MKNT 06.11.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Dzień dobry, lada moment przystępuję do montażu wkładu kominkowego plus obudowa z płyt. Zadanie wykona osoba która zajmuje się tym na codzień. Na zdjęciu poniżej widać miejsce montażu wkładu kominkowego (Wiktor 14 kW, obudowa z płyt wapienno-krzem. Komin dymny fi200, zasilanie z zewnątrz rurą fi 110 z przepustnicą wbudowaną pod kominkiem ). Kominek będzie zlicowany na równo ze ścianą salonu. Zastanawia mnie jednak kilka spraw. 1. Ściana nad otworem zaznaczona na czerwono to istniejąca zabudowa z zwykłych płyt GK , w środku 10 cm wełny skalnej. Całość poszpachlowana gipsem. Zamocowana pomiędzy dwoma ścianami nośnymi z bloczków silka, otynkowanych tynkiem gipsowym. Chcę tą ścianę wyburzyć do sufitu. Kazać wbudować front obudowy kominka z dedykowanego materiału i .... ? Co dalej , czym to kazać pokryć aby na łączeniu płyta obudowy -> ściany nośne nie pojawiły się dwie pionowe rysy bo bokach ? Przykleić dedykowaną płytę z gk i zrobić odcięcie po zaszpachlowaniu ? Wykonawca chce tą ścianę zostawić no ale jak zostawić przednią ścianę obudowy ze zwykłego gk na zwykłej szpachli plus wełna która może mi potem śmierdzieć bo przecież w tej płycie będą kratki wywiewne na górze.. 2. Ściana na lewo od wkładu we wnęce to też ściana nośna, chcę tam zostawić 2 cm pustki i dopiero potem ściana obudowy kominka z płyty. Ma to sens ? Czy też kleić do ścian nośnych obudowę i się nie martwić ? 3. Rura pionu kanalizacyjnego (stalowa) na foto będzie obudowana dodatkowo narożnikiem z promatu. Dopuszczalne ? 4. Wkład będzie miał około 10 cm pustki pomiędzy obudową a ścianami bocznymi. Czy przy 14 kW jest to wystarczające ? 5. Nad wkładem będzie komora dekomresyjna z kratkami z przodu do salonu i kratką z pomieszczenia za wkładem. Kotłownia z piecem gazowym z komorą zamkniętą (na szczęście). Czy to też jest zgodne ze sztuką. 6. Obudowa w formie prostopadłościanu będzie aż pod sam sufit kotłowni. 2.6 metra. Czy płyta 3 cm grubości wystarczy i czy tą płytę poprostu można postawić na gołej posadce na warstwie kleju ? 7. Czy kominek może być na równo zlicowany ze ścianą salony czy też musi wystawać kilka cm. Zanim ktoś odpowie że to wszystko powinien wiedzieć wykonawca kominka , z pewnością tak, ale wolałbym nie uczyć się na jego błędach. Do tego instrukcja montażu wkładu niewiele wyjaśnia. Byłbym wdzięczny za fachową poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts