Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Chciałam się poradzić odnośnie koloru okien do domu.

Mamy podpisaną umowę z jednym wykonawcą domu do stanu deweloperskiego, który również będzie się zajmował zakupem i montażem okien, wybranych przez nas.

I właśnie tu jest problemik, bo musieliśmy się wcześniej określić jakie okna chcemy...w tym jakiego będą koloru. Nieroztropnie podaliśmy okna 2 kolorowe i mam wątpliwości, czy to dobry pomysł. Mają być szare na zewnątrz a białe wewnątrz.

Nigdy takich nie widziałam na żywo, czy nie wygląda to zbyt dziwnie? I czy łatwo je użytkować, czy może są problematyczne/?

Możemy jeszcze zmienić decyzję, ale również będzie to się wiązało z rozliczeniami a wiadomo jak to bywa z rozliczeniami jak już umowa spisana...zazwyczaj jest to liczone z jakimś dodatkowym procentem.

Ale jakby te okna były nieszczególne, to warto nawet dopłacić. Dlatego chciałabym prosić o opinie osoby, które takie okna użytkują.

Mam okna dwukolorowe.

Na zewnątrz okna posiadają okładzinę z aluminium pomalowaną proszkowo na szaro.

Wewnętrzna strona, białe PCV

Bez problemu utrzymuje je się w czystości i mam nadzieję że nie zdziadzieją po latach na zewnątrz tak szybko jak PCV.

Przed ociepleniem ścian

ŚcianaZach.jpg

Po ociepleniu ścian, post #9

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?347470-Fighterowe-elewacje-zdj%C4%99cia-i-opisy

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Na zewnątrz masz kolor szary a wygląda na bardzo jasny szary...i może dlatego nie widać różnicy między nim a białym.

Spytam jeszcze nie w temacie, jaką masz wysokość domu? Jaki kąt dachu? i szerokość ściany szczytowej? Bo będę budowała coś podobnego, tylko x3 ...czyli stodoła w kształcie T i ciągle zastanawiam się czy obraliśmy dobry kąt dachu.

Okna dwu kolorowe są teraz bardzo modne pszczególnie kolor antracyt. Radze się tylko dowiedzieć czy producent sam okleja okna czy zamawia profile z okleina, żeby nie wyszło że będziesz chciał domówić okna a producent profili wycofał kolor. Masz okładzinę z aluminium czyli pewnie nakładki aluminiowe, które powodują że okna z zewnątrz wyglądają jakby były z aluminium. Na pewno nie polecam okien lakierowanych.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Na zewnątrz masz kolor szary a wygląda na bardzo jasny szary...i może dlatego nie widać różnicy między nim a białym.

Spytam jeszcze nie w temacie, jaką masz wysokość domu? Jaki kąt dachu? i szerokość ściany szczytowej? Bo będę budowała coś podobnego, tylko x3 ...czyli stodoła w kształcie T i ciągle zastanawiam się czy obraliśmy dobry kąt dachu.

Sorki że tak późno odpowiadam.

Kąt dachu 14*

wysokość od zera 4,12m

szer domu 9,7m z ociepleniem

Pozdrawiam

Cezary