Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja poddasza - proszę o weryfikacje moich planów

Recommended Posts

Cześć,

dzięki wam dwa lata temu w 80% wyremontowałem dom - poczynając o stanu deweloperskiego, dziękuję ! niestety w tym przypadku nie mogę odszukać za pomocą lupki takiego samego zagadnienia weryfikującego.

Po ślubie nazbieraliśmy kilka złotych na wstępny remont poddasza a tak praktycznie piętra ( po odjęciu skosów wychodzi 50 m2 powierzchni użytkowej.

Mój deweloper oddał mi piętro w ubogim stanie - pod blachodachówką mam folie, watę szklaną oraz jeszcze raz folie paroizolacyjną.

Mam w planach :

1 - Wyciągnąć watę szklaną zapewnioną przez dewelopera, zamontować "haki" oraz stelaż pod płyty kg typu C (właśnie jak się nazywają te haki które podtrzymują stelaż typu C ?). Montuje stelaże co 40 czy 50 centymetrów ?

2 - wsadzić watę zapewnioną przez dewelopera oraz dorzucić kolejną warstwę waty szklanej lub mineralnej ?

3- założyć folie paroizolacyjną

4 - ułożyć płyty k/g w taki sposób by nie było łączenia "na krzyż, oraz zachowując odstęp około 2-4 mm od każdej płyty.

5 - no i teraz... znajomy poleca wypełnienie luk pomiędzy płytami specjalnym, elastycznym silikonem. Będzie dobrze ?

5 - kładę gładź w miejsca łaczeń płyt oraz zakrywam śruby montażowe płyt K/G

Czy dobrze myślę ? dopiero uczę się ogarniać wszystko w domu, mam 25 lat także proszę o wyrozumiałość oraz wszelkie inne sugestie. Chcę zrobić listę zakupów, do wiosny chcę wszystko sprowadzić na poddasze. Chcę wszystko podliczyć i jakoś to ogarnąć, mam nadzieję że mi znów pomożecie.