.W.U i C.O w domu 210m2

edzima

Recommended Posts

Witam wszystkich,

zakupiłem ostatnio dom 3 kondygnacyjny, ok. 70m2 na poziom, wybudowany w 89r.

Ściany zewnętrzne "podwójne" (pustak, przelotówka, proterm). Ocieplony styropioanem 5cm. Dach deskowany, ocieplony wełną. Okna PCV, 3 letnie.

Z byłego garażu i pomieszczenia socjalnego, poprzedni właściciele przygotowali lokal na uslugi, bądź małe mieszkanie (wyburzyli ściany, zalana posadzka z podłogówką, oraz wydzielona łazienka), z drugiej połowy parteru mamy zamiar zrobić salon.

Na 1 piętrze na całości planuje podłogówke, ze względu, na to, że na stropie, były ułożone deski i panele, które strasznie hałasowały, i były w kilku poziomach. Wiec podłogówki będzie około 140m2 , 2 poziomy.

Na 2 piętrze będzie niezależne mieszkanie, lecz do ogrzewania, mam zamiar użyć grzejników nowego typu. Piony od kuchni i łazienki, do kotlowni(parter), chce wykorzystać stare, ponieważ nie mam zamiaru w tym momencie kuć kafle, które są w bardzo dobrym stanie.

Do łazienki, i kuchni na parterze oraz na 1 pietrze ciepłą wodę będę kładł nową, by móć podzielić dom na 2 niezależne systemy ogrzewania:

2 pietro: 2 grzejniki pokojowe + 1 łazienkowy - pierwszy pion, drugi pion to 2 grzejniki pokojowe.

parter i 1 pietro, ok 140m2 podłogówki, 2 łazienki, 2 kuchnie.

W kotłowni mam zgodę, na umieszczenie 2 pieców gazowych, i tylko taki rodzaj ogrzewania wchodzi w grę. Jest miejsce na ewentualny bojler(poprzedni właściciele mieli tam bojler elektryczny).

Odległośći do kotłowni:

parter - kuchnia 2 m,

parter - lazienka 5m

1 pietro - łazienka 8.5m

1 pietro - kuchnia 8.5m

2 piętro - łazienka 11m

2 piętro - kuchnia 13m

Teraz główne pytanie, jak najlepiej to wszystko podzielić? Czy zastosować 2 piece, 2 funkcyjne(jeden na mieszkanie na 2 pietrze + C.W.U), drugi na podłogówkę na parter oraz 1 piętro, oraz ciepłą wodę na kuchnie i łazienki? A może proponujecie coś zupełnie innego?

Aktualnie w domu którym mieszkam, ciepłą wodę mam właśnie z podgrzewacza gazowego, umieszczonego piętro niżej, i irytuje mnie strasznie, że musi mi multum wody przelecieć, bym miał u siebie ciepłą wodę. Słyszałem o dodaniu 3 rury, dla tzw cyrkulacji, ale jak to się ma, do pieca 2 fukncyjnego? A może dodać boiler? Całą instalację będzie mi kładł wujek, który po prostu, nie jest super na bieżąco z najnowszymi rozwiązaniami na rynku. Mam nadzieję, że coś mi doradzicie,

pozdrawiam Łukasz.