henryk_baszkowka 11.10.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Wszedles tu bo wiesz o co chodzi czy dlatego ze nic nie kumasz? A moze dlatego ze Ziaba tu zakumkala Dla tych pierwszych, jakie macie sukcesy, gatunki, , itp? Dla calej milej reszty - storczyki to naprawde super kwiatki i wcale nie taki trudne w uprawie jak sie zdaje moze tez sprobujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 11.10.2004 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Mój zdechł. Z mojej winy. Niestety, popełniłam kilka błędów: 1. Przez dwa dni stał na balkonie na słońcu - spalone liście 2. Podlewanie twardą wodą 3. Brak nawozu 4. Za sucho w powietrzu. Teraz jest na rekonwalescencji u teściowej. Może się wyliże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 11.10.2004 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Mi zdechła muchołówka!!!!!! Piękna, miałam ją pół roku, a jak roszkosznie żarła robactwo. A od kilku tygodni coś zmarniała i to całkiem.. Teraz nie wiem: wywalić czy niech zimuje - a jeśli tak to podlewać czy nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 11.10.2004 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Mi phalaenopsis kwitl 9! miesiecy a kupilem go na wyprzedarzy u Tomaszewskiego Drugi storczyk (nie pamietam jaka nazwa - wyrzucilem kartke a po lodygach to w zyciu nie rozpoznam) wlasnie wyposcil lodyzke z paczkami , az boje sie patrzec zeby nie zapeszyc. Ostatnio doszly jeszcze 3 inne. Sprobuje moze zrobic zdjecia i wrzucic na strone. Funia - wyrzuci to mordercze ziele i zacznij zabawe ze storczykami Aniu - twarda woda nie powinna przeszkadzac o ile jest dozowana we wlasciwej ilosci. Ze sloncem to faktycznie przegielas Ja podlewam 1 w tygodniu, nawoz co 2 tygodnie. Leje tyle duzo i czekam az wszystko wyleci dolem doniczki. Moje kwiatuszki chyba to lubia. A to Phalaneopsisy (prawie tak ladne jak moje) http://www.storczyki.org.pl/uprawa/az/images/phalaenopsis.jpg http://www.storczyki.org.pl/galeria/Foto4/img/PHALAENOPSIS7.jpg http://www.storczyki.org.pl/galeria/Foto4/img/PHALAENOPSIS8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 11.10.2004 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Henryku szanowny!!!!!! Czy to jest "mordercze ziele"?? Zobacz jaka śliczna http://drosera.cpdb.info/Dionaea/muscipula_04m3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 11.10.2004 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Funiu Spojz na te straszne zebiska, te zielone paszcze, ten morderczy wzrok (ups.. chyba sie zagalopowalem) Wyobraz sobie te jeki biednych muszek plujek uwiezionych i pozeranych zywcem. Pomysl co taka biednych pluskwa musiala czuc przez ostatnie sekundy swego marnego zywota A co na to Greenpeace i inni obroncy zwierzat BTW: Czym sie karmi takie mordecze ziele? Moze lepiej cos takiego zaczac hodowac: http://www.storczyki.org.pl/galeria/Foto4/img/Oncidium.JPG albo http://www.storczyki.org.pl/galeria/Foto4/img/VANDA1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 11.10.2004 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 No racja śliczne, śliczne. Może nawet takie kupie. Może nawet zaraz w Castoramie. Albo nawet dwie? Ale czy nie zmieści się na moim parapecie "OBOK" ślicznej muchołówki. Tylko jak ją uratować przed niechybną smiercią ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 11.10.2004 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2004 Ps. A może tu właśnie tkwi odpowiedź!!!!!!!! Wy mężczyźni nie znosicie muchołówek!!!!! Ha! To dlatego jak wróciłam z nią do domu = to mnie Misiek chciał za drzwi wystawić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 12.10.2004 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2004 Funia Jak sie zdecydujesz na zakup to zacznij Phalaenopsisa - jest naprawde latwy w chodowli. Co do morderczego zielska to tez kiedys mialem - padla z powodu nadmiaru wody (tak mi sie wydaje) One lubia miec wilgotno ale co za duzo to nie zdrowo - przy zalaniu woda kozenie gnija i roslina usycha. Misiek swoja meska intuicja od razu zrozumial Freudowskie podloze twojej decyzji o przyniesieniu do domu roslinki. Biedny Mis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mag 13.10.2004 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 To jest doskonale miejsce na moje pytanie Czy warto kupic Phalaenopsisa, ktory ma dwa ulamane 'wasy'? Nieznacznie ale zawsze. Podobno storczyki powoli reaguja, boje sie, ze przyniose do domu i mi padnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 13.10.2004 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 mag mam dwa pytanie: Masz na mysli wystajace i zwisajace korzenie? Duza jest przecena? Probowac mozesz ale nie zalcem - wybierz napiekniejszy okaz (i mowie tu nie tylko o kwiatach, ale tez o korzeniach i lisciach) I pamietaj, Phalaenopsisy podlewasz dopiero jak "ziemia" wyschnie zupelnie. Najwiecej pada z powodu przelania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 13.10.