Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kłopot z ciągiem kominowym

termometr123

Recommended Posts

Ponad rok temu zakupiłem kocioł dolnego spalania dakon dor. Jestem z niego bardzo zadowolony, jest bardzo oszczędny przede wszystkim. Kłopot jaki mam to ciągłe dymienie podczas podkładania czy rozpalania. każde podkładanie kończy się tym, że wdycham mnóstwo dymu i śmierdzę nim jednoczesnie. Dom jest budowany z czerwonej cegły i podczas remontu dwa kominy, które wystają ponad kalenicę dachu są kominami wentylacyjnymi. Do wykorzystania został komin, który jest zdecydowanie poniżej kalenicy i to on jest wykorzystywany do co. Wydaje się, że to przez to ciąg jest zbyt słaby. Postanowiłem zakupić wentylator wyciągowy i znajomy zrobił mi obudowę na czopuch do tego wentylatora prawie zgodnie ze schematem znalezionym w internecie. jedyną różnicą tej obudowy jest to że rura na czopuch kotła ma fi 150mm a na wejściu w kominie 250mm. po uruchomieniu nie ma kompletnie żadnej różnicy, nie ma znacxzenia czy wentylator chodzi czy nie chodzi a ogolnie w porównaniu z poprzednim czopuchem jest zdecydowanie gorzej. nie wiem już co robić, wzbraniam się przed murowaniem komina wyżej bo w tej chwili wychodzi z dachu z 3 metry a jak go wydłuże to nie będzie stabilnie stał. Wentylator wyciągowy miał być moją receptą a okzał się klapą. Bardzo proszę o rady05b92e544b3c9409728a9564f80e.jpg

Postanowiliśmy jeszcze przerobić czoupuch i zrobić klapę, która zamykam w momencie kiedy włącza się wentylator, dzieki temu wentylator nie ma mozliwości wciągania powietrza z komina tylko z kotła. Po sprawdzeniu bez rozapalania super, ciąg jest niesamowity, wsysa wszystko. Po rozpaleniu..klapa, dymi się. w ogóle pali się bardziej w pierwszej komorze a nie dołem. Brakuje już pomysłów