Smakor 04.11.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Od czasu odkąd mam reku w domu nurtuje mnie pytanie jak to jest faktycznie z tymi temperaturami w rurach. Postanowiłem zatem zbudować urządzenie, które będzie cały czas mierzyć temperaturę w kilku punktach w których przepływa powietrze. Zastanawiam się jednak czy dobrym pomysłem jest wkładanie termometru do rury wentylacyjnej?Na pewno pomiar będzie dokładniejszym, ale czy z czasem termometr (sonda) nie pokryje się jakimś nalotem, pyłem. A może w innym sposób będzie oddziaływać na przepływające powietrze? Czy wystarczy przykleić sondę do rury od zewnątrz, i a tak jest jeszcze izolacja więc pewnie temperatura będzie bardzo zbliżona. A nie chodzi mi o odczyt co 5 sekund tylko raz na godzinę np. i z tego wykresy. Wszystko ma bazować na Raspberry PI + 10x DS18B20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 05.11.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Po co cały czas? Pomierzysz przez jakiś czas i zauważysz że są sztywne relacje między temperaturą w kanałach a temperaturami podawanymi przez rekuperator, termometry pokojowe i zewnętrzne. Znudzi Ci się po roku najpóźniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.11.2018 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Wpisz sobie w googla: "Osłona do czujnika temperatury DS18B20" zaciśniesz i nic go nie zabrudzi a dodatkowo i wilgoć mu nie będzie straszna. Cena pojedynczej sztuki to w zależności od miejsca 1,5 - 2 PLN. Mam taki sam zamiar wrzucić do reku 4 czujki jednak zamiast maliny użyję termometru 4 sondowego z alarmem (przekaźnikiem) który odpali grzałkę na czerpni kiedy temperatura spadnie poniżej 0*C celem ochrony wymiennika przed zamarznięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 05.11.2018 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Akurat zakupiłem takie w hermetycznej metalowej obudowie. Tylko nie wiem czy pakowanie ich do środka rury ma sens, czy samo przyklejenie od zewnątrz nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 05.11.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Rury są izolowane (czerpnia i wyrzutnia), jak i rury do skrzynek rozprężnych. Chcesz uszkodzić izolację i wsadzić tam czujkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts