Molinek 06.11.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 (edytowane) Witam Wszystkim, Instalacja Centralnego ogrzewania oraz ogrzewania wody. Jedną z koncepcji jaką mamy z dziewczyną jest zbudowanie mobilnego domku tzw. Tiny House o wymiarach długość 7,20 cm, szerokość 2.45 cm, wysokość łączna z przyczepą 4 m gdzie sama przyczepa ma 0.52 cm wysokości. Na początku napisze że nie mamy żadnej działki i tak naprawdę zamierzamy ją kupić dopiero po zbudowaniu przyczepy, ale już wiem na 100% że nie będziemy mieli dostępu do gazu a skrzynka elektryczna będzie najszybciej za rok a nawet dwa bo szukamy działki na odludziu stąd chcemy od razu zbudować tak przyczepę aby być od samego początku wystarczalnym. Instalacja elektryczna będzie składała się z 8-12 x paneli o mocy 240V, ta instalacja będzie na dachu ( dach będzie jedno spadowy) jeśli to nie wystarczy to dołożymy jeszcze kilka jako osobna instalacja już na podłożu.W miesiącach zimowych będziemy dodatkowo ładować baterie agregatem prądotwórczym, tu znalazłem fajne rozwiązanie a mianowicie skrzynie akustyczną wraz z taką rurą na spaliny. Jeśli chodzi o ogrzewanie to tu pojawiają się już dosyć duże przemyślenia ze względy na mały rozmiar domu ( 15.4m2 + antresole) oraz brak gazu jak i stałego prądu więc te dwa opcje odpadają. Przychodzi mi do głowy taki o to schemat. -mini wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła.https://allegro.pl/rekuperator-scienny-marley-do-scian-menv180-pilot-i7566669980.html -małej kozy z płaszczem wodnym 14 kW https://allegro.pl/piec-piecyk-kominek-z-plaszczem-wodnym-14-kw-i7634276631.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=YjM5MzU1OWItNjBhMS00YmZiLWIwNjktYjViY2VjMzk5YTA4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=2fabf71d-7407-4e37-b7df-5324c783baa8 Piec jest mały ale w zupełności wystarczy to tak małego pomieszczenia, -2/3 kolektory solarne własnej roboty do wspomagania zarówno wody jak i ogrzewania, wtedy w słoneczne dni piec byłby tylko ozdobą. Dodatkowa chciałbym również wykorzystać ciepło z agregata i w jakiś sposób połączyć ten cały układ tak aby w chwili kiedy agregat pracuje również wykorzystywać z niego ciepło. Myślałem też aby dać grzejniki wodne jeden w salonie a drugi w łazience, wtedy przy dobrym słońcu mielibyśmy ogrzewanie. Zastanawiam się jak to wszystko połączyć tak aby było schowane, małe oraz w miarę proste w obsłudze. Tu pytanie do was czy macie jakieś sugestię oczywiście będę wdzięczny za wszystkie rady. Proszę też o wyrozumiałość dopiero raczkuje w tych sprawach, zdaje sobie sprawę że będzie ciężko zbudować to tak aby być samowystarczalnym ale mimo wszystko wierzę że się uda. Pozdrawiam Piotr Edytowane 7 Listopada 2018 przez Molinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts