Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Phalenopsis vs. zygopetalum

henryk_baszkowka

Recommended Posts

Wszedles tu bo wiesz o co chodzi czy dlatego ze nic nie kumasz? :lol: A moze dlatego ze Ziaba tu zakumkala :wink:

Dla tych pierwszych, jakie macie sukcesy, gatunki, , itp?

Dla calej milej reszty - storczyki to naprawde super kwiatki i wcale nie taki trudne w uprawie jak sie zdaje :D moze tez sprobujecie?

Mi phalaenopsis kwitl 9! miesiecy a kupilem go na wyprzedarzy u Tomaszewskiego :-)

Drugi storczyk (nie pamietam jaka nazwa - wyrzucilem kartke a po lodygach to w zyciu nie rozpoznam) wlasnie wyposcil lodyzke z paczkami :lol: , az boje sie patrzec zeby nie zapeszyc. Ostatnio doszly jeszcze 3 inne. Sprobuje moze zrobic zdjecia i wrzucic na strone.

Funia - wyrzuci to mordercze ziele i zacznij zabawe ze storczykami :D

Aniu - twarda woda nie powinna przeszkadzac o ile jest dozowana we wlasciwej ilosci. Ze sloncem to faktycznie przegielas :cry:

Ja podlewam 1 w tygodniu, nawoz co 2 tygodnie. Leje tyle duzo i czekam az wszystko wyleci dolem doniczki. Moje kwiatuszki chyba to lubia.

A to Phalaneopsisy (prawie tak ladne jak moje)

http://www.storczyki.org.pl/uprawa/az/images/phalaenopsis.jpg

http://www.storczyki.org.pl/galeria/Foto4/img/PHALAENOPSIS7.jpg

http://www.storczyki.org.pl/galeria/Foto4/img/PHALAENOPSIS8.jpg

Funiu

Spojz na te straszne zebiska, te zielone paszcze, ten morderczy wzrok (ups.. chyba sie zagalopowalem) :D

Wyobraz sobie te jeki biednych muszek plujek uwiezionych i pozeranych zywcem. Pomysl co taka biednych pluskwa musiala czuc przez ostatnie sekundy swego marnego zywota :wink:

A co na to Greenpeace i inni obroncy zwierzat :D

BTW: Czym sie karmi takie mordecze ziele?

Moze lepiej cos takiego zaczac hodowac:

http://www.storczyki.org.pl/galeria/Foto4/img/Oncidium.JPG

albo

http://www.storczyki.org.pl/galeria/Foto4/img/VANDA1.jpg

Funia

Jak sie zdecydujesz na zakup to zacznij Phalaenopsisa - jest naprawde latwy w chodowli.

Co do morderczego zielska to tez kiedys mialem - padla z powodu nadmiaru wody (tak mi sie wydaje)

One lubia miec wilgotno ale co za duzo to nie zdrowo - przy zalaniu woda kozenie gnija i roslina usycha.

Misiek swoja meska intuicja od razu zrozumial Freudowskie podloze twojej decyzji o przyniesieniu do domu roslinki. Biedny Mis... :wink:

mag

mam dwa pytanie:

Masz na mysli wystajace i zwisajace korzenie?

Duza jest przecena? :D

Probowac mozesz ale nie zalcem - wybierz napiekniejszy okaz (i mowie tu nie tylko o kwiatach, ale tez o korzeniach i lisciach)

I pamietaj, Phalaenopsisy podlewasz dopiero jak "ziemia" wyschnie zupelnie. Najwiecej pada z powodu przelania.

Szanowny Henryku

Powoli robisz się moi guru jeśli chodzi o roślinki.

MOże mi podpowiesz jak z róży miniaturki pozbyć się mikroskopijnych białych pajączków (przędziaki? - czy jakoś tak)? :p

Próbowałam wszystkiego.

Wiem, wiem, co ze mnie za baba - muchołówka mi zdycha, różę pożerają pająki. To pewnie strach co powyrabiam ze storczykami, co?

Ale bedę się starać :lol:

Funiu

Jeszcze troche i wpadne w samozachwyt :D

Te robaczki to najprawdopodobniej przedziorki - straszna zaraza - potrafia rozejsc sie po wszystkich kwiatkach w domu.

Napisz czego probowalas?

Ja kiedys stosowalem z powodzeniem jakas chemie (musze sprawdzic w domu).

Mala doniczke z roza mozna sprobowac wlozyc do wody na pewien czas - czesc powinna sie utopic. Slyszalem tez o zabojczym dzialaniu oleju roslinnego - niegdy nie stosowalem.

Pytalas w lokalnej kwiaciarni co maja na te robaczki?

BTW. Ja wszystkie rozyczki miniaturki przesadzam na wiosne do gruntu - niedlugo calkiem ladna rabatke bede mial :D

PS. Ze strony o storczykach:

( http://www.storczyki.org.pl )

Po zauważeniu szkodnika należy zwiększyć wilgotność powietrza przez ustawianie doniczek w kuwetach z keramzytem i wodą, często zmywać liście wodą z kilkoma kroplami płynu "Ludwik", w przypadku dużej liczby roztoczy opryskać rośliny:

Karate 025 EC 0,1

Talstar 100 EC 0,05

Rufast 150 EC 0,04

Mag - 36 to cena producenta. Skad jestes? Ja w Warszawie place wlasnie kolo 30-40 zl z egzemplaze prosto ze szklarni. Taniej niz w Castorami/ Obi/ etc.

Funia walcz, trzymam kciuki. Nie znalazlem opakowania ale byl to "srodek na przedziorki" z kwiaciarni. Byl skuteczny.

Jest jeszcze jeden domowy sposob, chociaz stosowany na tarczniki. Nie wiem czy dziala an przedziorki. Trzeba roslinke podlac wywarem z .... niedopalkow papierosowych. Dzial super - wszystko zdycha!

Oki. Ja kaktusiara obdarowana przepięknym w kwietniu storczykiem..no i co dalej?

Rozkrzewił się przecudnie, stoi na południowym oknie, błędów nawożeniowych i wodnych nie poczyniłam.( widac po przyrostach)

Ma stać tam dalej ? Czy przechodzi jarowizację ? Kiedy ograniczyć podlewanie ?

Z tego co wiem, doniczka ma być o 1 nr za mała ( pierun wie czemu

:o )

Mam tylko problem w liściach. Nie wiedzieć czemu tkwią zwinięte w tutkę, dopiero mechanicznie pomagam uwolnić się z uścisku..Szkodników nie stwierdziłam.

Co robię źle ?

ziaba kaktusolubna

Aniu i georgu,

jakie grozne przywitanie :o :D ??

doobrze zmodyfikuje je nieco :wink:

Ziabko, ja podlewam rowno, tzn jak podklad wysycha i jest ok. -znaczy sie kwitnie :D

Dlaczego lisicie sie nie chca rozwinac to nie wiem. Jakiego nawozu urzywasz? moze tu tkwi problem. Co do kwitniecia to podobno najlepiej pomaga zwiekszenie roznic temperatury w dzien i w nocy.