Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

proszę o poradę problem z chudziakiem

Recommended Posts

Nadal nie rozumiem, na chudziaku stoją działówki? I to do nich zaczepisz te siatki dobrze to rozumiem? Bo to trochę brzmi jakbyś się próbował sam podnieść. Nawet jak dzialówki stoją na fundamencie osobnym to się nie ma prawa udać. 4-5cm betony z drutem fi 6 to żadna płyta.

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zageszczanie tego teraz grozi uszkodzeniem scian. Jak niby mam 90 cm piachu zagescic? Rozpiętość miedzy ścianami to około 4 m na pokój 4 x4 m wytne 4-5 otworow takich 40x40 cm wykopie ten piachudziak ze środka zagrożone i zaleje betonem. Jak się pustki porobić to i tak w przyszłości będzie się prznosiło na tych slupach. Nad tymi slupami siatka fi 6 mm na całości + 4 cm betonu. Siatki będa dodatkowo przymocowane do ścian fundamentowych. Na to folia + styropian i podłogi z mikroketa z siatka 4 mm. Nawet jak się dziury porobia po 10 latach w piasku to całość będzie się trzymało powierzchniowo.

Zageszczanie tego teraz grozi uszkodzeniem scian. Jak niby mam 90 cm piachu zagescic? Rozpiętość miedzy ścianami to około 4 m na pokój 4 x4 m wytne 4-5 otworow takich 40x40 cm wykopie ten piachudziak ze środka zagrożone i zaleje betonem. Jak się pustki porobić to i tak w przyszłości będzie się prznosiło na tych slupach. Nad tymi slupami siatka fi 6 mm na całości + 4 cm betonu. Siatki będa dodatkowo przymocowane do ścian fundamentowych. Na to folia + styropian i podłogi z mikroketa z siatka 4 mm. Nawet jak się dziury porobia po 10 latach w piasku to całość będzie się trzymało powierzchniowo.

Po raz koljny napisze już ostatni - jeżeli grunt siądzie to ta pseudo konstrukcja nie wytrzyma i też siądzie. To nie ma żadnego sensu. Ale to Twoja kasa i budowa.

Jajmar dlaczego to nie ma sensu przecież te slupy będą opierać się o grunt nosny. Będą na tej samej głębokości co ławy. Dlaczego mają siasc

Problem nie jest w słupach, te możliwe że dadzą sobie radę, problem jest w pseudo płycie. Nie wiem jak zamierzasz wkuć te zbrojenia w ściany bo to obowiązkowa czynność, a nie jak pisałeś "zamocować ". Grubość 4-5 cm to zdecydowanie za mało.............zbrojnie fi 6....też lipa.

Mam zamiar wywierać otworu głęboko tak na 10 cm i wsunąć je. Tak co 30 -40 cm. Wsunąć pret 12 i połącze z siatka drutem wiazalkowym. Całość zaleje betonem. 4cm. Na to folia + styropian + 6 cm wylewki właściwej. W takim ostatnia warstwę teraz dam siatkę ale 4 mm. Stworze taka platformę. Tych slypow pod chudziakiem mogę więcej porobić w tym chudziaku. Naprawdę to nie ma sensu ? Przecież to jest domem jednorodzinny.

trochę mnie ten wątek zaciekawił i jednocześnie zmartwił.

jak długo może trwać ewentualny proces osiadania chudziaka?

jeżeli moje etapy budowy wyglądały jak poniżej, to mam podstawy do obaw?

2013 (wrzesień) - stan zerowy bez zalania chudziaka (piach wsypany jednorazowo ok. 70 cm i zagęszczony skoczkiem. wszystko pozostawione do wiosny 2014

całość na zimę została przykryta folią budowlaną

2014 (kwiecień) - ponowne zagęszczenie skoczkiem i wylanie chudziaka (w miejscach przyszłych ścian wew. rozłożona siatka zbrojeniowa, budowanie ścian nośnych, chudziak obciążony paletami z bloczkami

2015 (maj) - przygotowanie pod strop, zalanie stropu i wykonanie dachu, stan SSO zostawiony na zimę

2016 (kwiecień) - murowanie ścian wewnętrznych (silikat 12), tynki w październiku

2017 (instalacje)

2018 przygotowanie pod wylewki

Czy biorąc pod uwagę te wszystkie etapy rozłożone w czasie może się coś złego dziać?

Przepraszam autora wątku za wrzutkę mojego tematu ale mam podobny dylemat.

Masz jakieś objawy ? Głuche odglosy ? Z pod chudziaka ?

miejscami są głuche odgłosy ale w kilku miejscach wycięty został chudziak i okazało się, że bezpośrednio pod nim jest piach więc nic z tym dalej nie robiłem.

uznałem, że czas spowodował już ewentualne samozagęszczenie i osiadanie chudziaka.

trochę mnie ten wątek zaciekawił i jednocześnie zmartwił.

jak długo może trwać ewentualny proces osiadania chudziaka?

jeżeli moje etapy budowy wyglądały jak poniżej, to mam podstawy do obaw?

2013 (wrzesień) - stan zerowy bez zalania chudziaka (piach wsypany jednorazowo ok. 70 cm i zagęszczony skoczkiem. wszystko pozostawione do wiosny 2014

całość na zimę została przykryta folią budowlaną

2014 (kwiecień) - ponowne zagęszczenie skoczkiem i wylanie chudziaka (w miejscach przyszłych ścian wew. rozłożona siatka zbrojeniowa, budowanie ścian nośnych, chudziak obciążony paletami z bloczkami

2015 (maj) - przygotowanie pod strop, zalanie stropu i wykonanie dachu, stan SSO zostawiony na zimę

2016 (kwiecień) - murowanie ścian wewnętrznych (silikat 12), tynki w październiku

2017 (instalacje)

2018 przygotowanie pod wylewki

Czy biorąc pod uwagę te wszystkie etapy rozłożone w czasie może się coś złego dziać?

Przepraszam autora wątku za wrzutkę mojego tematu ale mam podobny dylemat.

jajmar, mógłbyś dać krótki komentarz do tego co napisałem wyżej?