dadro 11.10.2004 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Witam serdecznie.Chciałbym własnymi siłami dokonać adaptacji strychu (90mkw) w domu, który pochodzi z lat 50tych. Rok temu wymieniona została blacha pokryciowa dachu.Powiedzcie mi proszę, jakie warstwy i w jakiej kolejności położyć ocieplenia na ten dach, którego fragment od wewnątrz widać na zdjęciu. Ponadto ściany szczytowe postawione są z białej cegły i je też trzeba jakoś ocieplić (jaką metodą?). Oczywiście chciałbym uprzednio wstawić okna połaciowe prawdopodobnie „Roto”Na strychu są zrobione wylewki ale widać że są już mocno uszkodzone, chciałbym wyciszyć i ocieplić podłogę poprzez styropian i nową warstwę wylewki (jak to zrobić? ile jakiej warstwy?). Dach ma około 45 stopni nachylenia i wysokość ściany kolankowej to 88cm więc miejsca jest troszkę mało chciałby te miejsce wykorzystać optymalnie. Oczywiście okienko które widnieje na zdjęciu będzie usunięte, nie wiem jeszcze jak ale będzie.Pozdrawiam[email protected]http://www.matizjoy2004.republika.pl/Dach07.JPG http://www.matizjoy2004.republika.pl/Dach01.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 11.10.2004 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 dlaczego nie zwrocisz sie do projektanta? i tak musisz miec na to projekt budowlany i pozwolenie na budowe, a projektant juz sobie z tym poradzi.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadro 11.10.2004 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Myślałem że nie ma potrzeby zgłaszać tego formalnie no i w dodatku projektant? Niestety mam ograniczony budżet i dlatego wszystkie prace chciałbym przeprowadzić sam z pomocną rodziną i przyjaciółmi.Jakie następstwa mogą być tego, iż sam bez zgody właściwej bjurokracyjnej komórki dokonam adaptacji starego domu stojącego w małej miejscowości?Jakie są ewentualne koszty zwjązane z projektantem i etc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 11.10.2004 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 adaptacja wymaga pozwolenia na budowe, a co za tym idzie, projektu architektoniczno-budowlanego i pewnie ekspertyzy technicznej.Co za to grozi? przywrocenie stanu poprzedniego i kara finansowa.Moze tez grozic zniszczenie konstrukcji, zawalenie budynku - to oczywiscie w ostatecznosci...projekt takiego czegos (bez projektu wnetrz) moze kosztowac od 1,5 do 5 tys zlotych - jak widac rozbieznosc jest dosc duza, ale bez dokladniejszych danych nie da sie bardziej sprecyzowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadro 11.10.2004 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 ok dziękuję zrozumiałem. Teraz czysto technicznie na podjęty temat ocieplenia strychu i wygłuszenia/ocieplenia podłogi, chodzi mi o te warstwy. To tak żebym miał na przyszłość jakieś pojęcie o tym wszystkim.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 11.10.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 bylo mase watków na te tematy(warswy na podlodze i w dachu) - poszukaj na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadro 11.10.2004 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Zgadza się były, przeczytałem wszystkie zanim zapytałem ale każdy z nich dotyczył pełnego deskowania a mój strych jak widać na zdjęciu ma deski ubite jak popadnie, prawdopodobnie i napewno kiedyś ciężko było o materiały na budowę domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 12.10.2004 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 jakoś nie jest skory do pomocy oprócz wskazywania konieczności występowania o pozwolenia do urzędu... ja spróbuje ------------------------------------ co do kwestii prawnych - sprawa wygląda tak skitek ma rację - na adaptację strychu jest potrzebna zgoda,projekt etc.etc sporo osób robi to jednak bez zgłaszania, wszystko zależy od sytuacji prawnej np. jeśli strych jest u ciebie w domu włąściciele często tro olewają i adaptują... inna sprawa w budynkach wspólnot mieszkaniowych lub miejskich czy spóldzielczych - tutaj sprawa wygląda juz o wiele gorzej...i zwykle nie da się obejść kwestii projektu (choćby sprawa doprowadzenia mediów na poddasze) ------ co do kwestii technicznych: *blachę położono na tak zwaną "pałę" - czyli bez folii albo deskowania; znazcy trzeba będzie wykonać foliowanie przed zaizolowaniem poddasza - albo foliować z belkami albo ściągać blachę i izolować "od góry"; *deski które widać na zdjęciu chyba są wilgotne (przynajmniej tak tio wygląda) - nie wiem czy to tylko takie wrażenie czy daszek przecieka... *pod folię paroprzepuszczalną izolacja cieplna a niżej izolacja paroszczelna *karton albo drewno jako wykończenie *sciana kolankowa - zacząłbym od ocieplenia od zewnątrz - jeśli się da --- tyle teorii praktyka jaka bedzie to sie okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadro 12.10.2004 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Dzięki "Snowdwarf" To jest domek wolno-stojący i jest mój (po dziadkach) to że ktoś tam kładł blachę dwa lata temu nie mogłem ingerować a szkoda bo teraz bym miał mniej kłopotów. Co do aspektów prawnych to na razie dam sobie z nimi spokój Czy można folię rozpiąć między krokwiami mocując ją w jakiś szczelny sposób do krokwi np. silikon+zszywki potem drutowanie żeby zrobić przerwę i na to wełna? Tak sobie rozmyslam bo szkoda mi miejsca, sporo stracę centymetrów przy samej ściance (z 88 zostanie mi pewnie 40cm) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 14.10.2004 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 "Podniesienie dachu"? tam widać chyba ten sam budynek - tyle ze od zewnątrz - poznalem po okienku w tej ścianie na strychu (okienko z firanką)...---folię między krokwiami? - znaczy że chcesz ją ciąć???nigdy w życiu - konstrukcja więżby już i tak wystarczająco się nacierpiala z tego co widać...folie (wysokoparoprzepuszczalną)w ostateczności zawija się od środka strychu na krokwie - tak ze nie są one widoczne - nakładasz na nią potem izolację cieplną, potem folię paroszczelną i "maskowanie"ja bym jednak na twoim miejscu bal się że nie ma wystarczającej wentylacji spod blachy - twoje dechy dachowe moglyby się zrobić jakieś takie zgnite a to by byla tragedia...---z postu o podwyższeniu dachu wynika ze chcesz toto cale do góry "hop" - a ja sie pytam czy to warto???nie lepiej zrobić nową konstrukcję więźby? - te dechy pod blachą jakies takie dziwacznie kolorowe - jakby grzybek (chyba że to zacieki z farby???)krokwie tez jakieś takie jakby białe---reasumujac - nie obejdzie się chyba bez wymiany przynajmniej łat (dech) - a daloby się utworzyć wtedy porządną szczelinę wentylacyjną i nałożyć od zewnątrz krokwi folię jak P.B przykazał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colette 14.10.2004 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 Radze szczerze - nie oszczedzaj na tym remoncie - ten dach nie wyglada dobrze, przede wszystkim krokwie, balabym sie pod nimi mieszkac - jezeli nawet nie przegnija i nie spadna Ci na glowe, to jezeli zamieszka w nich grzyb to mieszkancy moga nagle zapasc na dziwne choroby alergiczne... poki co moze jeszcze sie trzymaja, ale jak je takie mokre otulisz foliami i ocieplisz to grzyb bedzie chulal az milo; Ja bym zdjela blache (nie wiem, czy to technicznie wykonalne, czy sie nie poniszczy...), wymienila czesc krokwi, i potem tak jak w poscie wyzej - folie, ocieplenie etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts