_John 10.11.2018 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Aby było wiadomo o czym dyskutujemy podaję link do ustawy, polecam zwłaszcza rozdział 11 o karach strona 63 http://http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20150000881/U/D20150881Lj.pdf W tym roku była nowelizacja tej ustawy. Od stycznia 2019, użytkownik (operator) może ponieść kary takie jak: Brak karty - do 4500 PLN Brak kontroli szczelności, lub np firma bez uprawnień - do 15 000 PLN IOŚ otrzymał nowe instrumenty prawne ułatwiające kontrole. W celu kontroli może korzystać z pomocy Policji, ITD, PIP, SG lub PSP. Policja na wniosek WIOŚ może stosować środki przymusi bezpośredniego. Jak widać, podeszli do tematu "na bogato" Powtarzam jeszcze raz, w domach nie spotkałem się z rejestracją urządzeń do CRO gdyż to są za małe moce = mało czynnika. (...) Jak widać, nie zamontowałeś jeszcze żadnego układu Mitsubishi. Co w tym przeglądzie jest takiego trudnego, czasochłonnego, technologicznie zaawansowanego lub kosztochłonnego, że "specjalista" może tyle zażądać za przegląd klimatyzatora domowego? Bo jest mało tych "specjalistów" Jakie musi mieć wykształcenie i doświadczenie i ile lat taki specjalista się szkoli? Pocieszę cię, 300 PLN za godzinę pracy specjalisty to dziś dolna stawka. Całe szczęście nie każdy f-gazowiec to specjalista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 11.11.2018 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Co w tym przeglądzie jest takiego trudnego, czasochłonnego, technologicznie zaawansowanego lub kosztochłonnego, że "specjalista" może tyle zażądać za przegląd klimatyzatora domowego? Bo jest mało tych "specjalistów" Jakie musi mieć wykształcenie i doświadczenie i ile lat taki specjalista się szkoli? teraz to jak już ktoś ma papierek to już kuźwa wielki specjalista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.11.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Za darmo papierka nie dają!Sporej kasy wołają, którą POTEM można sobie (lub nie) odebrać od klienta. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 11.11.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Za darmo papierka nie dają! Sporej kasy wołają, którą POTEM można sobie (lub nie) odebrać od klienta. Adam M. za darmo nie trzeba nadpłacić zapłacić podpłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.11.2018 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Podsumowując powtórzę to co napisałem na początku: Rozsądnie jest zainstalować mniejsze urządzenie, aby nie mieć tego obowiązku. Tym bardziej że typowy dom bez problemu zmieści się w limicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 12.11.2018 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Rozsądnie jest zainstalować mniejsze urządzenie, aby nie mieć tego obowiązku. Tym bardziej że typowy dom bez problemu zmieści się w limicie. Może i rozsądnie, ale niemal na pewno zmienią ustawę tak, żeby coraz mniejsze urządzenia trzeba było rejestrować. Już raz tak zresztą zrobili. Na tym zyskują wszyscy oprócz użytkowników i gospodarki (ale to nikogo nie obchodzi) - ktoś musi napisać i utrzymywać system informatyczny do tego, jakiś urząd dostaje pieniądze na obsługę tego obowiązku i może zatrudnić nowych urzędników, inny urząd wydaje certyfikaty dla instalatorów, firmy prowadzą szkolenia, instalatorzy zarabiają za "przeglądy". A że realizuje się w ten sposób dodatkowo tzw. szczytny cel ratowania planety, to nikt nie powie na to złego słowa, bo to niepoprawne politycznie. No cóż, *klik*, zarejestrowałem moją klimę. Pierwszy raz mam tak naprawdę wrażenie, że żyję w państwie opresyjnym. Płaciłem te ZUSy, VATy, ale konieczność doniesienia na samego siebie, że posiadam KLIMATYZATOR w salonie pod groźbą wielotysięcznej kary to już trochę za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.11.2018 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) 500+ chwalisz?To płać i donoś na siebie.Rząd musi tę kasę jakoś wydrzeć, bo wybory się zbliżają. Ceny energii idą ostro do góry.Rząd zapowiada, ze zrobi prąd +No i musi mieć za co. Adam M. Edytowane 12 Listopada 2018 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.11.2018 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Może i rozsądnie, ale niemal na pewno zmienią ustawę tak, żeby coraz mniejsze urządzenia trzeba było rejestrować. o. Spekulacja co będzie vs fakty. Jeśli się to stanie za 10 lat, to i tak bez znaczenia bo do tego czasu niektórzy zmodernizują urządzenia lub doinstalują tańsze by unikać wysokich opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.11.2018 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Ceny energii idą ostro do góry. U mnie, w Enea ceny energii od wielu lat spadają. Średnio o grosz/kWh co rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 15.11.2018 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 U mnie, w Enea ceny energii od wielu lat spadają. Średnio o grosz/kWh co rok. Ciekawe jest to co piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 15.11.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2018 Ciekawe jest to co piszesz. Tak. Tym bardziej że piszę na podstawie notatek, cenników i otrzymanych faktur. Np. G12 I w 2015 0,64zł. w 2018 0,62 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 12.10.2022 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 WitajcieWidzę, że wątek mała aktywny ale to chyba będzie właściwe miejsce na zadanie pytaniaCzy pompa Panasonic HP 9kW 3fazowa wymaga rejestracji w http://www.cro.ichp.pl ?Jeżeli tak to czy rejestrowaliście je?Co w sytuacji jeżeli ten okres 15 dni od uruchomienia już minął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 12.10.2022 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Sprawdź ile gazu jest w Twojej PC i czy jest przekroczony ekwiwalent CO2 zgodnie z tą informacją:http://www.cro.ichp.pl/aktualnosci/rejestracja-pompy-ciepla-w-cro-informacja-dla-wlascicieli-pomp-ciepla-bedacych-osobami-fizycznymi,p536454966 Tu jest kalkulator dla innych gazów których nie ma w artykule powyżej:https://pl.kaeser.com/serwis/wiedza/obliczenia-techniczne/f-gaz/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 12.10.2022 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Sprawdź ile gazu jest w Twojej PC i czy jest przekroczony ekwiwalent CO2 zgodnie z tą informacją: http://www.cro.ichp.pl/aktualnosci/rejestracja-pompy-ciepla-w-cro-informacja-dla-wlascicieli-pomp-ciepla-bedacych-osobami-fizycznymi,p536454966 Tu jest kalkulator dla innych gazów których nie ma w artykule powyżej: https://pl.kaeser.com/serwis/wiedza/obliczenia-techniczne/f-gaz/ zgodnie ze specyfikacją producenta tej mojej pompy Refrigerant (R410A) / CO2 Eq. kg / T 2,55 / 5,324 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 12.10.2022 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Zgodnie z tą informacją nie musisz gego zgłaszać: "Minimalna ilość F-gazu podlegająca rejestracji w systemie CRO dla urządzeń niehermetycznie zamkniętych (np. typu „split”) odpowiadająca 5 t CO2 eq" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 12.10.2022 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Zgodnie z tą informacją nie musisz gego zgłaszać: "Minimalna ilość F-gazu podlegająca rejestracji w systemie CRO dla urządzeń niehermetycznie zamkniętych (np. typu „split”) odpowiadająca 5 t CO2 eq" ale skoro u mnie jest CO2 5,324 t to chyba jednak muszę zgłaszać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.10.2022 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 ale skoro u mnie jest CO2 5,324 t to chyba jednak muszę zgłaszać ? Zgodnie z prawem musisz. Jak do tej pory nie spotkałem się by kogoś ukarali za brak wpisu / przekroczenie terminu zgłoszenia itp. Aby urządzenie zgłosić musisz mieć protokół rozruchu z danymi instalatora/uruchamiającego - ważne by data na protokole pokrywała się z datą wpisu w CRO. Więc jeśli zapomniałeś wpisać, dogadaj się z instalatorem by przygotował nowy protokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 12.10.2022 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 (edytowane) Zgodnie z prawem musisz. Jak do tej pory nie spotkałem się by kogoś ukarali za brak wpisu / przekroczenie terminu zgłoszenia itp. Aby urządzenie zgłosić musisz mieć protokół rozruchu z danymi instalatora/uruchamiającego - ważne by data na protokole pokrywała się z datą wpisu w CRO. Więc jeśli zapomniałeś wpisać, dogadaj się z instalatorem by przygotował nowy protokół. Niestety daty uruchomienia i protokół poszedł w ramach wniosku CP więc tu nie będę kombinował. Zgłoszę to teraz i już. Tylko że z tego co ja widziałem we wzorze zgłoszenia do CRO nie widziałem żeby tam podawać datę uruchomienia. Podaje się nr seryjny urządzenia rodzaj i ilość gazu lokalizacja dane właściciela operatora. Pewnie podczas ew kontroli sprawdza dokładnie te daty edit: Ja suma sumarum zgłosiłem. Mam nadzieję że nikt się nie będzie czepiał tego przekroczenia terminu Edytowane 19 Października 2022 przez Magik Cz-wa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts