Pawel . 06.11.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Witam Dom za zboczu, podpiwniczenie częściowe, mniej więcej pod 70% powierzchni domu. W piwnicy garaż, kotłownia, dwa duże pomieszczenia, które będą zagospodarowane w przyszłości. Do tego jeszcze wejście do domu. Piwnica wybudowana na płycie fundamentowej. Wszystkie ściany piwnicy żelbetowe. Ściany zewnętrzne w ziemi, ocieplone są XPSem 10cm. Reszta ścian nad powierzchnią będzie ocieplona styropianem grafitowym 20cm. Piwnica będzie ogrzewana okazjonalnie, w trakcie korzystania z siłowni lub warsztatu do majsterkowania. Moje pytanie jest następujące, czy jest sens dawać ocieplenie na płytę fundamentową czy ocieplać strop od spodu? Na parterze ogrzewanie podłogowe, na podłodze będzie 10cm XPS lub EPS100. W wiatrołapie będzie ogrzewanie, więc podłogę ocieplę 10cm. Zastanawiam się czy jest sens ocieplać resztę pomieszczeń od spodu. Czerwoną linią na zdjęciach zaznaczyłem poziom zasypania domu ziemią. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 08.11.2018 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Jakies pomysly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.11.2018 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Jak planujesz ogrzewać okazjonalnie ta piwnicę? Czym? To ma znaczenie w Twoim pytaniu. Mam piwnicę z siłownią i pralnią (ławy) ociepliłem podłogę, zrobiłem podłogówkę, ale dość mała gęstość rurek. Też zakładałem że nie będę grzał....... grzeje. Mniej niż dom ale grzeje, dlaczego bo aby pójść do pralni czy poćwiczyć czy cos porobić zimno odstaraszalo. Ścianę odsłonięta tez 10cm planujesz ocieplić? Mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 08.11.2018 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Jak planujesz ogrzewać okazjonalnie ta piwnicę? Czym? To ma znaczenie w Twoim pytaniu. Mam piwnicę z siłownią i pralnią (ławy) ociepliłem podłogę, zrobiłem podłogówkę, ale dość mała gęstość rurek. Też zakładałem że nie będę grzał....... grzeje. Mniej niż dom ale grzeje, dlaczego bo aby pójść do pralni czy poćwiczyć czy cos porobić zimno odstaraszalo. Ścianę odsłonięta tez 10cm planujesz ocieplić? Mało. Ściany w ziemi są ocieplone 10cm XPSem. Nad ziemią będzie tak jak na całości budynku - 20cm grafit. Co do grzania mam kilka opcji. W kotłowni jest dodatkowy komin dymowy, więc mogę sobie podłączyć jakąś kozę na drewno i ogrzewać np. siłownię i warsztat hobby. Pomieszczenia są obok siebie, więc spokojnie to ciepło się rozprowadzi. Garażu nie mam zamiaru ogrzewać. Pralnie mam na parterze, więc nie muszę tych pomieszczeń ogrzewać jakoś non stop, w przypadku gdyby pralnia była w piwnicy i miałbym tam mokre pranie. Na parterze będzie tylko podłogówka, ale jeszcze nie zdecydowałem w którym miejscu będzie rozdzielacz (pewnie w pralni na parterze). Mógłbym ewentualnie, tak jak ty, zrobić podłogówkę w piwnicy, ale w moim przypadku to raczej się nie sprawdzi, skoro mam zamiar tam podnosić temperaturę tylko na godzinę lub dwie dziennie. Nie wiem jak taka dodatkowa pętla skomplikowała by taką instalację podłogową. Co do styropianu to widzę takie opcje: 1 - 10cm na podłogę w piwnicy + 10cm pod stropem parteru - opcja najdroższa 2 - 10cm tylko pod stropem i nie ocieplać podłogi - jedyne co mnie zastanawia, to czy nie będzie mi ciągnąć wilgoci od podłogi w piwnicy. Płyta denna ma jakieś 34 cm grubości ( majstry się trochę pomylili z wysokością zbrojenia płyty i wykonawca na swój koszt dolał kilka centymetrów betonu ). Pod płyta denna jest około 30 cm podsypki żwirowej z cementem). Na płycie dennej będzie jeszcze izolacja przeciwwilgociowa ( papa i folie ) i na to wylewka około 8cm, zbrojona siatką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.11.2018 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Pętla czy dwie nie skomplikują ci rozdzialcza, ale jak faktycznie nie chcesz grzać ciągle to nie ma sensu ciągnąc podłogówki bo ona w godzinę od włączenie nie podgrzeje pomieszczenia. Pytanie