matmad 06.11.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Witam, Czy ma ktoś doświadczenia z panelami winylowymi LVT?Temat dość popularny na zachodzie u nas raczkujący, w sporej mierze we względu na cenę. Szukałem podłogi do salonu z aneksem i przedpokoju (łącznie ponad 40 m2), zależało mi na położeniu bez dylatacji. Zastanawiam się na kilkoma rzeczami:- jaki wybrać - klejony czy na pływająco?- czy w wersji klejonej będzie ciepły (panel ma tylko 2-4 mm a pod spodem wylewka i klej)?- co jako alternatywa (boję się trwałości laminatu w kuchni, nawet dobrych modeli Quick-stepa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.11.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Witam, Czy ma ktoś doświadczenia z panelami winylowymi LVT? Temat dość popularny na zachodzie u nas raczkujący, w sporej mierze we względu na cenę. Szukałem podłogi do salonu z aneksem i przedpokoju (łącznie ponad 40 m2), zależało mi na położeniu bez dylatacji. Zastanawiam się na kilkoma rzeczami: - jaki wybrać - klejony czy na pływająco? - czy w wersji klejonej będzie ciepły (panel ma tylko 2-4 mm a pod spodem wylewka i klej)? - co jako alternatywa (boję się trwałości laminatu w kuchni, nawet dobrych modeli Quick-stepa ) Drewno. Piękne deski lup parkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.11.2018 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Panele mają tą przewagę nad parkietem i deskami że łatwo je się układa i demontuje.Czym trzeba zabezpieczyć drewniane deski i parkiet żeby bez problemu użytkować w kuchni - wilgoć, woda i ścieranie w przejściach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 06.11.2018 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Witam, Czy ma ktoś doświadczenia z panelami winylowymi LVT? Temat dość popularny na zachodzie u nas raczkujący, w sporej mierze we względu na cenę. Szukałem podłogi do salonu z aneksem i przedpokoju (łącznie ponad 40 m2), zależało mi na położeniu bez dylatacji. Zastanawiam się na kilkoma rzeczami: - jaki wybrać - klejony czy na pływająco? - czy w wersji klejonej będzie ciepły (panel ma tylko 2-4 mm a pod spodem wylewka i klej)? - co jako alternatywa (boję się trwałości laminatu w kuchni, nawet dobrych modeli Quick-stepa ) Mam takie coś na 130m2, więc trochę mogę się podzielić z uwagami. Jak mają być klejone to bardzo ważnym czynnikiem jest wilgotność jastrychu na poziomie <1,8% , co jest ciężko osiągnąć w krótkim czasie a jest to podstawowy warunek. Pływająca może być kładziona łagodniejszych warunkach <.2,5% wilgotności ale tu potrzebny jest jaszcze podkład. Wzorów jest mnogo, układać można samemu, jedynie przygotowanie do klejenia jest pracochłonne (wyrównanie, szlifowanie, odkurzanie) Przenoszą dźwięk jak zwykłe panele, ale są łatwe w utrzymaniu czystości. Nie elektryzują się jak niektórzy sugerują. Koszt ich spada dość mocno, można już kupić takie dość grube ok.4mm z normalnym zamkiem jak zwykły panel w cenach 60-80zł/m2. Jeżeli miałbym ponownie decydować co na podłogę, to ponownie były by to panele winylowe ale takie z zamkiem i sam bym je układał. Popatrz na ofertę sieci komfort, maja teraz fajne ceny za gruby panel.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OverDavidDD 12.02.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 (edytowane) Moje doświadczenie z panelami winylowymi jest bardzo dobre. Stwierdziłem ze panele winylowe do małej łazienki będą pasować idealnie (takie szare) plus nie będę się bał tego ze cos mi zgnije tak jak w przypadku prawdziwego drewna które i tak nie nadaje się do łazienki (ani malej, ani dużej). Winyl latwo się kladzie, wystarczy z narzedzi tylko noz do tapet no i latwo się wszystko z nich czysci. Kladzie tez się bardzo szybko. W kuchni mam obecnie drewno ale chyba tez zamienie na podloge winylowa pozdrawiam Edytowane 24 Lutego 2021 przez OverDavidDD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts