Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka w podcieniu budynku gospodarczego

apieczyk

Recommended Posts

Zmęczony drugą budową zwracam się do orłów forumowych:-) o poradę w temacie wykonania posadzki w podcieniu budynku gospodarczego - sytuacja wygląda jak na załączonych fotkach:

e0dd6cc871b86e22gen.jpg

8bd1dbca1cf6a2b7gen.jpg

33309e378b2fe812gen.jpg

Wokół jest normalny fundament w środku wylany chudziak jak pod całym budynkiem. Żona zarządziła, że mają być płytki, a nie kostka. Ze zdjęć można zauważyć, że trochę wody, śniegu tam będzie zacinało. I mam wątpliwości:

Trzeba zrobić jakąś wylewkę, tylko chyba powinna być bardziej zaizolowana, w innej technologii niż w środku?

Czy taką wylewkę/posadzkę robić po ociepleniu fundamentów (na razie są tylko zaizolowane masą bitumiczną i okryte folią, żeby łatwiej pozbyć się z nich ziemi), aby wylewka zachodziła na styro fundamentowy, czy robić ją do jego czoła?

Może polecicie jakieś nowe (dom robiliśmy 9 lat temu) technologie, żeby to było trwałe rozwiązanie. Zacząłem myszkować coś po postach i widzę jakieś betony itd.

Do płytkowania ewentualnie brałbym jakiś tani gres typu Kwadro Paradyż (jestem fanem bo mam ułożone tego ze 100m2 w obu budynkach w strefach garażowo-gospodarczych) plus klej Kerakoll H40 i flex fugę z Mapei.

Najchętniej zleciłbym to komuś ale jakby byłaby opcja na prostą robotę to może i sam bym się tym zajął, bo powierzchnia to 12-13m2 więc to pryszcz. Jak zwykle przy takich małych robótkach zapłacę jak za zboże ale chciałbym mieć to z głowy.