termometr123 05.11.2018 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Ponad rok temu zakupiłem kocioł dolnego spalania dakon dor. Jestem z niego bardzo zadowolony, jest bardzo oszczędny przede wszystkim. Kłopot jaki mam to ciągłe dymienie podczas podkładania czy rozpalania. każde podkładanie kończy się tym, że wdycham mnóstwo dymu i śmierdzę nim jednoczesnie. Dom jest budowany z czerwonej cegły i podczas remontu dwa kominy, które wystają ponad kalenicę dachu są kominami wentylacyjnymi. Do wykorzystania został komin, który jest zdecydowanie poniżej kalenicy i to on jest wykorzystywany do co. Wydaje się, że to przez to ciąg jest zbyt słaby. Postanowiłem zakupić wentylator wyciągowy i znajomy zrobił mi obudowę na czopuch do tego wentylatora prawie zgodnie ze schematem znalezionym w internecie. jedyną różnicą tej obudowy jest to że rura na czopuch kotła ma fi 150mm a na wejściu w kominie 250mm. po uruchomieniu nie ma kompletnie żadnej różnicy, nie ma znacxzenia czy wentylator chodzi czy nie chodzi a ogolnie w porównaniu z poprzednim czopuchem jest zdecydowanie gorzej. nie wiem już co robić, wzbraniam się przed murowaniem komina wyżej bo w tej chwili wychodzi z dachu z 3 metry a jak go wydłuże to nie będzie stabilnie stał. Wentylator wyciągowy miał być moją receptą a okzał się klapą. Bardzo proszę o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termometr123 07.11.2018 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Postanowiliśmy jeszcze przerobić czoupuch i zrobić klapę, która zamykam w momencie kiedy włącza się wentylator, dzieki temu wentylator nie ma mozliwości wciągania powietrza z komina tylko z kotła. Po sprawdzeniu bez rozapalania super, ciąg jest niesamowity, wsysa wszystko. Po rozpaleniu..klapa, dymi się. w ogóle pali się bardziej w pierwszej komorze a nie dołem. Brakuje już pomysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 07.11.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 A dopływ powietrza z zewnątrz do kotłowni masz? Przepis mówi o przekroju 200cm2. Np. dziura w ścianie zewnętrznej w pobliżu kotła osłonięta kratką. Żeby wylatywało kominem, którędyś musi wlatywać, przy otwartych drzwiach zewnętrznych do kotłowni też jest problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termometr123 07.11.2018 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Jasna sprawa, że drzwi otwarte. inaczej bym się zatruł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts