Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki klej do styropianu ? - Nietypowa sprawa

LiverpoolFC

Recommended Posts

Witam serdecznie

Mam nietypowe pytanie.

Planuję wyciszyć pomieszczenie w piwnicy styropianem akustycznym. Ściany dawno temu zostały pomalowane jakąś emulsją. Widać że dziadek towaru nie żałował ;)

Moje pytanie brzmi czy na taką powierzchnię można położyć uniwersalny klej? Czy jednak trzeba wybrać jakiś specjalny/dedykowany bądź przygotować wcześniej powierzchnię?

(pomieszczenie jest suche nie ma w nim żadnej wilgoci. Wcześniej było ocieplane. Styropian będzie położony tutaj tylko i wyłącznie dla wyciszenia pomieszczenia.)

Dzięki z góry i pozdrawiam

Przyszedł mi do głowy jeszcze taki pomysł- jeśli zrobiłbyś próbę z klejem w formie rozprężnej(Poliuretanowy klej w aerozolu) i sprawdził wytrzymałość tej powłoki - wtedy miałbyś jako-taki pogląd jak dobra jest to powierzchnia.(jedna płyta w dowolnym miejscu - po wyschnięciu próba oderwania) Być może jest na tyle trwale związana z podłożem , że wystarczyło by ją oczyścić, zagruntować i ...wygłuszyć.

Przyszedł mi do głowy jeszcze taki pomysł- jeśli zrobiłbyś próbę z klejem w formie rozprężnej(Poliuretanowy klej w aerozolu) i sprawdził wytrzymałość tej powłoki - wtedy miałbyś jako-taki pogląd jak dobra jest to powierzchnia.(jedna płyta w dowolnym miejscu - po wyschnięciu próba oderwania) Być może jest na tyle trwale związana z podłożem , że wystarczyło by ją oczyścić, zagruntować i ...wygłuszyć.

dziekuję tak zrobię. a czy ogólnie jeżeli próba spełni oczekiwania i będzie trwała będę mógł na całej powierzchni zastosować ten klej ?

kupiłem worek 25 kg uniwersalnego kleju ale z tego co widzę to z tym poliuretanowym klejem w aerozolu zabawa wygląda dużo lepiej :)