jeszcze jedno się nasuwa bo syroa nad głowa styro w podłodze a masz na to miejsce? Te 10cm to inne schody........... Ja bym mimo nie grzania - ciągłego dawała w podlogę i na sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 08.11.2018 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Pętla czy dwie nie skomplikują ci rozdzialcza, ale jak faktycznie nie chcesz grzać ciągle to nie ma sensu ciągnąc podłogówki bo ona w godzinę od włączenie nie podgrzeje pomieszczenia. Pytanie jeszcze jedno się nasuwa bo syroa nad głowa styro w podłodze a masz na to miejsce? Te 10cm to inne schody........... Ja bym mimo nie grzania - ciągłego dawała w podlogę i na sufit. Jeśli ociepliłbym podłogę i strop, to w pokoju hobby i części siłowni miałbym 233cm po wykończeniu. W garażu, kotłowni i wiatrołapie 243cm. Nad częścią pokoju hobby i siłowni znajduje się taras. W tej części strop jest obniżony na dodatkową izolację termiczną tarasu. Co do schodów to nie ma problemu, bo w wiatrołapie już było przewidziane 10cm na podłodze, więc schody są łagodne. Co do ogrzewania zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Czy jak zapale taką kozę i temperatura skoczy do powiedzmy 20 stopni, to czy nie zacznie mi się lać woda ze ścian piwnicy obsypanych gruntem, których temperatura będzie znacznie niższa. Chodzi mi o wkraplanie się wody na ścianach. Może lepiej od kozy zamontować coś na prąd, jakiegoś klimatyzatora z funkcją grzania. Podobno pobiera to mniej prądu i grzeje powietrzem o temperaturze ok 30 stopni. Chyba, że coś pokręciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.11.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Co do ogrzewania zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Czy jak zapale taką kozę i temperatura skoczy do powiedzmy 20 stopni, to czy nie zacznie mi się lać woda ze ścian piwnicy obsypanych gruntem, których temperatura będzie znacznie niższa. Chodzi mi o wkraplanie się wody na ścianach. Może lepiej od kozy zamontować coś na prąd, jakiegoś klimatyzatora z funkcją grzania. Podobno pobiera to mniej prądu i grzeje powietrzem o temperaturze ok 30 stopni. Chyba, że coś pokręciłem To nie będzie zależne od źródła ciepła a od temp do jakiej spadnie temp w piwnicy i wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 08.11.2018 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 To nie będzie zależne od źródła ciepła a od temp do jakiej spadnie temp w piwnicy i wilgotności. Myślałem, że oprócz wilgotności, zależy to również od różnicy temperatur pomiędzy ścianą a ogrzanym powietrzem. W piwnicy będzie wentylacja grawitacja z wentylatorami z czujnikami wilgoci, poprawiającymi ciąg. Jest też możliwość podpięcia piwnicy do wentylacji mechanicznej, ale obawiam się, że to za bardzo skomplikuje ten układ. Kotłownia i garaż według przepisów muszą mieć wentylację grawitacyjną. Chyba nie ma sensu kombinować. W każdym razie, chyba zainwestuje te "kilka" zł więcej i ocieplenie dam na podłodze i pod stropem. Jakoś nie bardzo jestem przekonany do tego "grzania" ciepłem z ziemi. Moim zdaniem płyta denna za bardzo będzie wychładzać pomieszczenie. Jest nisko osadzona a od spodu nie ma ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.11.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 No zależy od różnicy temperatur, jak utrzymasz tamp. na poziomie nie wiem +12, +16 to dogrzanie nie spowoduje rosy. Ale poniżej +6, +10 już szanse rosną i to znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 09.11.2018 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 No zależy od różnicy temperatur, jak utrzymasz tamp. na poziomie nie wiem +12, +16 to dogrzanie nie spowoduje rosy. Ale poniżej +6, +10 już szanse rosną i to znacznie. W piwnicy bedzie kotlownia, wiec jakies dodatkowe cieplo bedzie wytwarzac. Zobaczymy w praktyce jakie beda temperatury przy zastosowanym ociepleniu. Dzieki za pomoc w temacie. Ocieple podloge i strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts