Proggy 04.11.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Witam serdecznieZwracam sie z uprzejma prosba o pomoc ... otorz kupilem polowe blizniaka i zamowilem w firmie zajmujacej sie pozbrukami i tarasami wykonanie wlasnie tego drugiego. Przyjechala ekipa, zrobila pierwsza gruba podsypke z kamieni, pozniej kolejna chyba z mieszanki betonu i piasku i na gorze sam piasek ... przepraszam jesli wyrazam sie niezbyt fachowym jezykiem, ale nie jestem fachowcem i nie znam sie na tym. Na samej gorze polozone sa kostki tarasowe / betonowe 80x80 cm o grubosci 8 cm. Sam taras i jego podbudowa dosuniete sa na styk do sciany i po 1 dniu lekko deszczowym ... naprawde mikro deszczowym pojawily sie jakby spore zacieki / wilgoc / wodaZalacze moze linki do 3 zdjec zrobionych na szybkohttps://zapodaj.net/cc6f731a6e882.jpg.html https://zapodaj.net/5484bc50c7e6b.jpg.html https://zapodaj.net/126184161716c.jpg.html Czy moglby ktos pomoc gdzie tkwi problem ?Nowy dom a juz takie rzeczy ?Problem pojawil sie tylko i wylacznie po stronie tarasu ... u sasiadow jest dokladnie taka sama sytuacja ... a maja plytki o grubosci zdecydowanie mniejszej - chyba 3 cm ... tez widac to na zdjeciuBede wdzieczy za pomoc w rozwiazaniu problemuJak temu zaradzic ?Czy powinna byc tam jakas izolacja ?Dodam, ze na 100% nic tam nie byloBoje sie, ze wilgoc zacznie stwarzac wielki problem ... a do tego mowimy o nowym domuZamowilem usluge u niby fachowcow i nie musze sie przeciez na tym znac ... w koncu mam prawo wymagac dobrze wykonanego zleceniaPozdrawiam serdecznieDominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimoto 06.11.2018 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Daj jakieś zdjęcie z dalszej perspektywy, całą ścianę z dachem. Zamowilem usluge u niby fachowcow i nie musze sie przeciez na tym znac ... w koncu mam prawo wymagac dobrze wykonanego zlecenia Spokojnie, jeszcze nie wiadomo czy to ich wina. Ps. Wstaw w prostszej formie te linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.11.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Witam serdecznie Zwracam sie z uprzejma prosba o pomoc ... otorz kupilem polowe blizniaka i zamowilem w firmie zajmujacej sie pozbrukami i tarasami wykonanie wlasnie tego drugiego. Przyjechala ekipa, zrobila pierwsza gruba podsypke z kamieni, pozniej kolejna chyba z mieszanki betonu i piasku i na gorze sam piasek ... przepraszam jesli wyrazam sie niezbyt fachowym jezykiem, ale nie jestem fachowcem i nie znam sie na tym. Na samej gorze polozone sa kostki tarasowe / betonowe 80x80 cm o grubosci 8 cm. Sam taras i jego podbudowa dosuniete sa na styk do sciany i po 1 dniu lekko deszczowym ... naprawde mikro deszczowym pojawily sie jakby spore zacieki / wilgoc / woda Zalacze moze linki do 3 zdjec zrobionych na szybko https://zapodaj.net/cc6f731a6e882.jpg.html https://zapodaj.net/5484bc50c7e6b.jpg.html https://zapodaj.net/126184161716c.jpg.html Czy moglby ktos pomoc gdzie tkwi problem ? Nowy dom a juz takie rzeczy ? Problem pojawil sie tylko i wylacznie po stronie tarasu ... u sasiadow jest dokladnie taka sama sytuacja ... a maja plytki o grubosci zdecydowanie mniejszej - chyba 3 cm ... tez widac to na zdjeciu Bede wdzieczy za pomoc w rozwiazaniu problemu Jak temu zaradzic ? Czy powinna byc tam jakas izolacja ? Dodam, ze na 100% nic tam nie bylo Boje sie, ze wilgoc zacznie stwarzac wielki problem ... a do tego mowimy o nowym domu Zamowilem usluge u niby fachowcow i nie musze sie przeciez na tym znac ... w koncu mam prawo wymagac dobrze wykonanego zlecenia Pozdrawiam serdecznie Dominik Brak izolacji. Taras powinien być odsuniety od sciany 2-3cm. Brak wietrzenia. Woda w tym miejscu się gnieździ i nie odparowuje jak na wolnej przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 06.11.2018 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 a ja sądzę, że jest inaczej. Taras jest ( wg opisu ) dobrze wykonany, natomiast na ścianie brakuje COKOŁU !!! nie ma go, więc odbita woda od płaszczyzny tarasu powoduje zawilgocenie tynku - najpierw tynk będzie ciemnieć ( będzie " zbierać " to co na tarasie ), potem odpadnie. Proponuje zastosować mocniejszy tynk cokołowy systemowy - dedykowany do takich miejsc lub cokolik np. z płytek, przy czym te należy lokalizować w obrysie izolacji ściany z wyrobionym kapinosem nad nimi. Inną kwestią jest ciągłość izolacji wodochronnej i termicznej w tym miejscu, ale na podstawie zdjęć nie stwierdzi się jak to jest naprawdę. Cokół powinien rozwiązać problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proggy 07.11.2018 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 (edytowane) A czy cokół nie jest tu tylko i wyłacznie pudrowaniem / kamuflowaniem ?Na chłopski rozum wydaję mi się, ze on tylko "zakryje" cały czas isntniejacy probemale jest jeszcze jedna rzecz ... zapodam inne zdjęcie:https://zapodaj.net/ec6c762450344.jpg.htmlTak się zastanawiam problemu nie stanowi to, ze taras nachodzi na ocieplenie ?czy nie jest postawiony za wysoko ?wydaję mi się, ze budynek umiejscowiony dalej z tym samym tarasem ale konczącym sie na wysokosci ocieplenia nie ma tego problemu ?niestety akurat mamy teraz dni sloneczne i muszę poczkac do niedzieli (ma trochę popadac) i rzucic tam okiemSpotkałem się dzisiaj z czlowikiem, ktory taras wykonywal i oczywiscie on nie widzi problemu ... tlumaczac, ze wszystko wyschnie gdyz to podsypka betonowa jest mokra ?!Czy ja śnię ????pozdrawiamDominik Edytowane 7 Listopada 2018 przez Proggy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.11.2018 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 to zdjęcie więcej mówi o problemie.Na 100% jeśli płaszczyzna tarasu byłaby na poziomie poziomu kamyczków ze zdjęcia ( z widocznym tynkiem cokołowym,) problemu by nie było. Teraz jest tak, że płytki dochodzą do styropianu, a że mają grubość 8cm, to między dołem listwy startowej styropianu, a piachem podbudowy tarasu jest +/- 4cm piachu nieubitego lub pustki powietrznej, która zbiera wodę i dużo prawdopodobne, że zanim woda odparuje, to podciąga ją między płyty styropianowe, a tynk, stąd zawilgocenie ściany. Ciekawy jestem, jak to będzie po zimie ? Jeśli mam rację, to woda zamarznie i powinna podnosić styropian w górę i w dół tworząc na nim zarysowania lub poszerzać jeszcze bardziej szczelinę, która jak rynna zbiera wodę. Oczywiście moim zdaniem jest to błąd wykonawczy. Warto zdjąć jedną płytkę / bruk tarasowy przy ścianie, aby zobaczyć jak wygląda połączenie taras / ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proggy 08.11.2018 03:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Gdy zaczalem myslec o problemie zauwazylem jeszcze jedna niepokojaca a rzecz ... dokladnie identyczny problem wystapil z przodu domu na styku pozbruku i garazu !!!!Ten sam wykonawca ... jestem zalamany wraz z sasiadami, gdyz zdaje sobie z tego sprawe, iz beda niedlugo problemy ... a mysle, ze koniecznie trzeba je szybko rozwiazacDoslownie rece popdadajaTez zastanawialem sie nad wyjeciem 2-3 plyt i obserwacja podczas deszczuA co jeszcze mozna tez sprawdzic przy okazji ?Oto zdjecie frontu pozbruku / garazuhttps://zapodaj.net/306d6cc82168c.jpg.htmlPozdrawiamDominiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.11.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 z garażem jest analogicznie jak przy ścianie budynku. Takie połączenie taras / ściana powinno być realizowane w poziomie widocznego cokołu budynku i zabezpieczone wodochronnie tak, aby w żadnym przypadku nie doprowadzić do gromadzenia się wody bezpośrednio przy budynku, a już zupełnie bez tworzenia "rynny", "zlewni" itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proggy 08.11.2018 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 czyli ma tam miejsce ewidentna wada wykonania ... tez mnie teraz zdziwiło (ale dopiero teraz niestety) jak mozna dawac pozbruk czy taras nad wysykoscia cokołu / na ocieplenie ?I teraz wazne pytanie - jaki byłby zdecydowanie najlepszy sposób by pozbyc sie problemu ?przyznam, ze raczej nie interesują mnie półŚrodki czy łatanie przysłowiowych dziur ... zdecydowanie wolę to zrobic dobrze i na długie latadziękuję jeszcze raz za pomocpozdrawiamDominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.11.2018 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 jaki byłby zdecydowanie najlepszy sposób by pozbyć się problemu ? dobre pytanie !- zdjąłbym cały pas tarasu wraz z jego podbudową na szerokości minimum 50cm od ściany budynku i minimum 50cm wgłąb- założyłbym izolację wodochronną ( np. z grubej folii budowlanej lub EPDM ) w pionie oraz z dolnym wywinięciem w spadku 2% od budynku i na szer.minimum 50cm od budynku- na izolację wodochronną jw należałoby założyć XPS licujący się z licem styropianu ( likwidacja szczeliny taras z podbudową / ściana )- na XPS-a położyłbym dodatkową folię lub EPDM w pionie ( pomiędzy warstwami tarasu, a ścianą )- pas ściany nad tarasem ( na wys. minimum 20cm ) wykończyłbym tynkiem cokołowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Proggy 08.11.2018 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 (edytowane) A zadam tak pytanie ... czy zdemontowanie i obnizenie tarasu oraz pozbruku od frontu budynku powinno tu rozwiazac problem ?Moze pojsc w tym kierunku ? Edytowane 8 Listopada 2018 przez Proggy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts