Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena pomysłu ocieplenia poddasza - nietypowo.

korbotronik

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Mam nietypowy pomysł na ocieplenie poddasza, chciałbym połączyć zalety wełny i piany pur. Dodatkowo zostało mi dużo desek, które mogę wykorzystać do deskowania dachu. Czasu mało więc wpadłem na ciekawy pomysł.

Do rzeczy - od góry do dołu: Na krokwie folia paroprzepuszczalna (krokwie mam 18 cm), aby zachować szczelinę wentylacyjną - umieściłbym wełnę 15 cm 0.039 (tanio), na to folia aluminiowa paroszczelna, na to deskowanie + natrysk piany ~15 / 20cm.

Czy widzicie jakieś wady takiego rozwiązania ? więźba mogłaby swobodnie wyschnąć i nie "kisiłaby" się w pianie, natomiast warstwa piany uszczelniłaby całe poddasze. Plusem jest także dodatkowe usztywnienie dachu i samej piany która byłaby natryśnięta na stabline podłoże. Dodatkowo mamy aspekty cenowy - ponieważ wełna jest sporo tańsza ...

W domu będzie wentylacja mechaniczna z rekuperacją, więc o wilgoć na poddaszu raczej nie mam się co obawiać :).

Komentarze mile widziane :). Z góry dzięki, pozdrawiam !

Proszę się nie obrażać ale to przykład klasycznego polskiego Pomysłowego Dobromira :)

W piance OK nie ma problemu z gniciem więźby. Ma porównywalny opór dyfuzyjny do waty. Wata od 1-2,5, pianka OK 3-5, dla porównania styropian zaczyna się chyba od 60. Kombinacje zupełnie nieuzasadnione bo nic się na nich nie wygra a komplikacji i związanych z nimi kosztów znacząco więcej. Wykonanie natrysku pianki OK pod paroizolacją jest grubym błędem.

Zadbajcie na skosach o uszczelnienie pomiędzy profilami CD a piankąOK, to da znacznie więcej.

Pozdrav

SM

Edytowane przez mat3006