Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poziom płytek i panel

yacoob_90

Recommended Posts

Hej,

niedługo biorę się za wykończenie domu i rozglądam się za płytkami i panelami.

Problem mam w kuchni otwartej na salon.

Chciałbym w kuchni mieć płytki i połączyć to z salonem bez listew - najlepiej korkiem.

Na całej podłodze mam ogrzewanie podłogowe. Poziom wylewki jest taki sam na calej powierzchni domu.

Powiedzmy, że podobają mi się panele o grubości 10 mm i użyję podkładu 1.5 mm. W sumie daje to 11.5 mm wysokości panela.

Jaką grubość płytki powinienem dobrać dodając do tego grubość kleju - nie wiem jaka jest minimalna grubośćżeby to się trzymało.

Czy proporcja 8.5 płytka + 3 mm kleju wystarczy?

Tak - łączenie chciałbym zrobić korkiem płynnym aby przejście między panelem a płytkami nie było widoczne ani wyczuwalne jak to jest przy listwie. Wiem że przy tym rodzaju wypełnienia poziom między dwoma materiałami musi być idealnie taki sam. Listwą podłogową pewnie różnice do 2 mm bym zgubił, ale moim zdaniem listwy wyglądają fatalnie.

Tylko nie wiem jak zachowa się korek przy podłodze "pływającej" jaką są panele. Takie fugi widziałem raczej przy parkiecie klejonym do posadzki a nie przy pracujących panelach, ale mogę się mylić.

Ciężko Ci będzie zgrać poziomy "na zero" nawet przy dopasowaniu grubości panela i podkładu, bo będą one się uginać przy chodzeniu.

Chciałbym w kuchni mieć płytki

Dlaczego? Same wady.

i połączyć to z salonem bez listew - najlepiej korkiem.

Mam łączenia korkiem miedzy panelami w reszcie domu a łazienkami. Niby zrobione profesjonalnie i lepiej sie nie dało ale do idealu daleko. Akceptuje to bo jest ukryte pod drzwami, nie zrobilbym tego w otwartej kuchni.

nie ma dobrego sposobu na łaczenie płytek z panelami dlatego najlepiej użyć tej samej okładziny.

Witam ,

jest taka możliwość , można połączyć panel z płytką sikaflexem , oczywiście wymagany jest ten sam poziom obydwu materiałów.

Ważne, siką możemy łączyć tylko jeden "bok'" czyli w tym przypadku panel z płytką w aneksie kuchennym . Inne pomieszczenia należy już odciąć i zastosować listwę dylatacyjną . http://www.twojapodloga.pl

Ok dzięki serdeczne za porady dotyczące wypełniaczy.

A czy pomożecie z:

1. Minimalną grubością kleju pod płytki podłogowe - załóżmy że rozmiar płytki do max 60x60 (raczej 60x30).

2. Jaki podkład pod ogrzewanie podłogowe polecacie - czy skupianie się na multiprotect 1000 to dobry wybór? Czy tak cienki podkład - 1.5 mm nie wymaga super idealnej wylewki? Polecicie cos lepszego?