Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość pomieszczenia - stan surowy, a wykończenia

Recommended Posts

Witam. W nowo wybudowanym budynku wysokość pomieszczenia w stanie surowym wynosi 2,80m.

Mam w związku z tym pytanie - ile doliczyć orientacyjnie cm na wykończenie podłogi - chodzi mi o kuchnię, a więc będzie to gres o grubości 8mm. Brak ogrzewania podłogowego. Do tego dojdzie sufit podwieszany 8cm. (swoją czy taka grubość sufitu do kuchni jest ok?)

Czy można na tym etapie projektować już kuchnię? Obliczyć jaka wysokość pozostanie i na podstawie tego przekazać projekt do stolarza? Czy bezwzględnie wymagane jest dokładne wymierzenie już po zakończonych pracach (położone płytki, tynki, sufit podwieszany)?

Pytam, bo nie wiem jak to w rzeczywistości wygląda i na ile dokładni są wykonawcy.

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź, pozdrawiam!

• 2 weeks później...
Witam. W nowo wybudowanym budynku wysokość pomieszczenia w stanie surowym wynosi 2,80m.

Mam w związku z tym pytanie - ile doliczyć orientacyjnie cm na wykończenie podłogi - chodzi mi o kuchnię, a więc będzie to gres o grubości 8mm. Brak

od góry

sufit podwieszany 8cm

wolna przestrzeń

1,5cm płytki

6-7cm wylewki

15cm styro na chudziak

zostaje jakieś ~248cm

Czy można na tym etapie projektować już kuchnię?

Projektować można, zamawiać NIE. będą tynki podłogi dopiero wtedy. Wykonawcy są z założenia niedokładni.

Namawiam gorąco do ułożenia podłogówki.