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Szanowny Henryku Powoli robisz się moi guru jeśli chodzi o roślinki. MOże mi podpowiesz jak z róży miniaturki pozbyć się mikroskopijnych białych pajączków (przędziaki? - czy jakoś tak)? Próbowałam wszystkiego. Wiem, wiem, co ze mnie za baba - muchołówka mi zdycha, różę pożerają pająki. To pewnie strach co powyrabiam ze storczykami, co? Ale bedę się starać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 13.10.2004 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Funiu Jeszcze troche i wpadne w samozachwyt Te robaczki to najprawdopodobniej przedziorki - straszna zaraza - potrafia rozejsc sie po wszystkich kwiatkach w domu. Napisz czego probowalas? Ja kiedys stosowalem z powodzeniem jakas chemie (musze sprawdzic w domu). Mala doniczke z roza mozna sprobowac wlozyc do wody na pewien czas - czesc powinna sie utopic. Slyszalem tez o zabojczym dzialaniu oleju roslinnego - niegdy nie stosowalem. Pytalas w lokalnej kwiaciarni co maja na te robaczki? BTW. Ja wszystkie rozyczki miniaturki przesadzam na wiosne do gruntu - niedlugo calkiem ladna rabatke bede mial PS. Ze strony o storczykach: ( http://www.storczyki.org.pl ) Po zauważeniu szkodnika należy zwiększyć wilgotność powietrza przez ustawianie doniczek w kuwetach z keramzytem i wodą, często zmywać liście wodą z kilkoma kroplami płynu "Ludwik", w przypadku dużej liczby roztoczy opryskać rośliny: Karate 025 EC 0,1 Talstar 100 EC 0,05 Rufast 150 EC 0,04 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 13.10.2004 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Ludwik nie pomaga NO oprócz patentu z Ludwikiem, to jeszcze słyszałam, że pomaga rozpylanie wody z szarym mydłem. Będę walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mag 14.10.2004 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2004 mag mam dwa pytanie: Masz na mysli wystajace i zwisajace korzenie? Duza jest przecena? Dokladnie. Mialam na mysli te srebrne, wystajace korzenie. A przecena calkiem spora, bo kosztowal tylko 36zl. Byl ostatni. Ale chyba sie nie zdecyduje w takim razie, lepiej kupic zdrowego w dobrym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 15.10.2004 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Mag - 36 to cena producenta. Skad jestes? Ja w Warszawie place wlasnie kolo 30-40 zl z egzemplaze prosto ze szklarni. Taniej niz w Castorami/ Obi/ etc.Funia walcz, trzymam kciuki. Nie znalazlem opakowania ale byl to "srodek na przedziorki" z kwiaciarni. Byl skuteczny.Jest jeszcze jeden domowy sposob, chociaz stosowany na tarczniki. Nie wiem czy dziala an przedziorki. Trzeba roslinke podlac wywarem z .... niedopalkow papierosowych. Dzial super - wszystko zdycha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 15.10.2004 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2004 Oki. Ja kaktusiara obdarowana przepięknym w kwietniu storczykiem..no i co dalej? Rozkrzewił się przecudnie, stoi na południowym oknie, błędów nawożeniowych i wodnych nie poczyniłam.( widac po przyrostach) Ma stać tam dalej ? Czy przechodzi jarowizację ? Kiedy ograniczyć podlewanie ? Z tego co wiem, doniczka ma być o 1 nr za mała ( pierun wie czemu ) Mam tylko problem w liściach. Nie wiedzieć czemu tkwią zwinięte w tutkę, dopiero mechanicznie pomagam uwolnić się z uścisku..Szkodników nie stwierdziłam. Co robię źle ? ziaba kaktusolubna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.10.2004 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2004 Henryku, chyba już możesz usunąć to groźne przywitanie w pierwszym poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mag 18.10.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2004 Mag - 36 to cena producenta. Skad jestes? Ja w Warszawie place wlasnie kolo 30-40 zl z egzemplaze prosto ze szklarni. Taniej niz w Castorami/ Obi/ etc. Jestem z Trojmiasta. A storczyka wypatrzylam w ...malutkiej kwiaciarni. W centrach ogrodniczych itd. sa po ok 50zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 20.10.2004 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Aniu i georgu, jakie grozne przywitanie ?? doobrze zmodyfikuje je nieco Ziabko, ja podlewam rowno, tzn jak podklad wysycha i jest ok. -znaczy sie kwitnie Dlaczego lisicie sie nie chca rozwinac to nie wiem. Jakiego nawozu urzywasz? moze tu tkwi problem. Co do kwitniecia to podobno najlepiej pomaga zwiekszenie roznic temperatury w dzien i w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts