marek222 05.11.2018 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Witam, Mam problem z piecem. Jest świeżo po montażu, bez sterownika, czujników zewnętrznych itd. Na czas wykończeniówki ma za zadanie dogrzewać dom bez regulatora. Podobno pracą kotła mogę sterować za pomocą pokrętła do ustawiana temperatury zasilania instalacji. Właśnie wygrzewam dom, przez ostatnie dwa dni wszystko działało bez problemu... ustawiona temperatura na 40 stopni, podłogówka naprawdę świetnie się sprawowała, wszystko pięknie schło itd. Lecz wczoraj zmniejszyłem lekko temperaturę zasilania i klapa... jakby piec robił co chciał. Bez względu na ustawioną temp. zasilania, czy to 30 stopni czy 60, piec włączy się na kilkanaście sekund podgrzeje wodę w wymienniku i się wyłącza. Następnie przez jakieś kilkanaście min pracuje tylko pompa, woda przemiesza się w ciągu chwili, a następnie przez większość czasu pompuję wodę o temperaturze około 22 stopni, temp. na podłogówce praktycznie niewyczuwalna... i stąd moje pytanie. Co zrobiłem nie tak, że piec reaguje w ten sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 05.11.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Witam, Co zrobiłem nie tak, że piec reaguje w ten sposób? Kupiłaś go. 24kW to dobry do domu 500m2 i większych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.11.2018 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Brencik nie masz pojęcia to przestań pisać głupoty . Naczyta się jeden z drugim głupot i fachofffcy się znaleźli . To nie kopciuch że moc za duza , sprawdź najpierw geniuszu jaką ten kocioł ma madulacje A potem poczytaj bo pomyśleć nie radzę, po co jest taka moc do cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 12.11.2018 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Może zmniejsz jego moc grzewczą do c.o.- jest w instrukcji. Nie piszesz, jaki masz ten dom.Może czujki w podłogówce wskazują, że nie potrzeba grzać i kocioł to odczytuje ...Jest długi wątek o poprzednim modelu tego kotła i dużo porad forumowiczów- spróbuj tam szukać porady.Mój kociołek przy wielkim domu i grzejnikach potrzebuje malutko mocy i grzeje na 60%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 21.11.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Witam, Pana problem z kotłem może wynikać z doboru kotła o zbyt wysokiej modulacji mocy palnika. Czy przed doborem kotła wykonywał Pan obliczenia OZC? Dla większości budynków obecnie wznoszonych o powierzchni 150 – 180 m2 – zapotrzebowanie na energię cieplną budynku oscyluje w okolicach 6 – 9 kW.Zakres pracy Pana kotła to od 3 do 24 kW. Przy obecnie panujących warunkach pogodowych zapotrzebowanie takiego budynku będzie oscylowało w zakresie 1 może 2 kW. W związku z powyższym ponieważ nie ma odbioru ciepła ( nie ma zapotrzebowania) – układ nie oddaje wyprodukowanego ciepła . do kotła wraca ciepła woda z systemu grzewczego. Wówczas kocioł nie mogąc zmniejszyć parametrów pracy wyłącza się. W sterowniku kotła zadane są parametry blokujące zbyt częste załączanie się urządzenia tzw. blokada czasowa i temperaturowa. Ma to na celu zabezpieczenie urządzenia przed taktowaniem.Parametry te uniemożliwiają natychmiastowe ponowne uruchomienie się urządzenia.Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts